Putnu gaļas nozīme uzturā tiek apskatīta plaši, bet pārējā putnkopības produkcija palikusi mazāk reklamēta. Ir taču skaidrs, ka bez mīksta, mīļa spilvena neviens nevaram iztikt, tāpēc šoreiz pastāstīšu par putnu spalvu sagatavošanu un izmantošanu.
Putnu gaļas nozīme uzturā tiek apskatīta plaši, bet pārējā putnkopības produkcija palikusi mazāk reklamēta.
Ir taču skaidrs, ka bez mīksta, mīļa spilvena neviens nevaram iztikt, tāpēc šoreiz pastāstīšu par putnu spalvu sagatavošanu un izmantošanu.
Cāļus, vistas, tītarus plucina kamēr kautķermenis vēl nav atdzisis. Ūdensputnus – zosis un pīles – pirms plucināšanas ir jāatdzesē, lai zemādas tauku kārta kļūtu blīvāka. Ja tā neizdara, tad, putnus plucinot, pie spalvu un dūnu kātiņiem paliek tauku daļiņas. Turklāt pīļu un zosu neatdzisusī āda ir ļoti vārīga un viegli plīst. Zosu un pīļu atdzesēšana, pakarot aiz kājām, ilgst apmēram trīs stundas.
Vistām lielākās spalvas ir ieaugušas dziļāk ādā un turas stingrāk, tādēļ vispirms izplucina spārnu un astes spalvas, bet pēc tam no krūtīm, no muguras, no kakla un kājām. Spalvas jāplūc to augšanas virzienā. Plucinot putnu, nav ieteicams saņemt lielu saišķi spalvu, jo tā var ievainot ādu.
Ūdensputniem vispirms izplūc astes un spārnu spalvas, pēc tam visas pārējās, pašās beigās plūc dūnas.
Spalvas un dūnas atstāj tīrā, vēdināmā telpā, lai izvēdinās un izžūst. No dūnām gatavo spilvenus. Spalvas plucina, tas ir, spalviņas noplēš no kātiņiem un tad izmanto spilvenu gatavošanā. Agrākos laikos spalvas ziemas vakaros plucināja arī bērni. No dūnām gatavoti spilveni ir vieglāki. Neiesaku spalvas lietot kopā ar dūnām.
Dekoratīvās putnu spalvas izmanto arī floristikā. Ar tām grezno dāmu frizūras, no tām darina krāsainus šallveida apmetņus un droši vien vēl daudz ko citu. Viss atkarīgs no cilvēka fantāzijas.