Jelgavas 1. ģimnāzijas 9. un 10. klašu skolēniem ir vienreizēja iespēja izmantot garšas kārpiņas, ožu un tausti, mājturībā apgūstot materiālu par nacionālajām virtuvēm.
Jelgavas 1. ģimnāzijas 9. un 10. klašu skolēniem ir vienreizēja iespēja izmantot garšas kārpiņas, ožu un tausti, mājturībā apgūstot materiālu par nacionālajām virtuvēm. Viņi mācās iepazīt ne tikai mūsu tautas ēst gatavošanas tradīcijas, bet arī eksotiskās zemes Meksikas ēdienus.
Tortiļas, fahitas, kon karne – tie skolēniem vairs nav svešvārdi, bet gan noteiktu meksikāņu produktu nosaukumi.
Ir daudz zemju, kur iedzīvotājus saulīte lutina visu gadu. Ko darīt mums, latviešiem, kam šī privilēģija liegta? Varam ļauties ziemas pesimismam, ietīties kūniņā un gaidīt pavasari. Varam rīkoties gluži pretēji – ienest gaišumu un karstas izjūtas ikdienā sev paši. Bet no kurienes lai nes? Droši vien no zemēm, kur pašlaik netrūkst ne gaišuma, ne siltuma. Atliek tikai izvēlēties. 1. ģimnāzijas audzēkņi izvēlējušies Meksiku un nu iepazīst tās ēdienus.
Jauno projektu veicina ciešā vecāku un skolas sadarbība, kā arī skolotāju radošais gars.
Pirmajā projekta posmā mājturības skolotājām tika dota iespēja iepazīties ar meksikāņu virtuves noslēpumiem paša meksikāņa – pavāra Havjēra Garsijas – vadībā.
Nākamais solis – meksikāņu virtuves teorētisko zinību apguve un produkcijas iegādes iespējas Latvijā. Tātad lielveikalu plauktos vērsīsim skatu uz Meksikā populārās produkcijas stendu, kur tiek piedāvātas asās, vidēji asās un maigās garšvielas, mērcītes un asais halopenjo, kura augšanai Latvijas klimats nav piemērots.
Trešais posms – degustācija. Latviešu garšas izjūtai gan daži meksikāņu virtuves asumi šķita visai spēcīgi. Ko darīt, ja mutē izcēlies «ugunsgrēks»? Droši vien roka pati stiepsies pēc ūdensglāzes, jo mēs taču zinām, ka liesmas dzēš ar ūdeni. Izrādās nekā – ja «deg» mēle, palīdzēs gabaliņš maizes.
Meksikas virtuves zināšanas skolēni demonstrēja nākamajā projekta posmā, kurā ceļazīmi uz finālu ieguva tikai puse no skolēniem.
Piektais posms – fināls. Četru klašu jauktās komandas četru cilvēku sastāvā gatavo meksikāņu ēdienus Havjēra Garsijas vadībā un cīnās par galveno balvu visai klasei un klases audzinātājai. Kāda tā būs? Tas paliek noslēpums līdz finālam 17. decembrī Jelgavas 1. ģimnāzijas mājsaimniecības kabinetā.
Ja arī jūs vēlaties izmēģināt ko karstu ledus izkausēšanai dabā vai sirdī, interesantas receptes silto zemju gaumē atradīsiet internetā. Lai veicas!