Tēja ir ikdienišķs šķidrums, ja papīra maisiņā fasētos tējas smalkumus peldina karsta ūdens krūzītē. Bet tā ir arī karalisks dzēriens, ja tiek pareizi uzlieta un pasniegta.
Tēja ir ikdienišķs šķidrums, ja papīra maisiņā fasētos tējas smalkumus peldina karsta ūdens krūzītē. Bet tā ir arī karalisks dzēriens, ja tiek pareizi uzlieta un pasniegta.
Tējas dzeršanas tradīcijas ir senas. Daudzām tautām ir izkopti tās baudīšanas rituāli. Zināms, ka tēja nav tikai garšīgs dzēriens, tai piemīt arī dziednieciskas īpašības.
Tējas nosaukums radies no ķīniešu vārda «ča», kas tulkojumā nozīmē «jauna lapiņa». Tēja stimulē organisma darbību, palielina darbaspējas, mazina nogurumu. Dzēriena īpašības atkarīgas no tā, kā mēs to lietojam.
Tējas ir krāsainas
No vienas un tās pašas plantācijas var iegūt dažādas tējas, viss atkarīgs no apstrādes veida.
Zaļā tēja – izžāvētas un sapresētas lapas.
Dzeltenā vai sarkanā tēja – lapas īsu laiku fermentē (raudzē) un tikai pēc tam žāvē.
Melnā tēja – fermentizācijas process ir garš.
Dzēriena garša atkarīga no izejvielu kvalitātes un to sasmalcināšanas pakāpes. Dažām tējām aromāta uzlabošanai pievieno žāvētus citrusu gabaliņus, jasmīnu vai citus ziedus, arī aromātiskas eļļas.
Noteikumi ir jāievēro
Tējas uzliešanā jāievēro daži vienkārši nosacījumi, kas it kā visiem ir zināmi. Galvenais ir laba tēja un ūdens. Garšīgs dzēriens noteikti neiznāks, ja lietosiet tik hlorētu ūdeni, kāds šajās dienās tek no Jelgavas krāniem.
Tēja ātri uzsūc smaržas, tāpēc tās iesaiņojums vai trauks nedrīkst laist cauri gaisu un mitrumu. Nopirkto tēju pārberiet kārbā vai burkā ar noslēdzamu vāciņu. Veikalos tiek piedāvātas glītas metāla kārbas vai stikla burkas par saprātīgu cenu. Tā varētu būt arī laba dāvana svētkos.
Tējas uzliešanai vislabāk der verdošs ūdens. Pārvārīts vai neizvārīts var sabojāt tējas garšu.
1. Tukšu tējkanniņu uzsilda, to vairākas reizes izskalojot ar verdošu ūdeni.
2. Siltajā kanniņā ieber tēju (parasti ņem tējkaroti tējas uz glāzi ūdens un vēl vienu karotīti «tējkannas» tiesai) un pārlej ar verdošu ūdeni. Uzliek vāciņu un ļauj ievilkties trīs līdz piecas minūtes.