Vienmēr man smaidu ir izraisījuši gudru padomu devēji, kuri savu ideālo recepti sāk ar teikumu – kad ledusskapī nekā nav, un turpina – paņemiet sieru, olīves, gabaliņu laša filejas… Bet nu ir pienācis brīdis, kad pati vēlos dalīties ar kādu savas virtuves recepti tieši no šīs sērijas – kad ledusskapī iezadzies caurvējš.
Tomēr saruna būs ne jau tikai par «caurvēja» recepti, bet gan par īpaši tumšajā gadalaikā vērtīgu dārzeni – burkānu. Visvērtīgākais šajā dārzenī ir karotīns – spēcīgs dabiskais antioksidants. Tomēr der atcerēties, ka ar burkānu lietošanu jāievēro zināma mērenība, tikai tādā gadījumā viss vērtīgais stiprinās veselību.
Nokļuvis organismā, bēta karotīns pārvēršas vitamīnā A, kas noderīgs ir visiem, bet īpaši bērniem, pusaudžiem un sievietēm. Dienā vajadzētu apēst vienu vidēji lielu burkānu, lai uzņemtu nepieciešamo vitamīna devu. Ja šo normu pārsniegs, pastāv risks iegūt dzeltenīgu ādas nokrāsu. Vēl vajag atcerēties, ka organisms karotīnu vislabāk uzņems, ja burkāni būs sajaukti ar augu eļļu.
Burkāns atšķirībā no dažiem citiem dārzeņiem vai augļiem savas vērtīgās īpašības saglabā līdz pat pavasarim. Bez jau pieminētā A vitamīna tajā ir C, E, K, PP un B grupas vitamīni, kā arī dzelzs, kālija, joda un vara minerāli un fruktoze. Visa šī buķete ir lielisks organismu spēcinošs komplekts.
Uztura speciālisti iesaka lietot svaigi spiestu burkānu sulu. Tai ir tonizējošs un organismu atjaunojošs efekts. Ēdienkartē iekļauts burkāns palīdzēs uzlabot acu veselību – arī tādos gadījumos, kad acis ir nogurušas, kas mūsdienu interneta laikmetā nav reta parādība. Ir pētījumi, kas pierāda, ka burkāns kavē vēža šūnu veidošanos.
Ja runājam par slimībām, tad burkāns būs palīgs arī gadījumos, kad nomoka aizcietējumi, cistīts, hemoroīdi, stomatīts un urīnceļu akmeņi. Jaunajām ģimenēm, kas plāno ģimenes pieaugumu, jāatceras, ka par burkānu iekļaušanu ēdienkartē jādomā arī potenciālajiem tēviem. Tāpat, kad māmiņa būs gaidībās vai baros mazuli, nedrīkst maltītēs aizmirst par šo veselīgo dārzeni. Burkāns palīdzēs, ja ir sausa āda, kā arī neveselīgi lūstoši mati vai nagi. Oranžais dārzenis arī normalizē asinsriti un attīra asinis. Ne velti tieši burkānus parasti iekļauj dažādās ārstnieciskās diētās.
Vai burkāns var būt kaitīgs?
Burkānus neiesaka lietot, ja sirgstat ar gastrītu, kuņģa čūlu vai tievās zarnas iekaisumu.
Burkāns skaistumkopšanā
Burkānu sula vai putriņa, izmantota sejas maskās, padarīs ādu svaigu un elastīgu, dos tai vieglu iedeguma efektu. Šim nolūkam vajadzētu izmantot burkānus ar gaišāka toņa saknēm. Savukārt maska, kurā sajaukta burkāna un citrona sula, palīdzēs cīnīties ar vasarraibumiem.
Ģimenes veselībai
Sniegotā dienā sapulcējamies visa ģimene, paņemam burkānu, sauju ogļu un dodamies celt sniegavīru. Enerģijas lādiņš būs nodrošināts!
Burkāni uz maltītes galda
Korejiešu salāti latviešu gaumē
1 kg burkānu
3–5 daivas ķiploka (atkarībā no lieluma)
2 ēd. k. cukura
1 tējk. maltu melno piparu
2 tējk. malta koriandra
1/2 gl. olīveļļas
4 ēd. k. ābolu etiķa
sāls
Burkānus sarīvē uz speciālas rīves, lai veidotos salmiņi (ja nav, var izlīdzēties ar parasto rupjo rīvi). Lielākā bļodā, kur viegli samaisīt, pievieno saspiestus vai sarīvētus ķiplokus, cukuru, piparus, koriandru, eļļu un etiķi, sāli pēc vajadzības. Samaisa. Liek katliņā ar vāciņu un ievieto uz diennakti ledusskapī.
Gatavie salāti būs tilpumā samazinājušies gandrīz uz pusi. Tos var izmantot pie gaļas ēdieniem, pievienot citiem salātiem vai ēst tāpat.
Caurvēja putra ar «circeņiem»
burkāni un kartupeļi vienādās daļās
sīpoli (vēlams sarkanie)
sāls, garšvielas kubiņš, cepamā eļļa
Vēlams, bet nav obligāti
žāvēts cūkas vaidziņš
saldais krējums
Notīra burkānus un, pievienojot buljona kubiņu un sāli, izvāra. Nedaudz atdzesē un samaļ gaļas mašīnā. Ja atrodas žāvēta gaļa, tad sagriež to kubiņos, apcep uz pannas kopā ar bagātīgu sarkano vai parasto sīpolu devu. Ja gaļas nav – apcep sīpolus eļļā.
Nomizo un vāra kartupeļus gandrīz līdz izšķīšanai, nolej ūdeni. Ar stampiņu karstus samīca, pieliek burkānus un sīpolus. Ja ir, pievieno saldo krējumu. Sāli, ja nepieciešams. Katliņu liek uz mazas uguns un rūpīgi samaisa sastāvdaļas, lai veidojas putota masa un sīpolu/gaļas «circeņi» izkliedējas pa visu putru. Pasniedz karstu. Otrā dienā var uzcept.