Riekstu un putnu gaļas uzkodas.
Riekstu un putnu gaļas uzkodas
1 1/2 glāzes maltas vārītas, žāvētas vai ceptas vistas gaļas, 1/2 glāzes sakapātu riekstu, 1 glāze buljona, 1/2 glāzes putnu tauku, pipari, 1 ēdamkarote sasmalcinātu zaļumu, 4 olas, 1 glāzes miltu, sāls.
Visus produktus, izņemot miltus un olas, liek katlā un maisot uzvāra. Tad ieber miltus un karsē, līdz masa saveļas kamolā. Karsēšanu pārtrauc, masu nedaudz atdzesē un maisot pakāpeniski pievieno olas. Uz ietaukotas plātes ar tējkaroti liek masas pikas un labi sakarsētā krāsnī izcep. Pasniedz ar pikantu mērci.
Lielā karstā sviestmaize
1 garā baltmaize, 100 g sviesta, 100 g siera, 200 g apceptu vai konservētu šampinjonu, 200 g putnu aknu pastētes, 1/2 pāksts sarkanās paprikas, 1/2 pāksts dzeltenās paprikas, 1 ola, 200 g šķēlēs sagrieztas vārītas vai ceptas putnu gaļas.
Baltmaizi pārgriež gareniski uz pusēm. Griezuma virsmu pārziež ar sviestu. Joslās kārto minētos produktus, pārlej ar rīvēta siera un olas maisījumu. Maizi liek sakarsētā krāsnī un cep, līdz siers izkusis.
Maizi ēd ar nazi un dakšiņu. Piemērots ēdiens brokastīm un vakariņām.
Lielais dārzeņu pīrāgs
Rauga mīkla ar vārītu kartupeļu piedevu, burkāni, kāposti, selerijas u.c. dārzeņi, taukvielas, ola.
Uz ietaukotas, ar miltiem nokaisītas plātes liek izveltnētu mīklu, pārziež ar taukvielās sautētiem dārzeņiem: burkāniem, kāpostiem, selerijām u.c. Virs dārzeņiem liek otru plātni izveltnētas mīklas kārtas. Sadursta ar dakšiņu, pārziež ar olas dzeltenumu. Cep sakarsētā krāsnī. Pasniedz siltu ar skābu krējumu.
Kartupeļu salāti biezpiena mērcē
4 vārīti kartupeļi, 1 svaigs vai skābēts gurķis, 2 ķiploka daiviņas, 100 g biezpiena, 1 glāze krējuma, jogurta bez piedevām vai kefīra, sāls, zaļumi.
Kartupeļus un gurķus sagriež šķēlītēs vai stienīšos. Ķiploku saberž ar sāli. Biezpienu izrīvē caur sietiņu vai saputo ar kefīru, vai samaisa ar krējumu, ķiploku, sasmalcinātiem zaļumiem. Pārlej traukā sakārtotajiem kartupeļiem un gurķiem.
Rīvētu kartupeļu un zivju kotletes
500 g zivju filejas, 1 glāze rīvētu kartupeļu, 2 sīpoli, 2 olas, sāls, rīvmaize, taukvielas, skābs krējums.
Fileju samaļ gaļasmašīnā, samaisa ar kartupeļiem un sasmalcinātiem, taukvielās saceptiem sīpoliem, sāli, skābo krējumu. Masu labi sastrādā, iemaisa sakultas olas un veido kotletes. Apviļā rīvmaizē un cep uz pannas sakarsētās taukvielās.
Cūkgaļas rulete
2 kg cūkas krūts vai vēdera gabala, 2 pipargurķi, 250 g sālītas mēles, pipari, sāls, sīpoli, virces.
Plānu cūkgaļas gabalu gaļas ieberzē ar sāli, satin rullī un noliek uz pāris dienām vēsumā. Tad gaļu nomazgā, noslauka, iekšpusi apliek ar gurķu un mēles šķēlēm, apkaisa ar garšvielām un cieši sarullē. Ruleti ietin drāniņā, apsien ar auklu, vāra sālsūdenī ar garšvielām apmēram 2 stundas, tad atstāj buljonā atdzist. Ruleti noslogo un noliek vēsumā. Gatavu iztin un sagriež šķēlēs. Pasniedz ar mārrutkiem vai majonēzi.
Cūkgaļas siers
500 g cūkgaļas, 500 g cūkas vai teļa aknu, 160 g vārīta speķa, 160 g sālītas mēles, 2 olas, baltmaize, 70 g ķilavu, 2 – 3 sīpolu, sāls, pipari, kapāta citrona miza.
Ēdienam var ņemt svaigu gaļu vai arī cepeša griezumus. Gaļu samaļ kopā ar aknām un speķi un pieliek izmērcētu baltmaizi. Sīpolus sagriež un taukvielā izsutina mīkstus, ķilavas notīra, izasako un sakapā. Sālītu mēli sagriež mazos gabaliņos. Visu labi sajauc un ieliek veidnē, kura izklāta ar speķa šķēlēm, virsū uzliek speķa šķēli. Gaļas sieru cep krāsnī vai vāra ūdens peldē.