Ārstniecības iestādēs pārtikas izmaksas patlaban ir nedaudz virs lata dienā uz katru pacientu, savukārt cietumos – par aptuveni 25 santīmiem mazāk. Lai arī ekonomikas lejupslīdes apstākļos pārtikas izmaksas samazinās, pēc speciālistu atzinuma, uzņemto kaloriju daudzums ir pietiekams gan slimnīcās, gan cietumos.
Slimnīca «Ģintermuiža», kurā ārstējas ap četrsimt slimnieku, cenšas mazināt pārtikas izmaksas, pērkot produktus lielos daudzumos, kā arī bez starpniekiem. Dilles, lokus, gurķus, tomātus un citus dārzeņus audzē turpat, blakus slimnīcai esošajā saimniecībā, kur ar to nodarbojas darba terapijas instruktore Laima Timbore. Tiesa, pacientu, kuri gribētu strādāt siltumnīcās vai dobēs, gan nav daudz. Kā skaidro diētas māsa Rita Mihelsone, maijā pārtikas produktu izmaksas uz cilvēku bija 1,01 lats, jūnijā – 1,03, bet aprīlī, kad tika svinētas Lieldienas – 1,08 lati. Maizes norma vīriešiem ir 400 gramu dienā, sievietēm un bērniem – 350 gramu. Ik dienu tiek dots arī kaut mazumiņš gaļas.Aprīlī katram Jelgavas pilsētas slimnīcas pacientam pārtikai tika tērēti 1,14 latu dienā, maijā – 1,10 latu. Slimnīcas diētas ārste Mārīte Vadze, kas slimnīcas ēdienkarti veido jau 16 gadus, stāsta, ka izmaksās var iekļauties. Ēdiena kvalitāte no tā necieš, jo produktu cenu bieži vien nosaka konkurence pašu piegādātāju vidū.Savukārt Latvijas cietumos no 1.jūlija viena ieslodzītā ēdināšanas izmaksas samazinātas no 97 līdz 78 santīmiem dienā. Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks ģenerālis Visvaldis Puķīte «Ziņām» uzsver, ka ēdināšanas izmaksu samazinājums cietumos nekādā gadījumā nav ietekmējis ne porciju lielumu, ne ēdiena kvalitāti, taču tas bijis iespējams, jo par 150 gramiem mazāka kļuvusi ieslodzīto maizes deva, kas tagad ir 350 gramu dienā.