Lieldienu kūka Mīklai: 5 – 5,5 glāzes miltu, 0,5 glāzes cukura, 1 paciņa rauga, 1 glāze piena, 100 g sviesta, 2 olas, 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas, 1 naža gals safrāna. Pildījumam: 1 glāze aveņu vai kāda cita bieza ievārījuma.
Lieldienu kūka
Mīklai: 5 – 5,5 glāzes miltu, 0,5 glāzes cukura, 1 paciņa rauga, 1 glāze piena, 100 g sviesta, 2 olas, 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas, 1 naža gals safrāna.
Pildījumam: 1 glāze aveņu vai kāda cita bieza ievārījuma.
Glazūrai: 0,5 glāzes pūdercukura, 1 ēdamkarote silta piena, daži pilieni mandeļu esences.
Trīs glāzes miltu samaisa ar cukuru, sāli un «atdzīvinātu» raugu. Pievieno uzsildītu pienu, ceturtdaļglāzes ūdens, mīkstu sviestu, citrona miziņu un sakultas olas. Safrānu aplej ar dažām karotēm karsta piena, biezumus nokāš un ekstraktu pievieno mīklai. Labi samaisa un pieber vēl 2 glāzes miltu, lai tā veidotos pabieza. Mīklu mīca 10 minūtes, kamēr tā atlec no rokām. Novieto ietaukotā bļodā, pārsedz ar dvieli un raudzē apmēram pusotru stundu. Mīklu atspaida, izliek uz miltiem pārkaisīta dēļa un atpūtina 15 minūtes. Tad saveļ lodē, ar mīklas veltni nedaudz saplacina. Ieliek apaļā formā un uzraudzē.
Ar miltos apvārtītu koka karotes kātu mīklā dur caurumus līdz formas apakšai apmēram 5 cm vienu no otra. Caurumos lej aveņu ievārījumu. Cep 50 – 60 minūtes. Nedaudz atdzesē, izņem no formas, ja vajag, caurumos iepilda vēl ievārījumu. Apkārt ievārījuma bedrītēm klāj glazūru.
Tējas gredzens
Mīklai: 4,5 – 5 glāzes miltu, 1 glāze piena, 1 paciņa rauga, 0,5 glāze cukura, 1 tējkarote sāls, 2 olas, 100 g sviesta.
Pildījumam: 4 ēdamkarotes mīksta sviesta, 1 glāze cukura, 4 tējkarotes malta kanēļa, 1 glāze rozīņu.
Glazūrai: 0,5 glāzes pūdercukura, 1 ēdamkartote silta piena, daži pilieni mandeļu esences.
Uzsilda pienu, iemaisa sāli, cukuru, olas un pusi no miltiem. Pievieno ar siltu ūdeni «atdzīvinātu» raugu. Mīklu maisa, kamēr tā ir plūstoša, bez kunkuļiem. Pieliek atlikušos miltus. Kārtīgi samīca. Ieliek ietaukotā traukā un siltā vietā ļauj uzrūgt apmēram pusotru stundu. Atspaida.
Mīklu liek uz miltiem apkaisīta dēļa un izveltnē apmēram 0,5 cm biezu taisnstūri un pārsmērē ar mīksto sviestu. Sajauc kopā cukuru, kanēli un rozīnes. Pārkaisa mīklu.
Sākot no garākās malas, mīklu cieši sarullē. Izveido gredzenu un ar šuvi uz leju novieto uz ietaukotas un apkaisītas plāts (var izmantot cepamo papīru). Ar asu nazi gredzena ārmalā izdara iegriezumus apmēram divu trešdaļu platumā no kopējā gredzena platuma. Katru gredzena sekciju pagriež uz sāniem. Uzraudzē. Pārziež ar sakultu olu un cep gatavu. Siltu pārklāj ar glazūru.
Vienkāršā pasha
1 kg svaiga, sausa pilnpiena biezpiena, 1 glāze salda krējuma, 5 olas dzeltenumi, 200 g cukura, 200 g sviesta, vaniļas cukurs, sasmalcināti apgrauzdēti rieksti, rozīnes.
Biezpienu izberž caur sietu. Olu dzeltenumus saberž ar cukuru un vaniļas cukuru. Ļoti rūpīgi samaisa biezpienu, sviestu, saldo krējumu, saputotos olas dzeltenumus, riekstus un rozīnes.
Pashu liek bļodā un nakti tur aukstumā. Pasniedzot izgāž uz šķīvja.
Sārtā pasha
800 g svaiga, sausa pilnpiena biezpiena, 200 g garšīga, bieza ievārījuma, 0,5 glāze cukura, 100 g sviesta, 3 olas dzeltenumi, 1 – 2 glāzes bieza krējuma.
Biezpienu izberž caur sietu. Olas dzeltenumus saberž ar cukuru. Rūpīgi samaisa visas pashas sastāvdaļas.
Caurdurī ieklāj auduma salveti. Iepilda pashu. Uz nakti atstāj vēsumā. Zem caurdura neaizmirstiet nolikt bļodiņu!
Pasniedzot izgāž uz lēzena šķīvja un dekorē ar ievārījuma ogām.
No Līgas recepšu grāmatas