Pirmdiena, 8. decembris
Gunārs, Vladimirs, Gunis
weather-icon
+1° C, vējš 3.33 m/s, D-DA vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Izmantosim vasaras veltes un ziemā neslimosim

Ir pats vasaras pilnbrieds un tik plašas iespējas savā ikdienas maltītē izvēlēties dabīgus augu produktus, kuros ir bagātīgs vitamīnu klāsts, kas ziemā jūs pasargās no daudziem slimību uzbrukumiem.

Ir pats vasaras pilnbrieds un tik plašas iespējas savā ikdienas maltītē izvēlēties dabīgus augu produktus, kuros ir bagātīgs vitamīnu klāsts, kas ziemā jūs pasargās no daudziem slimību uzbrukumiem.
Katram cilvēka organismam nepieciešams A vitamīns. Tā trūkums rada palēlinātu reakciju un mazina uzmanību. Tas ļoti efektīvi ārstē arī alerģiju. A vitamīna galvenie avoti pārtikā: burkāni, salāti, kāposti, augu zaļās lapas, aknas, nieres, olas dzeltenums, sviests, skābpiena produkti. Termiski neapstrādāti dārzeņi un augļi jāēd trīs reizes vairāk nekā dzīvnieku valsts vārītie produkti.
Svarīgs ir arī B1 grupas vitamīns, kas atrodams miežos, pupiņās, kartupeļos, riekstos, raugā, maizē no rupja maluma miltiem, kukurūzas graudos. To, ka nepietiek B 2 vitamīna, pamana pēc diezgan ilga laika, bet taisni šī vitamīna trūkums organismā īsina cilvēka mūžu. Tas arī ir «ādas» vitamīns, kas nepieciešams, lai āda būtu gluda un vesela. To meklējiet kāpostos, zaļajos zirnīšos, ābolos, mandelēs, tomātos, rāceņos, auzās, olās, liellopu gaļā, sierā, aknās, skābpiena produktos. B 3 vitamīns palīdz cīnīties pret alerģiju: alū, dzīvnieku izcelsmes produktos – gaļā, nierēs, aknās, kā arī griķos, sēnēs, sojā, diedzētos kviešos, dažādās biezputrās. B5 vitamīnam ļoti liela nozīme ir mūža paildzināšanā, galvenie avoti: raugs, olas dzeltenums, augu zaļās lapas (rāceņa, redīsa lapas, salāti, loki, burkānu laksti), zemesrieksti. B 6 vitamīns nepieciešams muskuļiem, arī sirdij. Ir atklāts, ka B 6 vitamīna trūkums organismā bieži izraisa auss iekaisumu. To atradīsiet biezputrā no rupja maluma putraimiem, maizē no rupja maluma miltiem, gaļā, zivīs, raugā, klijās, pākšaugos, aknās, olas dzeltenumā. B 9 un B 12 vitamīns piedalās asinssastāva veidošanā, regulē ogļhidrātu un tauku vielmaiņu. Ja šo vitamīnu organismā nepietiek, tad var attīstīties mazasinība. Galvenie avoti: skābpiena produkti, olas, soja, raugs, salāti, zaļie loki, liellopu aknas vai aknu pastēte (neēst biežāk kā vienu reizi nedēļā).
Ne mazāk svarīgs ir C vitamīns. Tas cilvēka veselību ietekmē kopumā. C vitamīna ietekmē palielinās asinsvadu izturība un elastīgums, aizsargā organismu no infekcijām. Bez C vitamīna nav iespējams aizsargāties no saaukstēšanās slimībām. Vitamīna galvenie avoti: dārzeņi, augļi, ogas, kāposti, kartupeļi, loki, tomāti, zaļie un sarkanie pipari, upenes, meža zemenes, skābenes, citroni, apelsīni.
D vitamīna galvenā funkcija ir veicināt kalcija absorbēšanu organismā, regulēt fosfora un kalcija līdzsvaru. Tas nepieciešams asins sarecēšanas procesā, kā arī normālai kaulu un audu izveidei, sirdsdarbībai, ārstē acu slimības. Tā avoti pārtikā: olas, piens, sviests, aknas, zivis.
E vitamīns, ko bieži sauc par «auglības vitamīnu», ir atrodams labības graudos, augu eļļā, olās, salātos, aknās. E vitamīns nodrošina sirds muskuļu funkcionēšanu, palīdz diabēta un astmas ārstēšanai, neļauj izveidoties trombiem asinsvados.
Netradicionāli vasaras un rudens ēdieni no veselīgiem produktiem, ko Maija Gogulana iesaka cilvēkiem savā grāmatā «Ardievas slimībām»:
Salāti asiņu tīrīšanai
Sīki sarīvē 50 g galda biešu un tikpat daudz burkānu. Pievieno 50 g sīki sakapātu kāpostu, pusēdamkaroti saulespuķu eļļas un piekto daļu no ēdamkarotes medu. Uz gataviem salātiem uzber dzērvenes vai sarkanās jāņogas. Galda bietes vietā var ņemt rāceni, bet kāposta vietā – kolrābi.
Barība smadzenēm
150 g rīvētu ābolu sajauc ar 1/2 apelsīna sulas, 5 – 20 valriekstiem (var izmantot arī citus riekstus). Riekstu vietā var ņemt arī dažas karotes sakulta putukrējuma, bet apelsīnu vietā – divas tējkarotes citrona sulas un tikpat daudz medus.
Diplomātu brokastis
Šķīvī plānā kārtā ieber auzu vai griķu miltus un virsū uzliek sulīgas ogas. Ogas saspaida un ļauj 30 min. nostāvēties. Var pievienot divas ēdamkarotes putukrējuma vai rūgušpiena un dažus sasmalcinātus riekstus (pievienojot riekstus, auzu vai griķu miltus neizmantojiet , jo olbaltumvielas kopā ar produktiem, kas satur cieti, nedrīkst ēst vienā maltītē).
Auzu ēdiens pusaudžiem
Sasmalcina 30 g lazdu riekstu (var arī mandeles), tiem pievieno 30 g izmērcētu sauso augļu, 3 ēdamkarotes veselu auzu graudu vai izdiedzētu kviešu graudu.
Spēcinošu salātu recepte
300 g valriekstu kodolu, 300 g žāvētu aprikožu bez kauliņiem, 300 g rozīņu, divus citronus ar visu iekšējo balto miziņu samaļ gaļas maļamajā mašīnā un sajauc ar 300 g medus. Ēd pa 1 – 2 tējkarotēm dienā (ne vairāk!), jo žāvēti augļi kopā ar riekstiem ir smaga un grūti sagremojama barība. Uzglabā ledusskapī.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.