Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 2.95 m/s, D-DA vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Nedēļas recepte

Skolotāja ir ne tikai liela ēst gatavotāja, bet savās zināšanās arī dalās ar jauno paaudzi, piedāvājot apgūt gan konditorejas, gan pavārmākslas noslēpumus. Aina Egle ir laimīga, ka dzīvē var darīt to, kas patīk, jo ēst gatavošana viņai ir gan darbs, gan hobijs. Virtuvē viņa labprāt eksperimentē, izgudrojot jaunus un citās garšās baudāmus ēdienus. Pēc šoreiz piedāvātajām receptēm gatavotais ir ļoti gards, bet prasīs pacietību.

Tējas siers ar pastinaku biezeni, Provansas dārzeņiem un ceptu zivs filejuNepieciešams: 300 g pastinaku, 100 g sīpolu, 150 ml saldā krējuma, rozmarīns, sāls, pipari, tējas siers, olīveļļa, ķiploki, pipari, dzeltenā paprika, cukīni, tomātu filejas, sīpoli, ķiploki, timiāns, baziliks, zivs fileja, sviests, pipari, sāls, olīveļļa. Katliņā uzkarsē olīveļļu, pievieno pusgredzenos sagrieztus sīpolus, svaigu rozmarīna zariņu – to visu nedaudz apcep. Pieliek pastinaka gabalus, saldo krējumu, sautē līdz gatavībai. Masu sablenderē.Otrā katliņā olīveļļā apcep sasmalcinātus ķiplokus un sīpolus, pieber gabalos sagrieztus cukīni, papriku, tomātu filejas (bez miziņas un sēklotnes), pievieno baziliku, timiānu un vēl pacep līdz gatavībai.Tad ķeras pie zivs filejas. Pannā ieklāj cepampapīru un uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Pannā kārto zivs filejas, pārkaisa ar pipariem, sāli, uzliek sviesta piciņas. Cep līdz zeltainai nokrāsai. Uz otras pannas kārto šķēlēs sagrieztu tējas sieru, kas pārslacīts ar olīveļļu, pārbērts ar pipariem un piestā saspiestu ķiploku. Cep 180 grādos.Visu kārto uz šķīvja. Uz siera šķēles liek apcepto zivs fileju, blakus Provansas dārzeņus un pastinaka biezeni. Iereibušo plūmju deserts (4 porcijām)Nepieciešams: 100 g ruma, 32 žāvētas plūmes, 32 pusītes lobītu valriekstu, 200 g skābā krējuma, 30 g cukura, 100 g tumšās šokolādes, noformēšanai – piparmētru lapiņas.Smilšu mīklai: 150 g miltu, 50 g cukura, olas dzeltenums, 100 g sviesta, sāls, vanilīns. Plūmēm uzlej rumu un liek uz stundu ievilkties. Tikmēr pagatavo smilšu mīklu. Sviestam, kurš stāvējis istabas temperatūrā, pievieno cukuru, olas dzeltenumu, vanilīnu, sāli un nedaudz saputo. Uz galda izsijā miltus, liek sviesta masu un ātri samīca smilšu mīklu. Pārklāj ar pārtikas plēvi un uz pusstundu ievieto ledusskapī. Plūmes izņem no ruma un pilda ar valriekstu gabaliem. No atpūtinātās smilšu mīklas veido mazus plācenīšus, kuros liek pildīto plūmi, un taisa lodītes. Tās kārto uz pannas, kurā ieklāts cepampapīrs, un liek cepties 210 grādos uzsildītā cepeškrāsnī līdz zeltainai nokrāsai. Atdzesē.Skābo krējumu saputo ar cukuru, pievieno rumu. Nu laiks visu kārtot deserta traukos. Vispirms liek izceptās lodītes, pārlej ar krējuma mērci un uzber «skūto» šokolādi (ar dārzeņu mizojamo nazi noberztas skaidiņas). Tad liek nākamās lodītes, un tā turpina visu pēc kārtas, līdz trauks piepildīts vēlamajā daudzumā. Tad tos uz pāris stundām liek atvēsināt.Lai labi garšo!

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.