Ērkšķogas uzskatām par ļoti parastām ogām, un saimniecēm ir jāpadomā, lai no tām gatavotos saldos ēdienus saime apēstu ar gardu muti.
Ērkšķogas uzskatām par ļoti parastām ogām, un saimniecēm ir jāpadomā, lai no tām gatavotos saldos ēdienus saime apēstu ar gardu muti. Bet Šveicē ērkšķogas vērtē ļoti augsti un tās maksā dārgi. Tāpēc no tām gatavotie ēdieni skaitās delikatese.
1 kg zaļu ērkšķogu, 0,25 l balta vīna, 0,2 l ūdens, 1 ēdamkarote kanēļa, 200 g cukura, 2 ēdamkarotes citronu sulas.
Ērkšķogas notīra un ieber litrā verdoša ūdens, uzvāra. Tad caurdurī notecina ūdeni. Uzvāra vīnu, ūdeni, cukuru un kanēli. Pievieno ogas, citrona sulu un vāra uz nelielas uguns, līdz ogas mīkstas. Ogas izņem ar putu karoti un kārto saldēdiena traukā. Sīrupu turpina vārīt, līdz tas samazinās tilpumā uz pusi. Atdzesē, pārlej ogas un pasniedz.
Melleņu kūka
300 g kārtainās mīklas, 700 g melleņu, 1 ēdamkarote rīvmaizes, 3 ēdamkarotes cukura, 50 g sviesta, 1 tējkarote kanēļa.
Uz plāts izklāj cepamo papīru un izrullē kārtaino mīklu apmēram 3 mm biezumā. Mīklu sabaksta ar dakšiņu. Rīvmaizi samaisa ar cukuru un pārkaisa mīklu. Pārliek ar sviesta piciņām un cep 10 minūtes 230 grādu temperatūrā. Nomazgā un nožāvē mellenes. Izlīdzina uz apceptās mīklas pamatnes un cep vēl 20 minūtes. Atdzisušu sagriež gabaliņos. No Līgas recepšu grāmatas