
Mikroskopā pētīt šūnas un pašiem izmēģināt dažādas pārtikas iepakošanas tehnoloģijas – tādu iespēju janvārī sniedza STEAM darbnīcas vairāk nekā 80 skolēniem no Bauskas, Biržu un Pakrojas skolām. Darbnīcas organizēja Zemgales plānošanas reģions (ZPR) sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU) projekta “Nākotnes prasmju pamats – zināšanas un kapacitāte STEAM jomā” (fit4future) ietvaros, informē ZPR.
Šāda aktivitāte 7. un 8. klašu skolēniem ir viens no veidiem, kā projekts “fit4future” cenšas sasniegt savu mērķi – veicināt izpratni par STEAM un ieinteresēt jauniešus par zinātni un tehnoloģijām.
Darbnīcas, kas norisinājās sadarbībā ar LBTU Tehnoloģiju un zinātnes pārneses centru, piedāvāja skolēniem iespēju izzināt dažādas pārtikas zinātnes jomas. Mikroskopēšanas nodarbībā, ko vadīja LBTU docente un pētniece Sanita Sazonova, skolēni izpētīja gurķu, paprikas un apelsīnu šūnu uzbūvi, atklājot hloroplastus un hromoplastus. Ātrākie un zinātkārākie paspēja izpētīt arī rauga un savas šūnas. Savukārt pārtikas iepakošanas laboratorijā, kuru vadīja LBTU profesore un vadošā pētniece Sandra Muižniece-Brasava, skolēni guva ieskatu dažādos iepakošanas veidos un materiālos, paši izmēģinot gan vakuuma iepakošanu, gan konservēšanu bundžās un iepakošanu pakās.
Lai arī skolēnu intereses atšķīrās – vieniem prieku sagādāja iespēja pašiem iepazīt un izmēģināt dažādas pārtikas iepakošanas metodes, bet citiem visinteresantākais šķita darbs ar mikroskopu – kopumā visi atzina, ka darbnīcas bijušas interesantas un vērtīgas. Skolēni īpaši novērtēja mikroskopus ar ekrāniem, kas viņu skolās vēl nav pieejami.
Papildus praktiskajam darbam, skolēni devās ekskursijā pa Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāti, ko vadīja maģistrantūras studente un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas projektu vadītāja Renāte Ruska. Viņa iepazīstināja skolēnus ar studiju vidi, stāstot par to, ko katrā laboratorijā dara, kādas ir iespējas testēt pārtiku, un kā fakultāte sadarbojas ar jaunajiem uzņēmējiem, kuri vēlas radīt jaunus produktus. Kā sarunā ar skolēniem norādīja universitātes profesores – pārtikas tehnologa profesija ir pieprasīta, un jau pirms studiju beigšanas studenti lielākoties zina, kur strādās.
Projekts “Nākotnes prasmju pamats – zināšanas un kapacitāte STEAM jomā” | The foundation of future skills – knowledge and capacity in the field of STEAM tiek īstenots Interreg VI-A Latvijas-Lietuvas programmas 2021.-2027. gadam ietvaros. Projekta kopējais finansējums ir 303 657,80 EUR, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 242 926,24 EUR.
Foto: ZPR
Reklāma