Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

Ja nav brīnuma, nav arī mākslas

Vircavas Tautas namā pēc trīs gadu pārtraukuma uz festivālu “Bīne 2022” atkal pulcējās lauku amatierteātri. Šoreiz skatītājiem un žūrijai bija iespēja novērtēt divu Jelgavas novada – Vircavas un Ozolnieku –, kā arī Saldus, Krimūnu un Tērvetes amatierteātru izrādes.
Arvīda Spertāla nopelns
Festivālā “Bīne 2022” tika atklāta scenogrāfa vircavnieka Arvīda Spertāla 125 gadu jubilejai veltīta izstāde. A.Spertāls bija Nacionālā teātra mākslinieks un veidojis gleznieciski krāšņās “Skroderdienu Silmačos” dekorācijas, strādājot kopā ar dzīvesbiedri kostīmmākslinieci Margu Spertāli. Izstādē skatītāji varēja iepazīties ar scenogrāfa izrāžu dekorāciju metiem un 1955. gada izrādes “Skroderdienas Silmačos” skices reprodukciju. Izstādes iekārtošanā lielu atbalstu sniedza A.Spertāla mazdēls rotu mākslinieks Gints Strēlis.
Skatītājiem bija arī iespēja noskatīties mākslinieka dzīves gājumam un viņa devumam Latvijas kultūrai veltīto Daces Micānes-Zālītes režisēto dokumentālo filmu “Spertāla kapričo”.
Ilggadējas tradīcijas
Kā “Zemgales Ziņām” pastāstīja Jelgavas novada Kultūras pārvaldes galvenā speciāliste Nelda Ķikute, festivāls “Bīne” notiek jau no 1999. gada un tā dibinātāja ir Vircavas amatierteātra režisore Sarmīte Sustrupe. Festivālā parasti piedalās lauku amatierteātri no Zemgales reģiona. Šogad amatierteātru sniegums tika vērtēts vairākās nominācijās, tajā skaitā godinot novadnieku A.Spertālu par labāko scenogrāfiju un kostīmiem. Žūrijā uzaicināti Jelgavas novada amatierteātru virsrežisors Valdis Lūriņš, teātra kritiķe Līga Ulberte un režisore Dace Micāne-Zālīte.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties ZZ.lv abonementu:

"ZZ.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē ZZ.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā ZZ.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.