Vai esat kaut ko dzirdējuši par vircu, kas gatavota no nātrēm? Neesat? Kāda mūsu lasītāja zināja stāstīt, ka tā esot vērtīgs šķidrums, un lūdza noskaidrot ko sīkāk.
Vai esat kaut ko dzirdējuši par vircu, kas gatavota no nātrēm? Neesat? Kāda mūsu lasītāja zināja stāstīt, ka tā esot vērtīgs šķidrums, un lūdza noskaidrot ko sīkāk.
Padomu meklējām Jelgavas Lauksaimniecības konsultāciju birojā. Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centra augkopības speciālists Andris Skudra skaidroja, ka nātru virca ir universāls mēslojums, kas pasargā augus no slimībām un kaitēkļiem.
Kā to gatavot? Pavasarī nopļauj lielās nātres, iekams tās vēl nav izziedējušas un tām nav attīstījušās sēklas. 10 kilogramu nātru masu vislabāk ievieto koka traukā (piemēram, mucā), aplej ar 100 litriem ūdens, uzliek traukam vāku un noliek dienvidu pusē – siltumā ļaujot tai raudzēties apmēram nedēļu. Pēc tam šķidrumu nolej, atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10, un nātru virca ir gatava. To uz augiem var izliet ar lejkannu vai ar smidzinātāju. Nātru virca ir vērtīgs mēslojums, tā satur arī mikroelementus, nokļūstot uz augiem, virca tos aizsargā. A.Skudra piebilst, ka nātru virca ir lielisks preparāts bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Līdzīgi no dažādām augu sugām gatavojama arī nezāļu virca.