Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Ceļojuma budžeta plānošana: kā ietaupīt, ceļojot ar auto?

Ik gadu, pienākot vasaras sezonai, vairums cilvēku plāno tuvākus vai tālākus ceļojumus. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) pagājušajā gadā apkopotie dati liecina, ka no visiem ceļojumiem 38,1% braucienu tika izmantots privātais transportlīdzeklis.

Pieaugot ceļošanas ar auto popularitātei, daudziem kļūst aktuāls jautājums – kā plānot ceļojumu ar auto, lai tas būtu budžetam draudzīgs?

Lasiet tālāk, lai uzzinātu 4 veidus, kā ietaupīt, ceļojot ar auto!

Maciņam draudzīgas naktsmītnes un ēstuves

Ceļojot ar auto, viena no dārgākajām izmaksu pozīcijām bieži vien ir naktsmītnes.

Latvijas oficiālās statistikas portāls apkopojis sekojošus datus par Latvijas iedzīvotāju izmantotajām naktsmītnēm braucieniem uz ārvalstīm 2023. gadā:

Kopumā tika veikti 1,7 milj. braucienu, no kuriem 1,37 milj. braucienu tika izmantotas maksas naktsmītnes: 992,8 tūkst. braucienu ceļotāji apmetās viesnīcā, kūrortviesnīcā, motelī vai viesu mājā, 32,2 tūkst. kempingā vai atpūtas kompleksā, 345,6 tūkst. citā īrētā naktsmītnē. 334,5 tūkst. braucienu ceļotāji izmantoja privātas naktsmītnes, savukārt 290,7 tūkst. draugu vai radu mājokli.

Lai gan ceļošanas laikā nakšņošana viesnīcā ir pārliecinoši populārākais variants, ekonomijas nolūkā ir vērts apsvērt arī apmešanos kempingā vai atpūtas kompleksā. Tāpat iespējams nedaudz ietaupīt, ja naktsmītne tiek rezervēta laicīgi. Viss, protams, atkarīgs no ceļotāju ekspektācijām un vēlmēm.

Lētākas alternatīvas var meklēt arī attiecībā uz ēdināšanu. Nedodieties uz populārākajiem restorāniem pilsētas centrā. Iespējams, ir vērts piestāt ceļmalas kafejnīcā, kas piedāvās ēdienu par izdevīgāku cenu. Lai saprastu, cik maksā maltīte konkrētā ēstuvē, varat izmantot Google Reviews, kur cilvēki atstāj savas atsauksmes gan par cenām, gan kvalitāti un apkalpošanu.

Viens no izdevīgākajiem risinājumiem ir apmešanās apartamentos, kuros pieejama virtuve, kur varēsiet paši pagatavot maltītes un tādējādi ietaupīt ievērojamus līdzekļus uz ēdināšanu. Ja dodaties īsākos izbraucienos, pastāv iespēja sagatavot maltītes mājās līdzņemšanai.

Apdrošināšana – drošības spilvens negaidītās situācijās

Ceļojumu apdrošināšana ir viens no ceļojuma plānošanas aspektiem, par kuru noteikti nedrīkst aizmirst. Domājot par budžetu, uz apdrošināšanu var skatīties divējādi – protams, apdrošināšanas polises iegāde nozīmē papildu izdevumus, tomēr, ja brauciena laikā gadīsies neparedzēta situācija un nebūsiet apdrošināts, potenciālie izdevumi var būt vēl daudz lielāki. Arī apdrošināšanas gadījumā var meklēt lētākas alternatīvas.

Ceļojuma apdrošināšana medicīniskiem izdevumiem vai EVAK karte?

Medicīnisko izdevumu apdrošināšanu sniedz gan ceļojumu apdrošināšana, gan EVAK karte. Lai gan ceļojuma apdrošināšana piedāvā daudz plašāku medicīnisko risku segumu, līdzekļu ekonomijas nolūkos varat izvēlēties minimālo segumu, ko sniedz EVAK karte.

EVAK karte ir Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kuru iespējams saņemt bez maksas. Tā ir derīga 3 gadus. Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta mājaslapā pieejamo informāciju: “EVAK apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Šādu palīdzību sniegs ārstniecības iestādes un ārsti, kuri attiecīgajā valstī nodrošina valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus.”

OCTA un KASKO apdrošināšana Jūsu auto

Tā kā ceļojumā dodaties ar automašīnu, svarīgi padomāt arī par tās apdrošināšanu.

OCTA (Obligātā Civiltiesiskās Atbildības Apdrošināšana) ir apdrošināšanas polise, kas Latvijā ir obligāta visiem transportlīdzekļiem. Tā sedz zaudējumus, kurus apdrošinātā transportlīdzekļa vadītājs ceļu satiksmes negadījuma rezultātā nodarījis trešajām personām. OCTA polise darbojas ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās Eiropas valstīs. Polises darbības zona ir norādīta OCTA polises noteikumos.

Papildu OCTA apdrošināšanas polisei ir iespējams iegādāties arī KASKO apdrošināšanas polisi. KASKO ir brīvprātīga transportlīdzekļa apdrošināšana, kas sniedz plašāku aizsardzību nekā OCTA polise – tā sedz zaudējumus, kas dažādu negadījumu rezultātā radušies paša apdrošināšanas ņēmēja transportlīdzeklim.

Plānojot ceļojumu, apsveriet polišu izmaksas un riskus, ar kuriem saistīts ceļojums.

Maksas ceļi – vai pieejamas alternatīvas?

Ceļojot ar auto, pievērsiet uzmanību, vai izvēlētajā maršrutā nav maksas ceļu. Ja maršrutā tomēr ir maksas ceļi, tad izpētiet, vai nepastāv citas maršruta alternatīvas, kur maksas ceļi nebūtu jāšķērso. Dažas no valstīm, kurās ceļotāji visbiežāk sastopas ar maksas ceļiem:

  • Austrija
  • Šveice
  • Vācija
  • Francija
  • Itālija, u.c.

Ja no maksas ceļiem nav iespējams izvairīties, savlaicīgi izpētiet iespējas iegādāties elektroniskās vinjetes. Iespējams, tādā veidā varēsiet ietaupīt. Vinjetes mērķis ir veicināt valsts galveno un reģionālo autoceļu uzturēšanu un attīstību.

Pieturieties pie iepriekš izstrādāta plāna!

Ceļojumi ir tās reizes, kad vēlamies būt spontāni un izmēģināt teju visu, kas ienāk prātā. Tomēr, ja ceļojat ar ierobežotu budžetu, labāk pieturēties pie iepriekš izstrādāta ceļojuma plāna – tādā veidā varēsiet izvairīties no neparedzētām izmaksām.

Izdevīgāk ceļot kopā!

Nav noslēpums, ka degvielas un citas izmaksas būs mazākas, ja tās dalīsiet ar vairākiem cilvēkiem. Turklāt vienvietīga viesnīcas istaba nereti maksā tikpat cik divvietīga viesnīcas istaba, tieši tādēļ ir izdevīgi doties ceļojumā lielākā kompānijā. Neatkarīgi no tā, vai dosieties ceļojumā ar ģimeni vai draugiem, tas būs ne tikai finansiāli izdevīgāk, bet arī jautrāk!

Ceļojums ar automašīnu uz ārvalstīm ir lielisks veids, kā apceļot tuvākas un tālākas zemes par salīdzinoši lētākām izmaksām. Lai, ceļojot ar auto, varētu ietaupīt, katrai ceļojuma izdevumu pozīcijai meklējiet alternatīvas: lētākas naktsmītnes un ēstuves, bezmaksas ceļus un izdevīgāko ceļojuma apdrošināšanu!

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.