Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

2022. gada Ziemassvētku interjera dizaina tendences: senatnīga noskaņa un klasiskas krāsas

Šī gada Ziemassvētku rotājumu tendences aicina gremdēties atmiņās un atgādina par dabas skaistumu. Mājās svētku noskaņu var ienest ar vienkāršiem paņēmieniem un tradicionālām Ziemassvētku krāsām – sarkanu, zaļu, zelta un zemes toņiem. Tomēr bez pārspīlējumiem – ne visu vajag izrotāt un dažas mājokļa zonas noteikti var atstāt tādas, kādas tās ir.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Katram piektajam no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem pirms svētkiem patīk izrotāt mājokli. 32 % aptaujāto atzina, ka viņiem pietiek vien ar nedaudziem rotājumiem, un viņi sevi uzskata par tādiem kā Ziemassvētku rotājumu minimālistiem. Gandrīz ceturtā daļa jeb 22 % labprāt pieturas pie pārbaudītām un tradicionālām vērtībām, izmantojot rotājumus no savas bērnības, bet 18 % uzskata, ka tumšajā un aukstajā laikā vissvarīgākais ir radīt mājīgu atmosfēru,” stāsta IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Uzmanības centrā – tradīcijas un daba

Šī gada Ziemassvētku rotājumu tendences patiks tiem, kuri novērtē tradicionālo mantojumu. IKEA interjera dizainers atklāj, ka viens no 2022. gada galvenajiem svētku motīviem ir senatnīgums. Šogad visai daudz redzēsim klasiskus elementus, Ziemassvētkiem raksturīgās krāsas, kas ir zaļa, sarkana un zelta, kā arī rotājumus, kas šķietami pirms tam ilgu laiku uzglabāti bēniņos, bet tagad tiek celti ārā un izmantoti dekorēšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cits virziens, ko nevar nepamanīt šī gada Ziemassvētku rotājumos, ir dabiskums, dzīvesprieks un mājīgums. “Šogad bez dabas motīviem rotājumos neiztikt! Popularitāti no jauna piedzīvos dabā atrodamā krāsu palete un materiāli. Tas nozīmē daudz baltās krāsas izmantošanu un šur tur zaļās krāsas ievīšanu akcentam. Tāpat izcelsies brūnie un citi dabā sastopamie toņi. Piesniedzis mežs ir lieliska vieta, kur smelties iedvesmu tiem, kuriem šāds stils ir sirdij tuvs,” iedrošina D. Rimkus.

Vienkāršs un senatnīgs lauku mājas iekārtojums var kalpot par iedvesmu dzīvespriecīgas un omulīgas atmosfēras radīšanai svētku laikā. “Tradīcijas un pašu darinātas lietas ir neatņemami Ziemassvētku svinību elementi. Lauku šarmu papildinās atsvaidzinoši un mūsdienīgi motīvi. Visā krāšņumā redzēsim skandināvu dizainu un motīvus, ieskaitot skandināvu mītiskos tēlus,” atklāj D. Rimkus.

Atsvaidzini Ziemassvētku rotājumu kolekciju pārdomāti

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

IKEA interjera dizainers norāda, ka nav nepieciešams lieki tērēties un iegādāties lērumu jaunu rotājumu, lai radītu siltu un krāšņu svētku noskaņu.

Darius Rimkus iesaka rīkoties pārdomāti: “Vispirms izskati savus Ziemassvētku rotājumu krājumus. Gudri rīkojas tie, kuri katru gadu atsvaidzina esošo kolekciju ar dažiem jauniem priekšmetiem, kas saskan ar jau esošajiem rotājumiem. Piemēram, gandrīz visiem mājās ir balts galdauts un balti šķīvji, taču, papildinot galda klājumu ar sarkaniem vai pītiem paliktņiem un dažiem pieskaņotiem akcentiem, svinību galds būs krāšņi klāts!” Viņš piemetina, ka šādi var ne tikai samazināt izdevumus, bet arī saudzēt planētas resursus.

Bez dažām lietām tumšie un vēsie vakari un svētku siltums tomēr ir grūti iedomājami. Protams, runa ir par mājas tekstilu un apgaismojumu. “Bieži vien cilvēki rotā tikai Ziemassvētku eglīti, taču mājīgu un svinīgu noskaņu var panākt ar LED gaismiņām logos, paklājiem un spilveniem,” teic interjera dizainers.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izvairies no krāsu un stilu kokteiļa

Viena no izplatītākajā kļūdām, rotājot mājokli, ir pārāk liels krāsu un stilu sajaukums.

D. Rimkus uzskata: “Labāk vienkāršāk un bez pārspīlējumiem. Zelta likums ir šāds: askētiski iekārtotos mājokļos izmanto mazāk rotājumu, bet klasiska stila interjeros ar rotājumiem var neskopoties. Abos gadījumos vēlams izvēlēties vienu pamatkrāsu un rotājumu formu, ko papildināt ar diviem citiem toņiem vai formām, nevis ļauties krāsu karuselim.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par aptauju

Tiešsaistes aptauju 2022. gada oktobrī IKEA uzdevumā veica pētījumu aģentūra “Norstat”. Aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāji.

Foto: publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.