Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

REĢIONU ZIŅAS: Carnikavas pamatskola pārtop par vidusskolu

Ādažu novadā nodibināta vispārējās vidējās izglītības iestāde Carnikavas vidusskola. Par tās direktoru apstiprināts līdzšinējais Carnikavas pamatskolas direktors Raivis Pauls. Ar 1. septembri skolā mācīsies 10. klašu skolēni. Klašu komplektēšana vēl turpinās, skolā būs divas paralēlās vidusskolas klases. Vidusskola piedāvās divus izvēles grozus un padziļinātos kursus: Dabaszinātnes un tehnoloģijas un Vide un sabiedrība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Līdz 2024. gada 1. septembrim reorganizējamās Carnikavas pamatskolas darbiniekus pārcels darbā uz Carnikavas vidusskolu viņiem piekritīgos amatos, nodrošinot spēkā esošo darba līgumu un sociālo garantiju nepārtrauktību un pēctecību. Carnikavas vidusskola pārņems Carnikavas pamatskolas finanšu, mantas, tiesību, saistību un darba organizācijas jautājumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Augšdaugavas novadā iegādāti četri jauni skolēnu autobusi

Jau pagājušogad tika noslēgts līgums par četru autobusu “Renault Master” iegādi Augšdaugavas novada vajadzībām, un 5. augustā autobusi beidzot ir nonākuši novada rokās. Tie paredzēti skolēnu pārvadāšanai.

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins stāsta, ka šie autobusi iegādāti, ņemot aizņēmumu valsts budžetā, un 15% ir pašvaldības līdzfinansējums. Pēc priekšsēdētāja vārdiem, ņemot vērā skolēnu skaita samazināšanos, jaunie deviņpadsmitvietīgie autobusi tiks izmantoti maksimāli lietderīgi.

Autobusi tiks nodoti četrām pagastu apvienību pārvaldēm – Ilūkstes, Salienas, Līksnas un Višķu apvienībai. “Viens tiks Līksnas apvienības pārvaldei, konkrēti Vaboles pagastam. Vecais pagasta autobuss ir pārāk liels. Divi mūsu autobusi braukā maršrutos, tādēļ jaunais mazāka formāta autobuss ir tieši tas, kas mums ir vajadzīgs,” skaidro Līksnas apvienības pārvaldes vadītāja Ingūna Novicka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ilūkstes apvienības pārvaldes vadītājas p. i. Ruta Buldure uzsver, ka šis ir arī ekonomisks lēmums, jo transportlīdzekļi lūst, rūsē, līdzīgi kā visa tehnika. Remontam nepieciešami lieli finanšu līdzekļi, kas ir neizdevīgi. Jauns transportlīdzeklis tomēr ir jauns transportlīdzeklis.

Pašvaldība plāno iegādāties arī elektroautobusus, tos saņems Ilūkstes un Višķu apvienības. “Noslēdzies divu elektroautobusu iepirkums. Saskaņā ar līgumu tos piegādās nākamā gada sākumā,” teic pašvaldības vadītājs.

Līguma kopējā summa ir 337 tūkstoši eiro. Viena autobusa cena nedaudz pārsniedz 84 tūkstošus eiro. Četru jauno autobusu piegādātājs ir SIA “Tehauto Latgale”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Septembrī norisināsies Zaubes savvaļas kulinārais festivāls

Festivālā būs skatāma izstāde par ēdamajām un neēdamajām sēnēm.

Cēsu novada Zaubes muižā jau astoto reizi notiks Zaubes savvaļas kulinārais festivāls, cildinot tēmu “Sēņu laiks” par godu Latvijas bagātīgajām sēņošanas tradīcijām. Festivālā 7. septembrī būs dažādas aktivitātes, tostarp izstāde par ēdamajām un neēdamajām sēnēm, ēdiena gatavošanas demonstrācijas, radošās darbnīcas un lekcijas par sēņu izmantošanu kulinārijā un ārstniecībā. Kā zināms, sēņošanas tradīcijas ir iekļautas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Sēņošana ir izsenis zināma tradīcija, kas Latvijā ir dzīva arī mūsdienās. Sēnes galvenokārt tiek izmantotas uzturā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Festivāla apmeklētāji varēs baudīt vietējo mednieku gatavoto medījumu, Vidzemes amatnieku darinājumus un rosīgu tirgu, kas atrodas uz ainaviskā Augšezera un Lejas ezera fona. Sabiedrībai bez maksas pieejamais pasākums ietvers arī dzīvās mūzikas un deju priekšnesumus. Festivālu organizē Cēsu novada Uzņēmējdarbības un tūrisma aģentūra, atbalsta Cēsu novada pašvaldība. Valsts kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions, kā arī vietējie uzņēmēji.

Vestienā pabeigts Arnolda Burova animācijas leļļu ekspozīcijas telpu remonts

Madonas novada Vestienas pagastā pabeigti remontdarbi telpās, kur paredzēts izvietot animācijas filmu režisora, Latvijas leļļu animācijas pamatlicēja Arnolda Burova (1915– 2006) leļļu ekspozīciju. Projekta mērķis bija izveidot A. Burova ekspozīcijai piemērotas telpas, lai nodrošinātu tūrisma attīstību Vestienas pagastā un veicinātu bērnu un jauniešu izpratni par animācijas filmu veidošanu un kultūras mantojuma vērtību. Veikta telpu vienkāršota atjaunošana, lai pielāgotu tās muzeja vajadzībām, izbūvētas divas ekspozīcijas zāles un viena krātuves telpa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Darbu kopējās izmaksas bija 58 373,18 eiro, t. sk. pievienotās vērtības nodoklis. Projekts īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas lauku attīstības programmā 2014.–2020. gadam.

Raunas pilsdrupās uzsākti konservācijas darbi

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Smiltenes novada Raunas pilsdrupās, kas ir valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis “Raunas viduslaiku pils ar pilsētu”, uzsākti konservācijas darbi. Šajā sezonā mūrus nostiprinās divās vietās – pils dienvidaustrumu korpusa ārsienas daļai un pagalma sienas ārpusei.

Konservācijas darbiem piesaistīts finansējums no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras pieminekļu konservācijas un restaurācijas programmas, kā arī paredzēts Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējums. Kopējās darbu izmaksas – 34 997,54 eiro.

Kaut arī notiek konservācijas darbi, pils teritorija ir brīvi pieejama apmeklētājiem.

Ādažu novadā jau otrais grāmatu skapis jeb bibliomāts

Pie Ādažu bibliotēkas uzstādīts grāmatu skapis jeb bibliomāts. Tas darbojas pēc līdzīga principa kā pakomāti. Tagad ikviens Ādažu bibliotēkā reģistrēts lasītājs var pasūtīt grāmatas vai citus iespieddarbus, bet bibliotekārs tos ievieto bibliomātā, savukārt lasītājs saņem īsziņu ar konkrēto durtiņu unikālo kodu. Bibliomāts sniedz iespēju ērti saņemt un nodot grāmatas un citus izdevumus ārpus bibliotēkas darba laika, jo pašapkalpošanās iekārta darbosies 24 stundas diennaktī. Šāds pakalpojums Latvijas bibliotēkās ir pieprasīts, jo lasītājiem ir iespēja nodot un saņemt grāmatas bezkontakta ceļā sev vēlamā laikā.

Ādažu bibliomāta ierīkošana bija trīs gadus lolots projekts. Ādažu bibliotēka ir ļoti apmeklēta, jaunais bibliomāts jau pirmajās dienās guvis iedzīvotāju uzticību. Novadā tas ir otrais grāmatu skapis, tāds jau darbojas arī pie Carnikavas bibliotēkas.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”. Projektā “Novadu balss” sadarbojas “Zemgales Ziņas”, “Kurzemes Vārds”, “Izdevniecība ““Auseklis”, “Vietējā” un “Radio SWH”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.