Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+3° C, vējš 2.67 m/s, R vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Rupjmaize ir veselīga un arī ļoti garšīga!

Vai zināt, par ko mūs apskauž daudzi ārzemnieki? Tā ir mūsu garšīgā rudzu maize, kas daudzviet pasaulē ir zelta vērtē.

Vai zināt, par ko mūs apskauž daudzi ārzemnieki? Tā ir mūsu garšīgā rudzu maize, kas daudzviet pasaulē ir zelta vērtē. Rudzu maize Latvijā ir labklājības un pārticības simbols, kā arī viens no vērtīgākajiem pārtikas produktiem cilvēka uzturā. Veselības stiprināšanai jālieto ne tikai dārzeņi un augļi, bet arī rupjmaize.
Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) jau vairākus gadus domājusi, kā popularizēt rudzu maizes vērtību, par ko tiek runāts nepelnīti maz. Latvijā rudzu maize ir īpaša, ar senām receptēm un gatavošanas tradīcijām. Par tās labajām īpašībām LMB pārstāvji šomēnes īpašā seminārā stāstīja Zemgales reģionu skolu direktoriem, metodiķiem, veselības mācības skolotājiem un ēdnīcu vadītājiem.
Rupjmaizi ēd mazāk
Pēdējos gados Latvijā strauji samazinājies rudzu maizes patēriņš, īpaši bērnu vidū. Pirms kāda laika Veselības veicināšanas aģentūra veikusi pētījumu par rupjmaizes lietošanu Latvijas iedzīvotāju un jaunatnes vidū.
– Vairākas reizes dienā rupjmaizi ēd 29,7 procenti zēnu un 27,5 procenti meiteņu. Katrs trešais no aptaujātajiem jauniešiem to lieto ik dienu – 19,8 procenti meiteņu un 17,3 procenti zēnu.
– Daudz lielāks ir baltmaizes patēriņš. Vairākas reizes dienā to ēd 42,2 procenti puišu un 36,7 procenti meiteņu. Katru dienu baltmaizi vien izvēlas ap 15 procentu jauniešu.
– Sausās brokastis, kur arī ir ietverti graudaugu produkti, pārsvarā lieto tie jaunieši, kas rupjmaizi ēd retāk nekā reizi nedēļā. Taču sausās brokastis arī ir ieteicamas augošu cilvēku ēdienkartē, jo tās ir vitamīnu un enerģijas avots.
– No 1998. līdz 2000. gadam 81 procents Latvijas iedzīvotāju rupjmaizi uzturā lietoja katru dienu, bet pagājušā gada aptaujas dati liecina, ka tās patēriņš samazinājies. Taču aug to cilvēku skaits, kas uzturā vairāk lieto graudu un kliju maizi, kas ir ļoti veselīgi produkti.
– Aptauja liecina – jo lielāki ir cilvēka ienākumi, jo mazāk viņš ēd rupjmaizi.
– To labprātāk izvēlas vīrieši (vidēji trīs šķēles dienā), bet sievietes priekšroku dod graudu un kliju maizei.
Pēc LMB iniciatīvas 2005. gads pasludināts par Rudzu maizes gadu.
Maizes ietekme uz veselību
Cilvēka dzīve nav iedomājama bez gaisa, zemes, ūdens, saules, Latvijā – arī bez maizes, kas cepta no rudzu miltiem.
Pilngraudu rudzu maizē ir 71 procents cukura, deviņi procenti olbaltumvielu, tikai divi procenti tauku, kā arī 18 procentu šķiedrvielu, kas cilvēka organismam ir ļoti nepieciešamas.
Rudzu maizes regulāra lietošana uzlabo mutes un zobu veselību. Tā kā šajā maizē ir daudz balastvielu (cietās daļiņas, kas nesagremojas), tā vairāk jākošļā, tādējādi kļūst vieglāk sagremojama, rada sāta sajūtu. Salīdzinājumā ar cita veida maizi, no rudzu miltiem ceptā ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām. Balastvielas darbojas arī kā savdabīga gremošanas trakta birstīte, kas uzņem un no organisma izvada nevēlamus savienojumus.
Biežāk uzdotie jautājumi
Kāpēc rupjmaize ir skāba?
Rudzu miltiem ir citādas īpašības nekā kviešu miltiem, arī mīkla gatavojama atšķirīgi, proti, ieraugam (atsevišķi uzraudzēta masa mīklas rūgšanas ierosināšanai, kas ir skāba) pievienojot rudzu miltus. Ja maizei nav pietiekama skābuma, tā ir ķepīga.
Kas ir plaucēta maize?
Latvijas rudzu maizes cepšanā ir saglabājies plaucējuma paņēmiens – daļu rudzu miltu plaucē ar karstu ūdeni, tie klīsterizējas un sašķeļas līdz cukuriem. Tad pievieno iesalu. Šāda maize ir saldāka, tās pagatavošanas process ir ilgstošāks, jo plaucēšana ilgst vidēji 24 stundas. Plaucētā maize arī ilgāk uzglabājas svaiga – piecas un vairāk dienu.
Vai drīkst ēst siltu maizi?
Drīkst. Visaromātiskākā siltajai maizei ir garoziņa. Problēmas svaigi cepta maize rada tad, ja to ēd ātri, pietiekami labi nesakošļājot. Tas ir iemesls, kādēļ var būt spiedoša sajūta kuņģī.
Vai drīkst ēst iepelējušu maizi?
Pelējums ir kaitīgs, tāpēc tādu maizi ēst nedrīkst. Zem redzamā pelējuma vēl ir arī neredzamais, tādēļ pelējuma garoziņa jānogriež labi bieza. Maizes kasti, kur glabājies sapelējušais klaipiņš, dezinficē ar etiķūdeni, kam atļauj nožūt.
Kā maizi ilgāk saglabāt svaigu?
Ietītu lina audumā. Turot maizi ledusskapī, tā ātrāk zaudē svaigumu, taču sasaldēta savas vērtības saglabā ļoti ilgu laiku.
***
Rudzu maizes pozitīvās īpašības
– Kārtīgi sakošļāta tā rada sātu, cilvēks ilgāk jūtas paēdis. Zarnās notiek vienmērīgāka un lēnāka uzturvielu sašķelšana, līdz ar to enerģijas piegāde gan muskuļiem, gan galvas smadzenēm, gan arī pārējam organismam;
– šķiedrvielas iztīra zarnas un ir kā profilaktisks līdzeklis audzēju riska mazināšanai;
– uzlabo gremošanas trakta darbību un palīdz kontrolēt svaru;
– palīdz pret aizcietējumiem;
– samazina holesterīna līmeni asinīs;
– uzlabo aknu veselību;
– uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību;
– rudzu šķiedras samazina izdalītā insulīna daudzumu un sirds slimību risku (cilvēkiem, kas patērē vairāk baltmaizes, organismā vajadzīgs lielāks daudzums insulīna, lai sašķeltu tajā esošos cukurus);
– kavē holesterīna uzsūkšanos asinīs;
– pilngraudu rudzu maize ir labākais šķiedrvielu avots.
***
Idejas
Ja kādam rupjmaize šķiet negaršīga, to galdā var likt ar dažādām piedevām vai veidot rupjmaizes kārtojumus, kas noteikti garšos arī bērniem. Dažas idejas piedāvā topošais pavārs elejnieks Ingus Feldmanis.
Rudzu maizes deserts
Rudzu maizi sagriež kubiciņos (var nedaudz apgrauzdēt), pārkaisa ar kanēli un kopā ar apstrādātām svaigām brūklenēm iecilā putukrējumā.
Rudzu maizes rika ar dārzeņiem
Rudzu maizi griež rikās. Apstrādātus svaigus dārzeņu (sīpolus, ķirbi vai kabaci, piparmētru) sakuļ ar blenderu, pievieno majonēzi un sarīvētu sieru. Masu liek uz rikām un cep cepeškrāsnī 7 – 8 minūtes. Var izmantot arī citus dārzeņus.
Sātīgā rudzu maizes rika
Sagrieztai maizei virsū liek iepriekš pagatavotu masu (eļļā apcep sasmalcinātus sīpolus un maltu liellopu gaļu, pievieno sasmalcinātus burkānus, papriku, tomātus, konservētas pupiņas, konservētu kukurūzu, visu kopā sabiezina, sautējot pusotru stundu. Pēc vajadzības pievieno garšvielas, arī ķiplokus), ko pārkaisa ar sarīvētu sieru un cep cepeškrāsnī 7 – 8 minūtes.
Kārtainā rudzu maize
Rudzu maizes šķēles liek četrās kārtās ar iepriekš pagatavotām dažādas krāsas produktu sviesta masām. Saputotam sviestam pievieno ar blenderu sakultus dārzeņus vai gaļu (sviests ar papriku, sviests ar dillēm, sviests ar kūpinātu vistu), katru liek savā kārtā. Kārtojumam uzliek slogu un uz neilgu laiku ievieto ledusskapī. Pēc tam izņem un griež nelielos kubiciņos.
***
Interesanti fakti par rupjmaizi
– Olimpiskajās spēlēs 2004. gadā Latvijas olimpieši katru vakaru dalīja pa šķēlītēm savā starpā šķēpmetēju Jāņa Lūša un Ineses Jaunzemes dāvāto rudzu maizi. Viņi ticēja, ka tā dos spēku uzvarai.
– Tūrisma konferences otrajā dienā Itālijā daudzi dalībnieki makaronu vietā labprāt izvēlējās Latvijas rudzu maizi.
– Rudzu maize kopā ar alpīnistiem pabijusi gandrīz visās augstākajās pasaules kalnu virsotnēs.
– Arvien vairāk spāņu, itāliešu, franču, dāņu, zviedru un vācu tūristu izvēlas apmeklēt mazās maizes ceptuves laukos, kur beķeri savām rokām gatavo mīklu, veido un cep dažādas formas rudzu maizes kukulīšus.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.