Nātru zupa ar skābenēm.
Nātru zupa ar skābenēm
100 g nātru, 50 g skābeņu, 1 burkāns, 1 neliels sīpols, 2 kartupeļi, 2 vārītas olas, 100 g skāba krējuma, zaļumi un garšvielas pēc patikas.
Pārlasītas, nomazgātas jaunās nātres blanšē ar verdošu ūdeni, to notecina. Nātres samaļ gaļas mašīnā.
Burkānu sarīvē, sīpolu sīki sagriež un apcep taukvielās. Vārošā buljonā vai dārzeņu novārījumā liek apceptās saknes, sagrieztus kartupeļus, nātres un vāra, kamēr kartupeļi mīksti. Beigās pievieno sagrieztas skābenes. Pirms pasniegšanas zupā liek krējumu un sagrieztas vārītas olas.
Vienkārša nātru zupa
Žāvētu gaļu sagriež un vāra ar putraimiem. Kad tie mīksti, pievieno noplaucētas, sīki sagrieztas jaunās nātres. Zupai pieliek vārītas olas un skābu krējumu.
Vienkārša skābeņu zupa
Sagriež dažus kartupeļus, pārlej ar ūdeni un vāra, līdz tie mīksti. Tad kartupeļus nedaudz sastampā, lai zupa būtu tumīgāka. Garšai pievieno liellopu un sēņu buljona koncentrāta kubiņu. Zupā ieber daudz sagrieztu skābeņu un uzkarsē. Aizdaram liek skābu krējumu un vārītu olu daiviņas. Ja vēlas, kopā ar kartupeļiem var vārīt nedaudz putraimu, rīsu vai auzu pārslu, arī žāvētas gaļas gabaliņus.