Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

Covid-19 nesen pārslimojušajiem pēc kontakta ar inficētu personu nebūs jāievēro mājas karantīna

Covid-19 pārslimojušām personām sešu nedēļu laikā pēc kontakta ar inficētu personu netiks piemērota mājas karantīna

Precizējot mājas karantīnas definīciju, Covid-19 pārslimojušām personām sešu nedēļu laikā pēc kontakta ar inficētu personu netiks piemērota mājas karantīna, paredz otrdien apstiprinātie grozījumi noteikumos “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Līdz šim nesen Covid-19 pārslimojušām personām, atkal nonākot kontaktā ar inficētu personu, ir jādodas mājas karantīnā.

Kā skaidro Veselības ministrija, ja persona nesen (sešu nedēļu laikā) ir pārslimojusi Covid-19, tad, atkal nonākot kontaktā ar kādu inficētu personu, atkārtoti tik īsā laika periodā nevar inficēties. Tādēļ šādai nesen pārslimojušai personai nav nepieciešams atkal noteikt mājas karantīnu, ja šī persona noteiktā laika intervālā (sešas nedēļas) nonāk kontaktā ar inficētu personu.

Tāpat ar šiem grozījumiem tiek precizēts mājas karantīnas noslēgšanas nosacījums. Proti, mājas karantīnu varēs pārtraukt pēc RNS testa, kas veikts ne agrāk kā septītajā dienā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu, ja testa rezultāts ir negatīvs. Līdz šim noteikts, ka mājas karantīnu drīkst pārtraukt vai nu četrpadsmitajā dienā ar ārsta atļauju vai pēc Covid-19 testa, kas veikts ne agrāk kā desmitajā dienā pēc karantīnas uzsākšanas, ja testa rezultāts ir negatīvs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šādas izmaiņas veiktas, jo, pēc Veselības ministrijas paustā, pētījumos pierādījies, ka testēšanu mājas karantīnas noslēgšanai ir iespējams veikt arī septītajā dienā, un ja tests ir negatīvs, tad ir iespējams noslēgt mājas karantīnu.

Jau ziņots, ka Latvijā plānots paplašināt Covid-19 ātro antigēna paštestu izmatošanu, “lai veicinātu epidemioloģiski drošus primāri nepieciešamos pakalpojumus un nepārtrauktu sabiedrībai kritiski svarīgo nozaru darbu”, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā.

Šos testus sākotnēji ieviesīs izglītības iestādēs un publiskā sektora prioritārajās jomās, kur Covid-19 kontaktpersonu statusā nonākušie vakcinētie darbinieki un skolēni varēs neievērot karantīnu, veicot pārbaudi ar antigēna testiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai izvērtētu iespēju pakāpeniski pilnībā pāriet uz paštestu izmantošanu skolās, sākotnēji plānots izmantot abas testēšanas metodes – reizi nedēļā veicot jau ierasto skrīninga testu, savukārt divreiz nedēļā izmantojot paštestus. Pozitīva paštesta gadījumā, tāpat kā līdz šim skrīninga testēšanā, būs jāveic apstiprinošs tests laboratorijā.

Foto: no arhīva

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.