Kad klājam galdu, uzsedzot tam spodru, labi izgludinātu galdautu, ir skaidrs – tuvojas svētku reize.
Kad klājam galdu, uzsedzot tam spodru, labi izgludinātu galdautu, ir skaidrs – tuvojas svētku reize.
Taču arī ikdienā «apģērbts» galds rada mājīguma un kārtības izjūtu. Galdauts ir telpas ansambļa daļa, kuru saskaņojam ar galda klājumu un pārējām interjera detaļām. Katrā mājā vajadzētu būt dažiem svētku un ikdienas galdautiem.
Pūralādē glabātie
Godu reizēs no skapja saimnieces ceļ mantojumā saņemtus smalkus linu dreļļu vai damasta galdautus. Vēl citur tas būs izšūts smalkiem rišeljē rakstiem vai krāsainām puķu vītnēm. Ir arī tamborēti, knipelēti vai adīti mežģīņu galdauti. Ja telpas interjers atļauj, šādus romantiskus galdautus var klāt arī mūsdienās, attiecīgi tiem pieskaņojot galda piederumus.
Īpaša kategorija ir galdauti, kurus klāj reizi gadā – Ziemassvētkos, Lieldienās… Arī galdauts, kuru uzsedz kādā īpašā datumā, piemēram, dzimšanas dienā. Visbiežāk šie galdauti ir rotāti atbilstošiem izšuvumiem (svecēm, zvaniņiem, olām, zaķiem u.tml.). Lai arī tie nav moderni, tie rada īpašu mājīgumu un noskaņu.
Mode arī galdautiem
Tagad pieejami ļoti dažādu materiālu galdauti. Viens no praktiskākajiem ir kokvilnas vai linu audums ar poliestera piejaukumu, kas labi mazgāsies.
Iecienīti ir vienkrāsaini, blīva auduma galdauti, kuriem pārklāj vieglu, gaisīgu audumu vai mežģīņaudumu. Grezni izskatīsies, ja tumšākam, piesātinātas krāsas pamatgaldautam pārklāj tillu, ažūru tamborējumu vai sintētiska materiāla mežģīņu galdautu. Tādus par pieņemamām cenām nopērkamus ražo arī a/s «Lauma» (iegādājami arī Jelgavā).
Galdautus var saskaņot ar aizkariem. Piemēram, tā saukto tumšo aizkaru audumu izmanto pamatgaldautam, bet to pārklāj ar plāno tilla aizkaru audumu.
Var kombinēt arī pašus galdautu audumus. Tā pamatam ņem plānu audumu, bet ar blīvu veido platu apmali.
Nemainīgi modē ir klasiskie baltie un pasteļtoņu damasta galdauti ar ieaustajiem rakstiem, taču galdautu krāsa mainās atkarībā no svētku rakstura un sezonas. Tā Ziemassvētkos tas var būt klasiskajos Ziemassvētku toņos – zaļš, sarkans, zils, bet Lieldienās – balts vai dzeltens. Lieldienu vai Līgo svētku galdus var klāt arī ar nebalināta lina galdautiem.
Ikdienā ēdamistabā un virtuvē glīti izskatās koši galdauti ar interesantām apdrukām, arī rūtaini vai svītraini. Piemēram, «Larelini» piedāvā dažādus galdautus ar tematiskām apdrukām.
Protams, katru dienu klāt svaigi mazgātu galdautu var atļauties reta namamāte, tāpēc katra ēdāja vietu var iezīmēt ar plastikāta paliktni. To var saskaņot ar galdautu. Nopērkami gan vienkrāsaini, gan apdrukāti paliktņi. Sistēma vienkārša – uz vienkrāsaina galdauta apdrukāts paliktnis (bērniem ļoti patīk tematiski zīmējumi ar populāriem animācijas filmiņu varoņiem), un otrādi – uz raiba galdauta labāk izskatīsies vienkrāsaina plastikāta salvete. Viennozīmīgi – praktiskās un košās tā sauktās vaskadrānas nav modē.
Vēloties atsvaidzināt virtuves interjeru, to vislētāk var izdarīt, iegādājoties jaunas tekstilijas. Tā, nopērkot ne pārāk dārgu audumu, no tā sašuj aizkarus, galdautu vai salvetes, arī ķeblīšu vai krēslu paliktņus. Virtuve arī būs tā vieta, kur tekstilijām var atļauties kādus draiskākus akcentus – aplikācijas, volānus, rupju mežģīņu iemalojumus, sasienamas lentītes.
Galdautu kopšana
Izmantojot mūsdienīgas mazgāšanas metodes un tīrīšanas līdzekļus, galdautu kopšanai vairs nevajadzētu sagādāt grūtības.
Pirmais un svarīgākais priekšnoteikums – notraipītus galdautus mazgā pēc iespējas agrāk, neļaujot traipiem iestāvēties. Ja tas uzreiz nav iespējams, galdautu vismaz iemērc aukstā ūdenī. Baltus dabiskā materiāla galdautus var balināt. Taču, ja tos rotā izšuvums vai krāsaina apdruka, balināšana visbiežāk būs neveiksmīga.
Ļoti labi ir linu galdauti, kas pēc vairākkārtīgas, pat nesaudzīgas mazgāšanas paliek tikai mīkstāki un it kā zīdainu faktūru.
Viegli kopjami ir sintētisko mežģīņu galdauti, kas ir labi mazgājami un bieži nav pat jāgludina. Toties īpaša kopšana ir vajadzīga rokdarbiem. Tos mitrus izlīdzina vajadzīgajā formā uz mīksta pamata ar kreiso pusi uz augšu un ļauj izžūt.