Šodien Ķīpsalas izstāžu zālē izstādes «Riga Food 2004» laikā tiek rīkota zinātniski praktiska konference «Funkcionālā pārtika zinātnē, likumdošanā, praksē».
Šodien Ķīpsalas izstāžu zālē izstādes “Riga Food 2004” laikā tiek rīkota zinātniski praktiska konference “Funkcionālā pārtika zinātnē, likumdošanā, praksē”. Konferenci, kurā aicināti piedalīties gan pārtikas ražotāji, zinātnieki, ģimenes un diētas ārsti, gan citi interesenti, vadīs Lauksaimniecības universitātes profesore Pārtikas tehnoloģiju fakultātes dekāne Daina Kārkliņa.
Kā skaidro pārtikas zinātniece D.Kārkliņa, ar dažādiem tehnoloģiskiem paņēmieniem pārtikas produktu ražošanā var izveidot jaunus produktus ar sastāvdaļām, kas samazina risku saslimt ar dažādām slimībām. Šādi uzlabotus vai jaunus pārtikas produktus, kuru sastāvdaļas labvēlīgi ietekmē kādu svarīgu funkciju organismā, sauc par funkcionāliem pārtikas produktiem.
Pārtikas preču tirgū arvien vairāk piedāvā funkcionālos piena produktus ar organismam labvēlīgām baktērijām. Tās galvenokārt ir pienskābes baktērijas, kas veido mūsu organismam draudzīgu vidi un palīdz cīnīties ar slimību izraisošām patogēnām baktērijām. Vienlaikus tās organismā producē B grupas vitamīnus, aizkavē vēža šūnu attīstību, stimulē fermenta laktāzes darbību. Mūsu veikalu plauktos jau atrodami pārtikas produkti ar īpašu pienskābes baktēriju klātbūtni, piemēram, “Auzu biolakto”, “Actimel”, “Gefilus” un “Yakult”.
Zinātniece pārliecināta, ka funkcionālās pārtikas attīstību nosaka vairāki faktori: arvien augošais vecāka gadagājuma iedzīvotāju skaits, medicīnas pakalpojumu dārdzība, sirds un asinsvadu, diabēta un vēža slimību skaita kāpums. Tie ir iemesli, lai patērētāji kā profilakses līdzekli uzturā lietotu pārtiku, kas palīdzētu samazināt veselības problēmas. Tomēr D.Kārkliņa uzsver, ka funkcionālie pārtikas produkti kalpo tikai kā profilaktiski līdzekļi dažādu slimību rašanās risku samazināšanai un nekādā gadījumā neaizstāj zāles, kas paredzētas noteiktu slimību ārstēšanai.
Konferencē, ko rīko Latvijas Tehnoloģiskā centra birojs “IRC Latvija” (Latvijas Inovāciju rosināšanas centrs), paredzēts sniegt informāciju par Eiropā veiktajiem funkcionālās pārtikas pētījumiem, kā arī par Latvijas uzņēmumu un zinātnieku iespējām piedalīties Eiropas projektos. Konferences noslēgumā paredzēta Latvijā pazīstamās funkcionālās pārtikas prezentācija un degustācija.
Līdztekus “IRC Latvija” organizē Latvijas pārtikas zinātnes stendu, kurā ar savu pētījumu rezultātiem iepazīstinās zinātnieki, piedalīsies Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija, Latvijas Tehnoloģiskais centrs u.c., paredzēta arī ar pārtiku saistītu Polijas, Bulgārijas, Lietuvas, Igaunijas, Spānijas un Somijas uzņēmumu līdzdalība.