Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Kad gaisā virmo Ziemassvētku smarža un garša

Ziemassvētku smaržu un garšu rada garšvielas no visas pasaules – tās papildina gan jau labi zināmas un pārbaudītas ģimenes receptes, gan piešķir citādas svētku noskaņas nianses, izmēģinot pagatavot kādu jaunu ēdienu, tā pārsteidzot gan sevi, gan ciemiņus, būt radošiem virtuvē iedvesmo “Paulig” un “Santa Maria” mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Krustnagliņas, kanēlis, kardamons, ingvers, karstvīna, piparkūku garšviela, vaniļas cukurs, teličeri, apelsīnu pipari, dažādas šķidrās un sausās marinādes piepildīs telpu ar īpašu smaržu un ēdieniem piešķirs to garšu, ko raksturo viens vārds – Ziemassvētki un ziemas garša!

Svarīgi zināt – garšvielas ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī, bet svarīgi pagaidīt, līdz tās pilnībā sajaucas ar ēdienu. Jāatceras, ka svaigi maltas garšvielas garšo labāk kā iepriekš samaltas. Tās arī brīnišķīgi smaržo! Garšvielu sasmalcināšanai izmantojiet garšvielu dzirnaviņas vai piestu.

“Ziemassvētku vakariņās pasniedziet gan klasiskas un ģimenē iecienītas receptes, gan izvēlieties jaunas un pārliecinieties, cik tas ir aizraujoši – izgaršojiet atšķirību! Tiem, kuriem patīk gatavot, šogad ar kvalitatīvām garšvielām papildinātas dāvanas raisīs sajūtas, ka esat viņu aizraušanos – ēst gatavošanu – patiešām pamanījuši un novērtējuši! Turklāt, visticamāk, daļa no tām tūdaļ pēc saņemšanas tik likta arī lietā – jeb noderēs Ziemassvētku galdam. Jebkuru dāvanu varat iesaiņot vienkrāsainā papīrā, bet piestiprināts smaržīgā kanēļa standziņas, zvaigžņu anīsa un citu garšvielu dekors dāvanai piešķirs gaumīgu greznumu,” stāsta Inga Auziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ziemassvētki nav iedomājami bez saldiem našķiem

Ziemassvētku laikā atļaujamies ēst gatavošanai veltīt vairāk laika, bagātīgāk izvēlēties gatavošanai nepieciešamos produktus un garšvielas. Dārgākā pasaules garšviela, ko varat pievienot cepumiem u.c. gardumiem – safrāns!

Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos. Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka,  pirms lietošanas tās jāsasmalcina.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kanēlis ir vairāk iecienīts dažādos konditorejas izstrādājumos, desertos, bet tas labi sader arī ar gaļas ēdieniem. Kanēļkoka mizu jeb tautā dēvētās kanēļa standziņas pievieno karstajiem ziemas laika dzērieniem. To var izmantot vairākkārt, atliek pēc lietošanas to noskalot un izžāvēt.

Kanēlis Latvijā galvenokārt ieceļo no Burmani reģiona, Indonēzijā un būtiski, ka kaltētā kanēļa mizu malšana notiek rūpnīcā Somijā. Tā iegūtais produkts – maltais kanēlis ir ar svaigu aromātu un īsā laikā nokļūst Latvijā. Piemēram, Cinnamomum burmanii cassia šķirnes kanēlis satur diezgan daudz ēteriskās eļļas, un tā garša gan Latvijā, gan citās rietumu valstīs ir ierastāka nekā, piemēram, Ķīnas kanēļa garša. Gatavojot kanēļmaizītes, var eksperimentēt ar garšu, pievienojot dažādu šķirņu kanēli.

Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot gan desertu, gan konditorejas izstrādājumu receptēs. Svarīgi, lai vaniļas pākstis nav izžuvušas un zaudējušas aromātu – lai tās būtu tumši brūnā vai melnā krāsā, mitras, elastīgas. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts. Vaniļas cukura sastāvā ir dabiskā vaniļa ar smalkiem, tumšiem graudiņiem. Par to reizēm cilvēki ir pārsteigti, bet, jā, tieši šie graudiņi apliecina dabīgās vaniļas kvalitāti, un tādu nebūs, piemēram, sintētiskajā vanilīnā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kardamonu var pievienot kūkām, kliņģeriem, maizei un augļu salātiem, gaļas un zivju ēdieniem. Ar kardamonu papildina arī piparkūku mīklu un karstvīnu.

Ingvers iederas tortēs un citos konditorejas izstrādājumos. Piparkūkas ar ingveru iegūst pavisam citu garšu un smaržu. Ingveru pievieno arī augļu un dārzeņu, gaļas, sēņu ēdieniem, saldējumam, putukrējumam, dzērieniem, marinādēm.

Pipari un piparkūkas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Piparkūku garšviela padarīs interesantākus arī Ziemassvētku desertus un kafiju. Piparkūku garšvielā esošais kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums attiecīgās proporcijās garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas. 1 kg piparkūku mīklai būs nepieciešams 15 g piparkūku garšvielas. Tās pievieno atdzisušam sīrupam.

Ziemassvētku pamata ēdienu gatavošanā liela nozīme ir dažādiem pipariem. Mazliet citādāku jeb citrusa garšu piešķirs apelsīna pipari. Spilgtās krāsas un dzīvīgā apelsīnu garša īpaši labi sader ar zivīm un putnu gaļu. Pārklājiet ar garšvielu maisījumu jebkuru balto vai kūpinātu zivi, lai ēdienam piešķirtu citrusaugļu nokrāsu. Apelsīna piparus arī var pievienot salātu mērcēm vai vārītai gaļai kā sauso marinādi. Kafija bez sīrupa? Jā, apelsīnu piparu maisījums kafijā to lieliski aizstāj. Tas ir arī veids, kā citādāk pasniegt gan cafe latte, papildinot to vēl ar malta kanēļa šķipsniņu. Apelsīnu pipari jāuzglabā sausā un tumšā vietā, lai saglabātu to krāsu un aromātu.

Savukārt Teličeri pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu. Tādējādi ēdiens iegūst viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas, turklāt spēcīgi smaržo! Gaļas ēdieniem, cepetim ir īpaši svarīgi iegūt šādu īpašu garšu un smaržu – lielajiem piparu graudiem ir izcils aromāts, un tie piešķir ēdienam izsmalcinātu garšu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Ābolu kūka ar kanēļa glazūru

Ābolu kūka ar kanēļa glazūru

Ingvera ābolu kūka ar krēmīgu kanēļa glazūru un dekoratīviem ābolu gredzeniem.

Porciju skaits – aptuveni 20 gabaliņi

Sastāvdaļas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

3.5 gab. āboli

4 olas

325 g pūdercukurs

200 ml rapšu eļļa

1 ēdamkarote cepamais pulveris

2 tējkarotes vaniļas cukurs

2 ēdamkarotes “Santa Maria” ingvers (malts)

240 g milti

Kanēļa glazūra: 200 g krēmsiers, 100 g sviests, 250 g pūdercukurs, 1 ēdamkarote “Santa Maria” kanēlis, 1 citrons

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 ⁰C.
  2. Ābolus nomizo un sagriež mazākos gabalos.
  3. Bļodā saputo olas ar cukuru līdz gaišai un gaisīgai masai. Pievieno eļļu. Samaisa cepamo pulveri, vaniļas cukuru, ingveru un kviešu miltus. Visu sajauc mīklas masā.
  4. Ieliek mīklu aptuveni 32 x 24 cm lielā pannā, kas izklāta ar cepamo papīru.
  5. Mīklā ievieto ābolu šķēlītes.
  6. Cep kūku 40‒45 minūtes. Gatavai ļauj atdzist pannā.

Kanēļa glazūra

  1. Citrona miziņu sarīvē uz rīves un ar elektrisko putotāju saputo visas sastāvdaļas, līdz iegūst gaisīgu glazūras masu.
  1. Ar otiņu uzklāj glazūru uz kūkas.
  1. Dekorē ar žāvētu ābolu šķēlītēm, viegli uzkaisa kanēli, un pirms pasniegšanas sagriež kūku gabaliņos.
Vista cepeškrāsnī ar apelsīnu pipariem

Vista cepeškrāsnī ar apelsīniem

Porciju skaits – 4

Sastāvdaļas

4 gab. vistas stilbiņi

4 ēdamkarotes “Santa Maria” apelsīnu pipari

1 kg ķirbis

2 sarkanie sīpoli

2 apelsīni

6 ēdamkarotes olīveļļa

2 ēdamkarotes kļavu sīrups

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 ° grādiem.
  2. Cep vistas stilbiņus 2–3 ēdamkarotēs olīveļļas, līdz tie no abām pusēm kļūst brūni, pārkaisi ar apelsīnu pipariem.
  3. Cepamajā traukā liec sasmalcinātus dārzeņus un apelsīnu daiviņas, apslaki ar 2–3 ēdamkarotēm olīveļļas un kļavu sīrupu, pārkaisi ar sāli un pipariem, kārtīgi samaisi.
  4. Uz dārzeņiem liec ar garšvielām pārkaisītos vistas stilbiņus, cep cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes, līdz dārzeņi mīksti un vista izcepusies.

Kļavu sīrupa vietā var izmantot arī šķidru medu.

Kale kāpostu salāti ar citrusaugļiem

Kale kāpostu salāti ar citrusaugļiem

Svaigi kale kāpostu salāti ar citrusaugļiem, piemēroti pasniegšanai kopā ar lasi, vistu un cūkgaļu.

Porciju skaits – 4

Sastāvdaļas

200 g kale kāposti

1 apelsīns

2 klementīni

Ingvera mērce: 1 ēdamkarote baltvīna etiķis; 2 ēdamkarotes olīveļļa; 0,5 tējkarote “Santa Maria” ingvers (malts); 0.2 tējkarote “Santa Maria” Tellicherri melnie pipari

Pagatavošana

  1. Kale kāpostus sagriež sloksnēs.
  2. Citrusaugļus nomizo un sagriež mazākos gabaliņos. Pievieno bļodā ar kāpostiem.
  3. Pēc sagriešanas citrusaugļu sulas pārpalikumu pārlej citā bļodā.
  4. Bļodā ar citrusaugļu sulu iemaisa etiķi, olīveļļu, ingveru, sāli un Tellicherri piparus. Iegūto mērci pievieno salātiem.

Foto: publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.