ASV zinātnieki, ar jaunām tehnoloģijām pārbaudot kādu 2600 gadu vecu keramikas krūku, atklājuši kakao pēdas, kas liecina, ka tas lietots jau aptuveni 600 gadu pirms mūsu ēras.
ASV zinātnieki, ar jaunām tehnoloģijām pārbaudot kādu 2600 gadu vecu keramikas krūku, atklājuši kakao pēdas, kas liecina, ka tas lietots jau aptuveni 600 gadu pirms mūsu ēras. Līdz šim tika uzskatīts, ka cilvēki šokolādi iepazinuši aptuveni 400. mūsu ēras gadā.
Belizā (Centrālamerikā) atrastā krūka apliecina, ka maiju cilts, par kuru kāri uz šokolādi ir labi zināms, kakao pupiņu izmantošanas iespējas atklājuši krietni sen. Iespējams, ka kakao liets no vienas krūkas otrā, lai radītu putas, kuras maiji un acteki šokolādes dzērienā esot īpaši cienījuši.
Kausi, krūkas un šķīvji, kas atrasti lielākoties augstas kārtas personu kapuvietās, izgatavoti no 900. gada pirms mūsu ēras līdz 250. gadam mūsu ērā. Nogulsnes no četrpadsmit krūkām tika nosūtītas uz Pensilvāniju ASV šokolādes ražotājam «Hershey Foods». Kompānijas pārstāvis Džefrijs Hērsts, kas veica pārbaudes, atzina, ka viņš bijis pārsteigts, atrodot trīs krūku paraugos kakao pēdas, un piebilda, ka kompānija nav ieinteresēta iegūt maiju šokolādes recepti.
«Bija jautri strādāt pie šā projekta. Taču [maiju] šokolādes recepte nemaz nav līdzīga tai, ko lietojam mūsdienās,» viņš sacīja. «Ja vēlaties nogaršot ko līdzīgu maiju šokolādei, ar mikseri iejauciet kakao ūdenī; iespējams, jāpievieno dažas garšvielas. Es patiešām kaut ko tādu nemēģinātu.»
Pierādījumi liecina, ka toreiz šokolādi neuzskatīja par saldumu vai saldu piedevu kā mūsdienās. Gluži pretēji, parasti ēdienreizēs to sajauca ar tādām uzturvielām kā ūdens, kukurūza, čili pipari vai medus.
Kakao pārsvarā dzēra no krūkām, līdzīgi kā no mūsdienu tējas krūzēm. Daži dokumenti no laika, kad reģionu iekaroja spāņi, liecina, ka šķidro šokolādi cilvēki kratīja, lai radītu putas.
Belizas ziemeļos atrastie trauki norāda, ka tā varētu būt bijusi viena no lielākajām kakao audzēšanas vietām.