Viena no aprīļa raksturīgākajām nodarbēm ir bērzu sulu tecināšana. Izvēloties pareizo koku, sezonā no tā iegūst pat līdz 100 litriem veselīgā dzēriena.
Viena no aprīļa raksturīgākajām nodarbēm ir bērzu sulu tecināšana. Izvēloties pareizo koku, sezonā no tā iegūst pat līdz 100 litriem veselīgā dzēriena.
Tā kā šogad bija silta ziema, sulas sāka tecināt ļoti agri – jau marta otrajā pusē. Bet, piemēram, saldās kļavu sulas tek tikai tad, kad zeme vēl ir mazliet sasalusi, un tāds laiks bija februārī.
Sulas veldzē un ārstē
Ja sulas kļūst duļķainas, skaidrs – šis darbiņš ir jābeidz un jādomā, kā tās saglabāt.
Tautas medicīnā bērzu sulas iesaka lietot kā spēcinošu, organismu atjaunojošu un attīrošu līdzekli, arī kā vielmaiņas regulētāju. Tās no organisma izvada toksiskās vielas. Kā ārstniecības līdzekli bērzu sulas izmanto plaušu slimību, bronhītu, podagras, locītavu kaišu gadījumos.
Kosmētikā bērzu sulas izmanto sejas tīrīšanai un vasaras raibumu balināšanai. Bērzu sula ir bagāta ar vitamīniem, fermentiem, organiskām skābēm, minerālsāļiem un mikroelementiem.
Gavēņa laikā sulu var izmantot nedēļu garai organisma attīrīšanas tūrei, ik dienas izdzerot divus līdz trīs litrus svaigi tecinātas sulas. Tā var uzlabot pašsajūtu un atbrīvoties no kāda lieka kilograma.
Kāda kundze regulāri sulu tecēšanas laikā trīs dienas pēc kārtas katru dienu lieto tikai svaigas bērzu sulas, trīs šķēles rupjmaizes un ēdamkaroti upeņu ievārījuma.
Kā saglabāt
Gandrīz katram sulu tecinātājam ir sava īpaša šā dzēriena uzglabāšanas metode. Parasti svaigai sulai pievieno nelielus upeņu zariņus, dažas rozīnes, citrona miziņu.
Ja vēlas, lai dzēriens putotu, var piebērt kādu karoti cukura vai pielikt rupjmaizes garoziņu.
Ja sulas neglabāsiet ilgi, tās sapilda trīslitru burkās. Lai pēc iespējas mazāk vietas atstātu gaisam un līdz ar to pelējuma kārtai, burku pielej pēc iespējas pilnāku. Sulas jāglabā vēsumā, vislabāk, protams, kārtīgā pagrabā. Taču daži iesaka pilnās burkas vai plastmasas pudeles ierakt zemē un vasarā lietot pēc vajadzības.