Divi sarkano biešu ēdieni valsts svētku galdam

Domājot par to, no kā pagatavot svētku ēdienu latviskās krāsās, bietes noteikti iedomājamies vienas no pirmajām, bet tad šo ideju atmetam, jo neēdīs taču katru gadu siļķi kažokā vai vinegretu. Bet patiesībā bietes ir mūsu superdārzenis, no kā var gatavot bezgalīgi daudz ēdienu. Tie ne tikai skaiti rotās 18.novembra svētku galdu, bet arī nodrošinās mūs ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un balastvielām. 100 g biešu satur aptuveni 40 kcal, bietēs ir C vitamīns, B grupas vitamīni, folijskābe, fosfors, kālijs, dzelzs un magnijs. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iedvesmo valsts svētkos izmēģināt biešu recepti. Varbūt ir īstais brīdis pamēģināt, kā garšo biešu panna cotta?

Biešu panna cotta

Sastāvdaļas

150 g vārītu biešu

150 ml saldā krējuma

80 ml piena

1 ēdamkarote medus

1 ēdamkarote vaniļas cukura

1.5 tējkarote želatīna pulvera (+ 3 tējk. auksta ūdens uzbriedināšanai)

sula un rīvēta miziņa (tikai dzeltenās daļas) no viena citrona

50 g sviesta

2 olu dzeltenumi

2 ēdamkarote medus

100 g krēmsiera ar samazinātu tauku daudzumu

100 g grieķu jogurta

dzērvenes, avenes rotāšanai

Pagatavošana

  1. Bietes sagriez nelielos kubiņos un liec katliņā kopā ar saldo krējumu un pienu, uzvāri un gatavo uz lēnās uguns 15-20 min.
  2. Uzbriedini želatīnu, aplejot to ar ūdeni un ļaujot pastāvēt 5 min.
  3. Karstu biešu maisījumu sablendē līdz viendabīgai konsistencei, pievieno želatīnu un medu, kārtīgi samaisi.
  4. Lej maisījumu traukos un liec ledusskapī uz vismaz 2 stundām.
  5. Katlā izkausē sviestu kopā ar citrona sulu un miziņām.
  6. Trauciņā saputo olas dzeltenumu ar medu un lēnām pievieno tam citrona un sviesta maisījumu.
  7. Pārlej visu atpakaļ kaltiņā un uz lēnās uguns uzkarsē, pastāvīgi maisot, līdz masa nedaudz sabiezē.
  8. Atdzesē, pārklājot krēmu ar pārtikas plēvi tā, lai plēve pilnībā saskarās ar krēmu.
  9. Saputo krēmsieru ar grieķu jogurtu, pievieno šo masu citronu krēmu un visu kārtīgi samaisi.
  10. Liec iegūto krēmu uz biešu panna cotta kārtas, rotā ar ogām.
  11. Pasniedz uzreiz, vai arī uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.
Biešu panna cotta

Biešu – krēmsieru uzkoda salātu “spilvenā”

Sastāvdaļas (4 personām)

4 vārīts vai ceptas bietes (atdzesētas un nomizotas)

150 g mīksta kazas siera

2 ēdamkarote krēmsiera

2-4 ēdamkarotes grieķu jogurta

sāls, pipari

1/2 tējkarote oregano

5-7  smalki sakapāti zirņu dīgsti (var nepievienot)

valrieksti pasniegšanai

150 g iecienīto salātlapu maisījuma

3 ēdamkarotes olīveļļas

sula no 1/2 citrona

1 ēdamkarote medus

sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Bietes sagriež gareniski 0,5 cm platās ripiņās.
  2. Viendabīgā masā saputo kazas sieru, krēmsieru, jogurtu, oregano un smalki sakapātus zirņu dīgstus, sāli un piparus.
  3. No konditorejas maisa vai ar karoti uz katras bietes ripiņas uzliec ar ~1 ēdamkaroti siera maisījuma. Kārt biešu ripiņas vienu virs otras kā kūku.
  4. Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, medu, sāli un pipariem. Sajauc mērci ar salātlapām.
  5. Pasniedz bietes uz salātu “spilvena”, rotājot ar valriekstiem. 

Foto: Viktorija Kožemjakina

Biešu uzkoda.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.