Kāzās pārējās sievietes nedrīkst būt greznāk tērptas par līgavu, sasveicinoties vīrietim pirmajam jāsniedz roka sievietei, bērēs jāierodas tērptiem tumšās drēbēs. Tās ir uzvedības normas, ko manto no vecākiem, kā arī apgūst dzīves laikā.
Lai saprastu, cik svarīga ir uzvedības etiķete, parasti pietiek minēt, kā Latvijas vēsturē ienāca bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Ienāca kā «tautu meita», aizgāja kā «lēdija». Viņas stilisti nav bijuši daiļrunīgi, taču tauta pēc fotogrāfijām redz, cik nozīmīgs prezidentes izskatā ir bijis grims un apģērbs. Nepiemērots apģērbs«Saviem kāzu viesiem biju pateikusi, ka pēc sarakstīšanās Dzimtsarakstu nodaļā, būs pikniks pļavā, kur cepsim šašliku. Biju domājusi, ka viesi sapratīs, ka «špiļkas» nav pļavai piemēroti apavi,» savu stāstu par «dress koda» sapratni pauž Marta. Līgava domāja – viesi sapratīs, kādā apģērbā jāierodas, taču izrādījās, ka ne. «Sievietes ieradās sapucējušās augstpapēžu kurpēs, un tādas devās arī uz pļavu. Tikai, nonākot piknika vietā, daudzi saprata savu kļūdu,» atceras līgava. Varbūt tikai tad saprata, ka pasākums patiesi būs brīvā dabā, nevis sēdēšana zālē pie klāta galda. «Tie, kuri dzīvoja netālu no piknika vietas, sēdās mašīnās un brauca pārģērbties,» pastāsta Marta. Iespējams, ka pārpratumi radās, jo jaunais pāris sākotnēji vēlējās klusas kāzas, bez svinīgas ceremonijas. Etiķetes eksperti iesaka savlaikus izsūtīt ielūgumus un norādīt, kādā apģērbā jāierodas.Nepatīkama situācija«Strādāju par oficianti viesnīcas restorānā. Neveiklas situācijas izveidojas gan personāla, gan klientu dēļ,» atzīst Vita. «Pašai nesen bija tā, ka aiz kauna nezināju, kur likties. Klientei, kura lauzītā latviešu valodā centās pie manis noskaidrot brokastu laiku, atbildēju tādā pašā lauzītā latviešu valodā un ar tādu pašu akcentu,» pastāsta oficiante. «Nedarīju to speciāli, tas sanāca pats no sevis. Man liekas, ka es pat nosarku,» pastāta oficiante. Darbā ar klientiem viņai jāizmanto gan zināmās valodas, gan to «krustojums» un žesti. «Jāsazinās tā, lai klients saprastu,» skaidro oficiante. Iespējams, tādēļ Marta atbildēja ar akcentu. Savukārt klienti visbiežāk nonāk neērtās situācijās, jo nepareizi lieto galda piederumus. «Pēdējā laikā ir ļoti populāri pirms bērēm pasniegt mini kūciņas cepampapīrā. Cilvēki tās cenšas sakniebt ar dakšiņu, bet tas ir ļoti neveikli, jo kūciņas ir viena kumosa lielumā. Tās jāēd, turot papīra formā,» pamāca oficiante.Nepazīstams ēdiens«Restorānos vienmēr pasūtu ēdienus, kurus pazīstu,» par savām ierašām pastāsta Solvita. Iemesls – sieviete baidās izskatīties muļķīgi. Gan galda piederumu izvēlē, gan ēšanas «tehnikā». «Esmu bijusi japāņu restorānā, kur ēšanai piedāvā irbulīšus. Taču tos neizmantoju, jo neprotu. Ēdu ar dakšiņu,» pastāsta Solvita.«Tagad modernos ēdienus dekorē tā, ka nevar saprast, kas pieder pie ēdiena, kas – pie dekorācijas. Ja mutē paņemts, ārā jau nespļausi, jāapēd. Tādēļ labāk izvēlos pārbaudītas vērtības. Ja ēdienreizes restorānos kļūtu par manu ikdienu, iespējams, nejustos tajos tik neveikli,» pieredzē dalās Solvita. Ģērbšanās stilu atšifrējumsOficiāls – («Full formal», «Full dress», «Formal attire») – vīriešiem fraka, sievietēm – kleita.Pusoficiāls – («Smoking», «Le Smoking») – vīriešiem žakete, sievietēm – vakartērps.Kokteiļa tērps – īsa, eleganta kleita sievietei, tumšs uzvalks vīrietim. Neoficiāls – («Cocktail», «Business attire») – lietišķs apģērbs vai kokteiļa tērps. Ikdienišķs jeb neformālais stils – («Business casual», «Executive Casual», «Corporate Casual», «Resort Casual», «Neat casual») – vīriešiem jāvelk gaumīgs krekls, var nebūt kaklasaite. Šim stilam nav atbilstošs pavisam ikdienišķs apģērbs – šorti, džinsi vai kedas. Sievietēm, ievērojot stilu, jāvelk ikdienas kleita vai gaumīgas bikses, nedrīkst vilkt šortus.