Pirmdienās fitnesa klubā «Devesa» vērojams īpašs apmeklētāju pieplūdums.
Pirmdienās fitnesa klubā «Devesa» vērojams īpašs apmeklētāju pieplūdums. Dāmas un jaunkundzes, no kurām dažai pat grūti pamanīt lieku svara kilogramu, dodas uz pieņemšanu pie dietologa Ata Tupiņa. Nevis, lai mocītu sevi ar mazkaloriju diētām, bet nomesto svaru, ēdot pilnu vēderu un nezaudējot dzīvesprieku.
Ata Tupiņa izstrādātā uztura sistēma ļāvusi nomest pa liekam kilogramam ne tikai sieviešu žurnālos aprakstītām slavenībām. Pie viņa var nākt jebkurš, kam rūp sava veselība, izskats un kas grib iemācīties pareizi ēst.
Tievēt grib gan dūšīgie, gan kārnie
Nereti apmeklētāju vidū sastopamas sievietes, kas vairākkārt izmēģinājušas dažādas diētas, strauji zaudējušas svaru un… tikpat ātri atkal atguvušas. Gadās palīdzēt arī dāmām, kam jānotievē divu trīs nedēļu laikā, lai varētu uzvilkt kāzu kleitu, vai kungiem, kuru galvenā problēma nav ēšana, bet pārmērīga alkohola lietošana. Ārsta Tupiņa klientes ir arī slaidas sievietes, kas baidās ēst, jo varētu palielināties svars. Nosakot sev robežas, viņas nepārtraukti ir garīgā diskomfortā. Šīm sievietēm ārsts var iemācīt ēst pareizi, nebaidoties un tā, lai maltīte sagādātu prieku. Daudzi cilvēki atnāk zinoši un daudz lasījuši, bet ko dod informācija, kas nav sakārtota noteiktā sistēmā.
Kādi tad ir A.Tupiņa izstrādātās uztura sistēmas «spēles noteikumi»? Pirmkārt, tajā netiek skaitītas kalorijas un nepastāv sadalījums noteiktās dienās un stundās. Sākumā ir grūti pieņemt, ka var ēst visu, ko vēlas, kad un cik grib. Lai gan tas netiek rekomendēts, var atļauties pat pārēsties….Protams, šajā gadījumā būs laika zudums – citam divas nedēļas, citam divi trīs vai četri un pieci mēneši. Taču pienāks brīdis, kad cilvēks sāks ēst veselīgi, regulāri, viņam izzudīs kāre pēc kāda iemīļota, bet veselībai nelabvēlīga produkta vai paradums brīvdienās kārtīgi pieēsties neveselīgu pārtiku. Ēdiena uzņemšana ir saistīta ar refleksiem. Tāpat kā sportists šodien nolemj, ka tagad es neaudzēšu to muskuli, bet audzēšu citu, var rīkoties arī ar kāri pēc kāda produkta. Līdzīgi kā dzimst un mirst ieradumi, rodas un iet bojā pastiprināta vēlme pēc kāda našķa, un laikam šajā gadījumā nav nozīmes. Grūtības rodas tad, ja zaudēto neaizvieto ar ko citu.
Cilvēkam, lai saņemtu visu organismam nepieciešamo, caur sevi «jāizfiltrē» daudz barības, jāuzņem olbaltumvielas, tauki, minerālvielas, vitamīni, balastvielas u.c. Ideāli būtu, ja šis uztura apjoms sastāvētu galvenokārt no augļiem un dārzeņiem, bet uz šā fona mēs ēstu gaļu, zivis, graudaugus, kartupeļus un piena produktus.
Pareizi izvēlēties, gatavojot – nesabojāt
Pieņemšanās A.Tupiņš apmeklētājus māca pareizi rīkoties ar pārtiku, uzsvērdams: «Mani neinteresē jūsu kilogrami, galvenais, lai jūs būtu veseli, bet veselība nav iespējama bez normālas ķermeņa masas.» Laika gaitā ir radītas daudzas uztura sistēmas, kas izraisa strauju svara zudumu, bet diemžēl bieži vien rada arī nepatīkamas izmaiņas organismā – akmeņus žultspūslī, vitamīnu trūkumu, ādas izmaiņas un ginekoloģiskas problēmas. Izstrādājot savu sistēmu, dietologs izmantojis starptautiskos kongresos gūtās pasaules uztura speciālistu atziņas, no kurām galvenā ir: nost ar diētām, apmācīsim cilvēkus pareizi ēst!
Pēc A.Tupiņa izstrādātās uztura sistēmas pārtikas produkti tiek iedalīti trīs grupās: aizliegtie, limitētie un atļautie. Divreiz nedēļā paredzētas atslodzes dienas, ievērojot turpmāk minēto produktu sadalījumu pēc sašaurinātas programmas. Ja ļoti kārojas kāds aizliegtās grupas produkts, ārsts var izdarīt korekcijas, sabalansējot ēdienkarti tā, lai šo produktu varētu lietot.
Pie aizliegto produktu grupas pieder čipsi, frī kartupeļi, cepti kartupeļi, kečups, miltu un tomātu mērces, makaroni, pelmeņi, pankūkas, baltmaize un jebkura cita mīksta maize, konditorejas izstrādājumi, konfektes, cukurs, gaļas kulinārija – viltotais zaķis, ruletes, pastētes, aukstā gaļa, šniceles, kotletes (izņemot tvaicētas, kā arī šādi sagatavotus tefteļus, frikadeles un kāpostu tīteņus), visi desu izstrādājumi, žāvējumi, speķis, trekns un sāļš siers (Krievijas, Holandes, Čederas, Latvijas u. c.), kausētie sieri, sviests, margarīns.
Vidējā (limitēto) produktu grupā ieskaitītas ne vairāk kā četras tējkarotes ievārījuma un medus dienā, trīs ēdamkarotes krējuma, majonēzes (ieteicams «Diētiskās» vai «Salātu») un eļļas (vislabāk nerafinētas olīveļlas «Extra Virgin».)
Visplašākā ir atļauto produktu grupa, kurā ir desmit apakšgrupas – piecas augu un piecas dzīvnieku valsts. Augu valsts produktu pirmā apakšgrupa ir augļi un ogas. Var ēst visus svaigos augļus (arī saldos – banānus, vīnogas, bumbierus), žāvētus augļus (izņemot cukātus) un kompotus (vispirms nolejot šķidrumu un atšķaidot ar ūdeni).
Otrā apakšgrupa ir dārzeņi un svaigi spiesta dārzeņu sula. Dārzeņus var ēst vārītus, sautētus, skābētus, marinētus, bet jāievēro, ka pusei no uzturā lietotajiem dārzeņiem jābūt svaigā veidā.
Trešā apakšgrupa ir zaļumi – pētersīļi, selerija, baziliks, lociņi, puravi u.c., kurus ieteicams lietot svaigus ne mazāk kā vienu ēdamkaroti dienā. Cik vien vēlas var lietot piedevas – ķiplokus, sīpolus, mārrutkus, etiķi, piparus, sinepes un citas, izņemot sojas mērci, «Vegetu» un citus garšvielu maisījumus, kuru sastāvā ir sāls. Sāli nav ieteicams pievienot ēdienam gatavošanas laikā, bet iekaisīt savā šķīvī tik daudz, lai ēdiens garšotu.
Ceturtajā apakšgrupā ietilpst rieksti, saulespuķu sēklas un sēnes. Ēst var visus riekstus, izņemot ceptos un sālītos. Uzturā var lietot arī visas ēdamās sēnes – šampinjonus, austersēnes, šitaki un mežā augošās sēnes. Tās var sautēt mērcēs vai gatavot kopā ar gaļu, vārīt zupās, marinēt un sālīt. Pirms lietot sālītas sēnes, tās ieteicams apliet ar ūdeni, desmit minūtes pavārīt, pēc tam ūdeni noliet.
Piektā apakšgrupa sastāv no kartupeļiem, pākšaugiem un graudu izstrādājumiem. Var ēst vārītus kartupeļus, kartupeļu biezputru, sautēt tos kopā ar dārzeņiem, cept cepeškrāsnī, vārīt zupā. Vērtīgs produkts ir pupas un pupiņas, zaļie zirnīši, arī saldēti. Jāuzmanās ar konservētajiem zirnīšiem, kas, lai gan šķiet saldi, satur daudz sāls. Tāpēc ieteicams, lai tie veidotu ne vairāk kā viena trešdaļu no kopējā dārzeņu apjoma.
Šajā apakšgrupā ietilpst arī sojas produkti, griķi, rīsi, auzas un dažādas pārslas. No tām var vārīt biezputras, piena zupas, apliet ar pienu, mērcēt ūdenī un ēst kopā ar žāvētiem augļiem.
Atļauta ir visu veidu rupjā un graudu maize (vakardienas vai divas dienas veca, svaigu divas reizes «izlaiž» caur tosteri), kliju sausiņi un visa veida galetes («Doctor Nature» un citas), kā arī «Kellogg’s» kukurūzas pārslas («Corn flakes» – paciņa ar gaili, «Optima» un «Topas»), no firmas «Nestle» – «Frutina» un «Fitnes».
Sestā apakšgrupa ir piena produkti – piens (ar tauku saturu 2,5% un mazāk), kefīrs, rūgušpiens, paniņas, biokefīrs, biolakto, tīrkultūra, «Zilonītis». Ierobežota ir jogurta (satur cukuru) lietošana – ne vairāk kā vienu krūzi dienā, izņemot Valmierā ražoto «Sešgraudu jogurtu», ko var dzert, cik vēlas. Ieteicams lietot tikai vājpiena biezpienu, kā arī mājas sieru «Ciba» un «Ance». Atļauti ir visi liesie sieri – «Iecavas», «Jāņu», «Mālpils», «Pavasara», «Baltais» un citi. Lietot var arī saldējumu, taču obligāts ir nosacījums – tas jāēd kopā ar svaigiem augļiem.
Septītā apakšgrupa – olas. Tās drīkst ēst vārītas un jēlas, arī omleti, bet aizliegtas ceptas olas.
Astotajā apakšgrupā ietilpst gaļa – liesa cūkas, liellopu, jēra, truša, teļa gaļa, kuru var sautēt, vārīt, gatavot strogonovu, steiku, šašliku un karbonādi (bez panējuma). Tāpat gatavojami arī iekšējie orgāni – aknas, nieres un citi. Nedrīkst lietot pastētes, auksto gaļu, buljona kubiņus un gaļas pirmo novārījumu.
Devītā apakšgrupa ir putni – vistas, pīles, zosis un citi. Putnu gaļu lieto vārītu, sautētu, var cept arī fileju bez panējuma (lai nepiedeg, bet izsautējas savā sulā). Nedrīkst lietot ādu un žāvētu putnu gaļu.
Desmitā apakšgrupa ir zivis. Vislabāk uzturā lietot svaigas un svaigi saldētas zivis. Var lietot karsti kūpinātas zivis, mazsālītu lasi, skumbriju un foreli, arī zivju konservus tomātu mērcē, eļļā un savā sulā, šķidrumu iepriekš nolejot. Krabju nūjiņas, astoņkājus, mīdijas var ēst, cik vēlas, bet nedrīkst lietot auksti kūpinātas zivis, ķilavas, siļķes, zivju pirkstiņus un ikrus bundžiņās.
Atsevišķi tiek apskatīti šķidrumi. Ārsts Tupiņš ar šo vārdu saprot ūdeni, minerālūdeni, zāļu novārījumu, tēju, kafiju un sulas (izņemot tomātu sulu ar sāli). Katru dienu jāizdzer vismaz 1 – 1,5 litri šķidruma. Aizliegtas limonādes, toniki, kvasi, «Sprite», «Coca-Cola» un tamlīdzīgi dzērieni, kā arī liķieri un alus, tai skaitā bezalkoholiskais. Ar mēru var lietot vīnu, degvīnu, džinu, viskiju un citus alkoholiskos dzērienus, arī alkoholiskos kokteiļus, kuriem ieteicams pievienot pēc iespējas vairāk ledus.
Galvenais tomēr ir veselīgs uzturs
Tāda īsumā ir A.Tupiņa uztura sistēma, atliek tikai ievērot atļauto, ierobežoto un aizliegto un gaidīt, kamēr svars kritīsies. Taču tik vienkārši tas nav, jo 2/3 cilvēku svars krītas, tad stāv uz vietas, tad atkal krītas, veidojot zig zag līniju, tomēr ar tendenci samazināties. Ideāli, ja nedēļā cilvēks zaudē aptuveni vienu kilogramu svara, bet statistika liecina, ka pieci līdz desmit procenti cilvēku mēnesī zaudē vairāk nekā piecus kilogramus, bet aptuveni 20 procentu – no 2,5 līdz trīs kilogramiem mēnesī.
Samazināt svaru palīdzēs aerobika vismaz trīs reizes nedēļā, ātra, nepārtraukta iešana vismaz 20 minūtes dienā, pirts, zemūdens un pretcelulīta masāža. Cirkulārā un šarko duša nāks par labu ādas elastībai, taču šīs procedūras nebūs efektīvas bez veselīga uztura.