Spageti ar ķiplokiem un eļļu itāļu gaumē.
Spageti ar ķiplokiem un eļļu itāļu gaumē
1/2 glāzes un 1 ēdamkarote olīveļļas, 2 tējkarotes sasmalcinātu ķiploku, sāls pēc garšas, 500 g spageti, svaigi malti pipari, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu.
Mērci gatavo laikā, kamēr vārās makaroni. Kad katliņš uzlikts uz uguns, uz pannas uzlej 1/2 glāzi olīveļļas, pieber sāli, pievieno ķiplokus un cep, līdz tie ir tumši dzelteni.
Izvārītus un nokāstus makaronus liek sasildīties bļodā, pārlej ar aromatizēto eļļu, pārkaisa ar pētersīļiem un pipariem un samaisa. Makaronus apslaka ar ēdamkaroti nekarsētas olīveļļas un pasniedz galdā.
Kolrābji salātos
Kolrābjus var ēst svaigā veidā salātos. Tos nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un sajauc ar rīvētiem burkāniem vai āboliem. Var pievienot svaigu gurķu vai kāpostu salātiem. Piemērota eļļas etiķa vai krējuma mērce.
Kolrābjus var pievienot dārzeņu sautējumiem.
Sautēti kolrābji
Kolrābjus nomizo, sagriež šķēlēs un apsāla. Panē miltos un apcep taukvielā. Tad liek katliņā, apkaisa ar maltajiem pipariem un nedaudz malta kanēļa. Pārlej ar ūdens, krējuma un tomātu mērces maisījumu. Sautē apmēram 20 minūtes. Pasniedz pārkaisītus ar sakapātiem pētersīļu un diļļu zaļumiem.
Saldā zupa ar ķiršiem
300 g ķiršu, 4 ēdamkarotes rīsu, 1/2 glāzes cukura, 4 glāzes ūdens.
Pusei ķiršu izņem kauliņus. Pārējos saspaida, pārlej ar ūdeni un uz lēnas uguns vāra apmēram 10 minūtes. Tad novārījumu izkārš, ogas izberž caur sietu, pievieno cukuru un ķiršus bez kauliņiem. Uzvāra. Ja vēlas, zupu var iebiezināt ar 1 karoti kartupeļu miltu.
Šķīvī liek vārītus rīsus, pārlej ar saldo zupu.
Ja vēlas, rīsu vietā var likt miltu vai biezpiena klimpas.
No Līgas recepšu grāmatas