Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

REĢIONU ZIŅAS: “Jumprava” noorganizē slepeno izmēģinājumu lidostā

Augusta sākumā Liepājas lidlaukā lūgtiem klausītājiem muzicēja grupa “Jumprava”. “Koncerts ļāva sajust mūzikas brīvību, plašumu un izmēģināt Mežaparka koncertprogrammu publikas priekšā. Paldies visiem, kas bija slepenajā izmēģinājuma koncertā kopā ar mums!” pēc uzstāšanās pauda mūziķi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Koncertam lidlaukā esot tieši tā brīvība un plašums, kas vajadzīgs “Jumpravas” dziesmām, atzina klausītāji.
Foto: Dainis Ģelzis

“Jumpravas” 40 gadu jubilejas koncerts Mežaparka estrādē notiks 31. augustā. Iesildoties tam, mūziķi sarīkoja pirmo koncertu Liepājas lidlaukā vispār, un arī paši nekad nebija spēlējuši lidostas angārā. Tāpēc pirmā dziesma “Lidmašīna” bija itin atbilstoša. Aigars Grauba šo koncertu nosauca pat par kosmisku. “Mēs esam vairāk pa gaisu šodien,” viņš teica.

Starp vecākās un vidējās paaudzes faniem, kuri pilnīgi noteikti dejojuši pie “Jumpravas” dziesmām jau skolas laikā, bija daudz jauniešu. Vecāki bija paņēmuši līdzi bērnus, kuru prieks bija zīme, ka grupas pirmie 40 ir tikai sākums un “Par rozēm”, “Baltā”, “Ziemeļmeita”, “Peldētājs”, “Vēlreiz” un citi hiti aizmirstībā nenogrims.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Apjomīgā koncerta gaitā bija vērojams, ka publika nosacīti dalās divos flangos. Dedzīgie fani palika skatuves tuvumā, dziedāja līdzi un klausīja Aigara Grāvera norādījumiem, kad sist plaukstas. Citi bariņos sarunājās un baudīja silto vakaru ar mūziku fonā. Pēc apmēram stundas pagurušākie sāka doties mājās. Vairāki cilvēki pauda, ka “Jumpravas” skaistās dziesmas šajos apstākļos neizskanot ar pietiekamu jaudu, arī skaņas kvalitāti varētu vēlēties labāku.

Taču vairums palika uz vietas arī tad, kad sāka krist pirmās lietus lāses. Maģiski, fantastiski, brīnišķīgi – šādus epitetus fani veltīja koncertam. Atzīties, kāpēc uzaicināti uz slepeno koncertu, cilvēki nevēlējās – galu galā šis ir slepenais koncerts un konfidenciāla informācija!

“Melanholiski, pilnīgi sirdi rauj ārā!” atzinās kāds fans. “Raudāt gribas, jaunību atceramies!” Gadi skrienot kā stirnas, “Jumpravas” mūziķi arī nepaliekot jaunāki, tomēr dziesmas sirdi silda. “Kungs gaida kādu pazīstamāku melodiju, šie ir tādi īru ritmi un neuzrunā viņu,” skaidroja nostalģiskā fana kompānijas biedrs Jānis. Arī paaudzei, kura pašlaik jauna, “Jumprava” radot jaunības nostalģiju. Populārākās dziesmas zinot no galvas. “Ja nevarēja uz “Depeche Mode” koncertu aiziet, tad gājām uz “Jumpravu”,” stāstīja aizrautīgie fani.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rēzeknē izglītojas kinologi no piecām valstīm

Publicitātes foto

Valsts robežsardzes koledžas Kinoloģijas centrā no 1. jūlija līdz 27. septembrim norisinās 12 nedēļu kursi “Apmācības un sadarbība kinoloģijas jomā”, kuros piedalās kinologi no piecām Centrālās Āzijas valstīm – Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Apmācību laikā tiek pilnveidota dienesta suņu sadarbība ar kinologiem, meklēšanas metodes, paklausības elementu apguve un aktīvās uzvedības prakse. Īpaša uzmanība pievērsta sprāgstvielu izmantošanai apmācībās, to klasifikācijai un apritei, kā arī pārvadāšanai un uzglabāšanai.

Talsu novadā digitalizē vairākas kapsētas

Talsu novadā digitalizētas jau vairākas kapsētas, informēja pašvaldības pārstāve Marta Rake-Lasmane.
Kapu digitalizācija ļauj ne tikai pašvaldībai efektīvāk pārvaldīt kapsētu teritoriju, bet arī atvieglo iedzīvotājiem savu piederīgo apbedījumu vietu meklēšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jau vairākus gadus Latvijā notiek kapsētu digitalizācija, lai sakārtotu kapu uzskaites sistēmu, atvieglojot iedzīvotājiem informācijas ieguvi un nodošanu nākamajām paaudzēm. Digitalizācija ir kapsētu elektroniski atainota shēma ar vietu numuriem un apbedīto personu uzskaiti šajās kapavietās.

Katrā kapsētā pie informatīvajiem dēļiem būs pieejams arī QR kods. Skenējot ar telefona kameru, tas automātiski novirzīs uz mājaslapu www.cemety.lv – konkrētās kapsētas kartē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izskanējuši “Satori” autoru lasījumi

Talsu novadā notika 12. interneta žurnāla “Satori” radošā vasaras nometne, kas pulcēja vairāk nekā 30 Latvijas literātu, informē žurnāla redaktors un projektu vadītājs Andrejs Vīksna.

Nometnē tapušos prozas, dzejas un esejistikas darbus varēja dzirdēt lasījumos svētdien nometnes norises vietā – viesu mājās “Uguņu Dambji”.

Līdzīgi kā citus gadus, nometnei bija dota vienojošā tēma – šoreiz “ķermenis”. Igauņu dzejniece un biblioterapeite Berita Kašana raksta: “Lielāko daļu laika mēs savu ķermeni pieredzam drīzāk no ārpuses, nevis iekšpuses – skatāmies uz to no malas, bieži vien kritiski, un izvirzām tam savas prasības. Jūtami mazāk apzināmies ķermeni kā iespējamu dialoga partneri.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nometnē dalībnieki pārdomā savas attiecības ar ķermeni, strādājot pie jauniem tekstiem trīs darbnīcās. Tāpat nometnes dalībnieki piedalījās kustību darbnīcā horeogrāfes Agates Bankavas vadībā, pētot saskarsmes punktus starp ķermeni un tekstu.

Lapmežciema Māliņai simts gadu jubileja

Lapmežciema iedzīvotāja Amālija Vera Strupe, kuru ciemā mēdz mīļi dēvēt par Māliņu, ir viena no Tukuma novada ļaudīm, kas šogad atzīmē lielu, apaļu jubileju – 100 gadus –, informēja pašvaldībā.

8. augustā kundzes kuplajam sveicēju pulkam pievienojās arī pašvaldības pārstāvji.
Amālija ir dzimusi Ragaciemā un augusi četru bērnu ģimenē. Bērnu dienas Amālija vadīja kopā ar brāļiem Augustu, Jāni un Aivaru. Jaunībā strādājusi Lapmežciema tīklu darbnīcā.

Simtgadniece lepojas ar savu lielo, spēcīgo ģimeni – kundzes tuvāko loku veido divas meitas, pieci mazbērni un 16 mazmazbērni. Vīrs Artūrs jau kādu laiku uz saviem mīļajiem noraugās no mākoņa maliņas.
Amālija ikdienā seko līdzi aktuālajam Latvijā un pasaulē, klausoties savas iemīļotās radio stacijas – Latvijas Radio 1 un Latvijas Kristīgo Radio. Radinieki ir pārsteigti par kundzes labo atmiņu – atminēties gadu skaitļus ir tīrais nieks.

“Pilnmēness naktī” ceps Preiļu siera kūkas

No 23. līdz 25. augustam norisināsies Preiļu pilsētas svētki. Šogad svētkiem dots nosaukums “Pilnmēness naktī”, tāpēc pilsētas ielas jau tiek rotātas atbilstoši šai tēmai – ielās plīvo sapņainas lentītes, izlikti stilizēti mēness formas dekori, kuri naktī iemirdzas gaismiņās. Visi pasākumi vietējiem iedzīvotājiem un ciemiņiem būs bezmaksas.

Trīs dienu garumā pasākumu apmeklētājiem būs iespēja baudīt dažādus koncertus un muzikālus priekšnesumus, kuros uzstāsies gan vietējie mūziķi, gan Latvijā zināmi mākslinieki – Ilona Bagele, Jānis Apeinis, Ainars Mielavs, grupas “Menuets”, “Pirmais kurss”, “Dakota” un “Miggla”. Pilsētas galvenajā ielā norisināsies tirdziņš, uz kuru sabrauks tuvi un tālāki amatnieki un gardumu meistari. Tāpat arī naksnīgā veloreivā tiks ieskandinātas Preiļu pilsētas ielas. Būs padomāts arī par izklaidi bērniem un jauniešiem, norisināsies sacensības, čempionāti un turnīri dažādos sporta veidos.

Bet viens no goda pasākumiem būs akcija “Mana Preiļu siera kūka”, kurā dalībnieki demonstrēs pēc pašu īpašās receptes ceptas siera kūkas, jo Preiļi ir siera pilsēta. Līdz 24. augustam akcijas dalībnieki ceps siera kūkas ar domu, ka tieši viņa kūkai būs tā garša, kas vislabāk piestāvēs Preiļu novadam un prezentēs šo novadu pasaulē. Siera kūku parāde notiks 24. augustā Preiļu pilī no pulksten 15 līdz 17.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”. Projektā “Novadu balss” sadarbojas “Zemgales Ziņas”, “Kurzemes Vārds”, “Izdevniecība ““Auseklis”, “Vietējā” un “Radio SWH”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.