Dārzos jau koši saziedējušas gladiolas un asteres – liecinieces tam, ka rudens jau pavisam tuvu.
Dārzos jau koši saziedējušas gladiolas un asteres – liecinieces tam, ka rudens jau pavisam tuvu. Taču, ai, kā gribas vēl vasaru paturēt! Un kārtīga mājasmāte to arī dara. Pavisam vienkārši – daļu no vasaras salikdama burciņās, podiņos, pudelēs, saišķīšos.
Kad aiz loga griezīsies sniega vērpetes, viņas virtuvē no iesaiņojuma laukā plūdīs vasarīgās majorāna, diļļu, fenheļa un citu garšaugu smaržas…
Sierāboliņš. Pasaulē tā izmantošana saistās ar lopbarību un latīniskais nosaukums ir «grieķu siens». Žāvētu, samaltu lapu pulveri izmanto, gatavojot tā sauktos zaļos sieriņus.
Lavanda. Tās nosaukums saistīts ar smaržu, kas atgādina svaigumu un tīrību, un cēlies no latīņu vārda «mazgāt». Ziedus var sajaukt ar cukuru, uzglabāt ledusskapī un izmantot saldo ēdienu aromatizēšanai.
Fenhelis. Ir parastais fenhelis, tautā saukts par aptiekas dilli, un dārzeņu jeb itāļu fenhelis, kas no sulīgām lapu makstīm veido «sīpolu». Uzlabo vielmaiņu, atbrīvo organismu no kaitīgiem sārņiem.
Avotu krese. Smalks un visai reti izplatīts garšaugs, kuru savās receptēs bieži izmanto Mārtiņš Rītiņš. Ieteicams audzēt ūdenī, ziemā arī istabā. Uzturvērtības ziņā viens
no vērtīgākajiem garšaugiem.
Poda baziliks. Šī šķirne īpaši piemērota audzēšanai podos. Pazīstamākais garšaugs
pasaulē. Itālijā tas simbolizē mīlestību. Ļoti daudzpusīgi izmantojams.
Majorāns. Leģenda stāsta, ka, pirms gulētiešanas apvēdinoties ar majorāna zariņu, sapnī redz nākotni. Kā garšaugs piemērots gaļas, dārzeņu un sēņu ēdieniem.