Pagājis mēnesis kopš salmonelozes uzliesmojuma sākuma Kurzemes novada rehabilitācijas centrā «Tērvete».
Pagājis mēnesis kopš salmonelozes uzliesmojuma sākuma Kurzemes novada rehabilitācijas centrā «Tērvete». Jelgavas Vides veselības centra (JVVC) darbinieki sadarbībā ar Nacionālās vides veselības centra speciālistiem šajā laikā ir veikuši lielu darbu, lai atklātu uzliesmojuma cēloņus un apturētu slimības tālāko izplatīšanos. Epidemioloģiskajā izmeklēšanā tika izmantotas laboratorijas un pasaulē pieņemtās epidemioloģijas metodes.
Šīs izmeklēšanas rezultāti liecina, ka nedēļas laikā saslima 44 personas, tai skaitā 16 bērni. Saslimušo vidū bija gan rehabilitācijas centra pacienti, gan darbinieki, gan viņu ģimenes locekļi.
Izmeklēšanas gaitā apsekoti vairāki uzņēmumi, JVVC Dobeles un Bauskas laboratorijās izmeklētas 133 personas, pārbaudīts 31 pārtikas produktu paraugs, 81 nomazgājums no darba virsmām, iekārtām, pārtikas bloka darbinieku rokām un darba apģērba, kā arī dzeramais ūdens. Vienlaicīgi epidemioloģiskajā izmeklēšanā tika iesaistīti arī Rīgas VVC un Jēkabpils VVC Ogres teritoriālās daļas speciālisti. Laboratoriskās izmeklēšanas rezultātā izdalītas divas dažādas salmonellu kultūras, kas tika apstiprinātas Nacionālā VVC Mikrobioloģijas laboratorijā: Salmonella entritidis – no saslimušajām personām – un Salmonella typhimurim – no saslimušajām personām, jēlas gaļas, ceptām kotletēm, pārtikas bloka darba virsmām, darbinieku rokām un darba apģērba. Tas norādīja, ka cilvēki saslimuši, lietojot uzturā divus dažādus produktus. Tika noskaidrots, ka inficēšanās ar Salmonella typhimurim notika 9. jūnijā, ēdot nepietiekami termiski apstrādātas cūkgaļas kotletes. Saskaņā ar preču pavadzīmi, gaļa tika saņemta 7. jūnijā no SIA «Triāls» realizācijas noliktavas Ogrē.
Inficēšanās ar Salmonella entritidis notika 7. jūnijā, lietojot uzturā skāba krējuma krēmu. Tā sastāvā ietilpa jēlas olas, kas atbilstoši epidemioloģiskās drošības prasībām nav pieļaujams. Tika pārbaudīti olu piegādātāji, taču bakterioloģiskās izmeklēšanas rezultāti šajos uzņēmumos bija negatīvi.
Inficēšanos veicināja pārtikas bloka darbinieku personīgās higiēnas pārkāpumi, higiēnas prasību neievērošana pārtikas blokā, ēdienu gatavošanas tehnoloģisko prasību neievērošana, paškontroles nepietiekamība.