Cilvēki, kuri neinteresējas par apēsto produktu kaloritāti un saka, ka zināt visu produktu enerģētisko vērtību nav iespējams, tāpēc to darīt ir bezjēdzīgi, nav ieinteresēti sava svara samazināšanā.Ja cilvēkam ir liekā svara problēmas un tas viņu satrauc, tad ir absolūti nepieciešams iemācīties novērtēt apēsto produktu kaloritāti. Tas jādara, jo pašos pamatos liekais svars rodas no pārāk liela enerģijas pārpalikuma, kurš uzņemts ar pārtiku un nav iztērēts fiziskā darbībā. Šajā gadījumā ar fizisko darbību nevajag iedomāties tikai sportu. Kalorijas jeb enerģija mums ir nepieciešama visu laiku. To vajag, lai mēs varētu strādāt, runāt, domāt un mīlēt. Tā vajadzīga pat miegā, lai nodrošinātu ķermeņa temperatūru, elpošanu un asinsriti.Sākotnēji apgalvojums, ka visu produktu kaloritāti atcerēties nav iespējams, liekas ticams, jo produktu taču ir neiedomājams skaits. Taču, painteresējoties dziļāk, izrādās, ka nav nemaz tik sarežģīti, jo lielākajam vairumam ēdienkarte ir diezgan vienveidīga. Cilvēka ikdienas ēdienkartē parasti nav vairāk par 15 – 20 pamata produktiem, kuri retu reizi tiek papildināti ar kādu izņēmumu, kas parasti notiek viesībās vai ceļojumos, taču ikdienā cilvēki parasti ieturas vienās un tajās pašās vietās un izvēlas vienus un tos pašus ēdienus. Pilnīgi pietiks, ja atcerēsieties 15 pamata produktu aptuveno kaloritāti. Ja vēl ņemsiet vērā, ka pagatavošanas veids produktu var padarīt gan kalorijām bagātāku, gan no tām atbrīvot, un to, ka parasti visi jauktie, nesaprotamie un nezināmie produkti ir ļoti bagāti kalorijām, tad dzīve būs pavisam vienkārša.Pirmais solis uz veselības stāvokļa uzlabošanu ir painteresēties par savas ēdienkartes populārāko produktu kaloritāti. Un tad jau varēsiet izlemt, kā rīkoties: salātiem pievienot majonēzi vai krējumu, izvēlēties fritētus vai vārītus kartupeļus, dzert lielo vai mazo kolas glāzi, ēst tvaicētu vai nenosakāmā eļļā peldinātu un miltos apviļātu gaļu.
Cilvēki ar lieko svaru nenovērtē kaloriju nozīmi
00:01
15.05.2012
26