Padomi, kā pagatavot kraukšķīgas medus piparkūkas ar mežģīņu rakstiem

“Dobeles dzirnavnieks” sagatavojis kraukšķīgo medus piparkūku recepti un padomus, kā tās apgleznot ar krāšņiem mežģīņu rakstiem.

Ziemassvētki nav iedomājami bez našķēšanās ar piparkūkām. To cepšana ir lielisks veids, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni, radīt svētku noskaņu un piepildīt mājas ar Ziemassvētku smaržu. Lai tās būtu ne tikai gards našķis, bet arī svētku rotājums vai dāvana mīļajiem svētkos. “Dobeles dzirnavnieks” sagatavojis kraukšķīgo medus piparkūku recepti un padomus, kā tās apgleznot ar krāšņiem mežģīņu rakstiem.

Kraukšķīgo medus piparkūku mīklas pagatavošana

Nepieciešams:

  • 500 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
  • 300 g medus
  • 100 g tumši brūnā cukura
  • 100 g skābā krējuma
  • 100 g sviesta
  • 10-20 g piparkūku garšvielu
  • 30 g cepamā pulvera
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu līdz cukurs ir izkusis, un tad pievieno piparkūku garšvielas.

Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes un pārlej bļodā. Tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Miltus pievieno vairākos piegājienos, lai vieglāk samaisīt. Ņem vērā, ka mīkla ir “ķepīga” – tādai tai ir jābūt! Bļodu apklāj ar pārtikas plēvi, lai mīkla neapkalst, un atdzesē ledusskapī apmēram stundu.

Kad mīkla atdzesēta, uz galda virsmas uzber nedaudz miltu un mīklu izrullē 3mm biezumā. Ar formiņām izveido piparkūkas. Izkārto tās uz cepamās plātnes, kas apklāta ar cepamo papīru, un cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 12 minūtes.

Ņem vērā, ka mīkla ir “ķepīga” – tādai tai ir jābūt!

Padomi lieliskām piparkūkām

Nekādā gadījumā nevajag “ķepīgajai” mīklai pievienot papildu miltus, jo laikā, kad tā tiek atpūtināta ledusskapī, milti uzbriest un padara to stingrāku.

Miltus nepieciešams uzbērt uz galda virsmas pirms mīklas izrullēšanas, lai tā neliptu pie galda.

Pirms izvēlies formiņas, ar kurām veidosi piparkūkas, ņem vērā to lielumu! Tas ietekmēs nepieciešamo laiku cepšanai. Mazākām piparkūkām pietiks ar 8 minūtēm, bet lielākām būs nepieciešamas 10-12 minūtes.

Piparkūku glazūras pagatavošana

Nepieciešams:

1 vidēja izmēra olas baltums

165 g pūdercukura

1/2 tējkarote citronu sulas

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas liek bļodā, vispirms mazliet apmaisa un tad puto līdz masa kļūst stingra.

Gatavo masu pilda konditorejas maisiņā. Lai būtu vieglāk apgleznot piparkūkas, maisiņa galu var aiztaisīt ar gumiju vai knaģi.

Padomi nevainojamai glazūrai

Olas pirms sadalīšanas kārtīgi jānomazgā, lai novērstu salmonellu iekļūšanas iespēju.

Olas baltumu nedrīkst putot atsevišķi, jo tas radīs gaisa burbuļus.

Sākotnēji ieteicams visas sastāvdaļas apmaisīt ar karoti vai lāpstiņu, lai pūdercukurs putošanas brīdī “neietu pa gaisu”.

Citronu sulu pievieno, lai neitralizētu pūdercukura saldumu.

Masa jāputo līdz brīdim, kad tā kļūst tik bieza kā krējums.

Ja ir vēlme izveidot krāsainu glazūru, krāsvielas pievieno, kad masa ir gatava.

Ja glazūras masa paliek pāri, bļodu nepieciešams apklāt ar pārtikas plēvi, lai tā neapkalst.

Apglezno atdzesētas piparkūkas.

Piparkūku apgleznošana ar mežģīņu tehniku

Apglezno atdzesētas piparkūkas.

Lai process būtu vieglāks, vispirms var viegli ieskrāpēt piparkūkā pamatkontūras vēlamajam zīmējumam.

Zīmējumu veidošanai var izmantot dažādas konsistences glazūras – lielākām detaļām krēmīgāku, bet līnijām, kontūrām un punktiņiem izmanto stingrāku glazūras masu. Konsistenci var izmainīt, pievienojot mazliet ūdens vai citronu sulas un iemaisot ar karoti vai lāpstiņu.

Ieteicams nogaidīt, kad nožūst pirmā kārta, pirms tiek zīmētas nākamās detaļas.

Glazūrai jāļauj nožūt istabas temperatūrā.

“Dobeles dzirnavnieka” video pamācību, kā pagatavot piparkūkas un izrotāt tās ar glazūras mežģīnēm, iespējams apskatīt šeit: https://www.youtube.com/watch?v=Pu-F5JHbB3A

Foto: publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.