Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+2° C, vējš 3.06 m/s, D-DA vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Latvisks ziemas našķis – putraimdesa

Iespējams, tradīcija gatavot putraimdesas tieši ziemā radusies tādēļ, ka, gadu miju gaidot, mūsu senčiem neiztrūkstošas bija cūku bēres, kur tad arī varēja iegūt galvenās sastāvdaļas šī ēdiena pagatavošanai.
Sarunās ar lauku ļaudīm esmu pārliecinājusies, ka, lai arī daudzas saimnieces zina recepti un pašām ir visas iespējas desas pagatavot, viņas tomēr labāk ķēpāšanās vietā izvēlas aiziet līdz veikalam un nopirkt putraimdesu tur. Tomēr pirkums vienmēr būs kā loterija, jo ikvienam no mums ir atšķirīgas garšas kārpiņas – pat tik parasta garšviela kā sāls var ēdienu gan uzlabot, gan, tieši pretēji, sabojāt.
Jau kuru reizi nopērkot veikalā nebaudāmas – vai nu pārsālītas, vai pārmēru ar miltiem vai neizprotamiem subproduktu gabaliņiem papildinātas –, nonācu pie secinājuma – kritizēt ir viegli, jāmēģina pašai pagatavot. Pēdējo impulsu mana apņēmība saņēma Ziemassvētku tirdziņā, kur pie apetīti rosinošu desu kaudzītes izlasīju cenu – pieci eiro par kilogramu.  
«Nevar būt!» tā bija pirmā doma, ātri aprēķinot iespējamo sastāvdaļu cenas. Kad biju beigusi eksperimentu, manas aizdomas apstiprinājās. Nerēķinot gatavotāja darbu, kā arī tirgus vietas cenu, braucienu līdz tirgum un pārdevēja darbu, manā virtuvē tapušās desas kilograms maksāja tieši vienu eiro. 
Pirms septiņiem gadiem, kad viens no mūsu novadu mēriem strādāja Saeimā, viņš likuma veidošanas procesā kāpa tribīnē un citēja Bismarka teicienu, ka tautai nav jāzina, kā taisa desas un politiku. Par politiku šoreiz neizteikšos, bet, gatavojot putraimdesas, saimniecei tiešām vajadzētu pa virtuvi «burties» vienai, lai būtu droša, ka maltīti baudīs visi, kas pulcēsies pie pusdienu galda. Lai gatavošana varētu notikt, jāapklaušina lauku draugi vai radi, kuri varētu piegādāt galveno sastāvdaļu – asinis –, un tad jau process var sākties.
Iepriekšējā vakarā trīs litros ūdens, pievienojot garšvielas, sīpolu un sāli, izvāra cūkas vaidziņu vai cauraudža gabaliņu (līdz 1 kg). Nākamajā dienā šajā buljonā izvāra miežu putraimu (1 kg) putru. Kad putraimi gandrīz mīksti, pievieno samaltu izvārīto gaļu un garšai 200–300 gramu žāvētu, dūmotu speķi. Ja ģimene neprotestē, var griezt kubiņos, bet, ja speķis nepatīk, drošāk arī to samalt. Visu kārtīgi samaisa. Jāsamaļ arī asinis (1 l), ja tās ir glabātas ledusskapī un jau sastingušas, jo izmanto tikai biezumus. 
Putrai pievieno piparus, sāli, pierīvē muskatriekstu un iespiež piecas ķiploka daiviņas. Noslēgumā pielej asinis un kārtīgi samaisa. Turpina karsēt, kamēr asinis maina krāsu. Noņem no uguns un, kad putra padzisusi, liek to lielākā traukā.
Lielveikalos ir nopērkamas paciņas ar cūku zarnām – tās tirgo «Supernetto», arī lielajā «Maxima». Zarnas ieliek siltā ūdenī, izskalo un tajās pilda masu. 
Elektriskajai gaļas mašīnai komplektā ir speciāla piltuve, ar kuras palīdzību var ērti izveidot desas, bet tikpat labi noderēs arī pašizgatavots palīgrīks, piemēram, uz pusēm pārgriezta mazā kolas vai ūdens pudele, uz kuras kakla uzmauc zarnas un caur to ar pirkstu palīdzību iespiež putru.
Piepildītām desām aizsien abus galus, bet atstāj nelielu rezervīti, lai tās vārot nepārplīst. Kamēr darbojamies ar putras pildīšanu, uz plīts liek lielu katlu ar ūdeni, kuram pievienots sāls. Kad ūdens uzvārījies, tajā liek desas un uz lēnas uguns vāra, kamēr gatavas. Gatavību pārbauda, iedurot ar zobu bakstāmo – ja iztek dzidra sula, desas gatavas. Tās ņem ārā no ūdens un liek atdzesēties. Kārtīgi notīra traukus, rokas, apģērbu un galda virsmu, lai nekas neliecinātu par gana ķēpīgajiem sagatavošanās darbiem, un var ģimenei paziņot, ka maltītē būs putraimdesas. 
Kad vārījums atdzisis, to pannā, uzliekot vāku, taukos vai eļļā uz nelielas uguns lēni apcep. Beigās var «uzmest garu», lai izveidojas kraukšķīga garoziņa.
No iepriekšminētajām sastāvdaļām iznāks aptuveni četri kilogrami desu. Tā kā visa zarnu paciņa noteikti netiks izmantota, atlikušās lieliski noderēs, lai ikdienā ierastās un jau teju apnikušās kotletes pārvērstu glītos kupatos. Atliek tikai sagatavoto kotlešu masu sapildīt zarnās un apcept uz pannas. Maltītes dažādošanai var izmēģināt kurzemnieku iecienītu ēdienu – tur saimnieces cūku zarnās pilda kartupeļu biezputru, ko pēc tam cep līdzīgi kā gaļas kupatus. 

Recepte  
Cūku bēru pankūkas
0,5 l asiņu
0,5 l ūdens
200 g miltusāls,
pipari

Šķidras asinis (ja nepieciešams, samaļ) ielej traukā, pievieno ūdeni, maltus piparus un miltus, lai veidotos krējuma konsistences mīkla. Cep cūku taukos, pasniedz ar brūkleņu ievārījumu. 

Vai zināji?
Asiņu izmantošana ēdiena pagatavošanā, kas, iespējams, kādam var šķist atbaidoša, ir lielisks veids, kā aizstāt vienu no alerģiju izraisošiem produktiem – olas. Tāpēc arī restorānu šefpavāri cenšas to iekļaut ēdienkartēs.

Garšīgi pagatavotas putraimdesas pasniedz ar brūkleņu ievārījumu, apceptiem sīpoliem, skābo krējumu un citām piedevām.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.