Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom casibom giriş casibom giriş casibom casibom giriş casibom casibom giriş casibom giriş bahsegel casibom casibom giriş

REĢIONU ZIŅAS: Vecajos Višķos atdzimst pagasta vēsture

Projekta rezultāts tika svinīgi atklāts 23. augustā.
FOTO: Inese Minova

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Višķu pagasta Vecajos Višķos īstenots projekts, kas ienes jaunu dzīvību kādā graustā. Višķu mednieku biedrība “Debri” ir izveidojusi 10 banerus ar lielformāta vēsturiskajām fotogrāfijām, kas tagad aizsedz vecā patērētāju biedrības veikala tukšās logu ailes. Šīs fotogrāfijas, kuras nāk no vietējo vēstures entuziastu Jāņa Stroda un Jāņa Kudiņa arhīviem, Skrindu dzimtas muzeja krājuma un citiem avotiem, stāsta par Veco Višķu dzīvi 20. gadsimta sākumā. Projekta īstenošanai pašvaldība piešķīra 1700 eiro.

Līksnā atklāj marihuānas audzētavu mežā

Augustā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas, veicot operatīvos pasākumus, kādā Augšdaugavas novada Līksnas pagasta mežā atklāja teritoriju ar marihuānas stādiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

16. augustā likumsargi veica kāda meža teritorijas apskati Augšdaugavas novada Līksnas pagastā, kur atklāja marihuānas stādu audzētavu un atsavināja 52 stādus. 19. augustā Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas kriminālprocesā aizdomās par narkotisku vielu saturošu augu audzēšanu aizturēja kādu 1989. gadā dzimušu vīrieti, kurš jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par līdzīgiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 256. panta pirmās daļas, proti, par narkotiskās vai psihotropās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu. Par šo noziedzīgo nodarījumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Siguldā akcijā pārstrādei nodotas 21,42 tonnas nolietotu autoriepu

Siguldā nolietoto riepu savākšanas akcijā “Nomet riepu atbildīgi!” savāktas un pārstrādei nodotas 21,42 tonnas nolietotu autoriepu. Akciju Siguldas pilsētas un novada iedzīvotājiem šogad otro reizi rīkoja Siguldas pilsētas pašvaldības uzņēmums SIA “Jumis” sadarbībā ar SIA “Latvijas Zaļais punkts”. Rūpējoties par riepu pareizu apsaimniekošanu, tiek novērsts potenciālais vides piesārņojums, kā arī saglabāta dabas daudzveidība, jo riepas var pārstrādāt, radot jaunas preces un samazinot pirmreizējo dabas materiālu izmantošanu ražošanā.

Siguldas un novada iedzīvotājiem atkritumu šķirošanas laukumā “Zemdegas” ikdienā otrreizējai pārstrādei ir iespējams nodot dažāda veida iepakojumus, elektropreces, baterijas, lielgabarīta atkritumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Turpinās koka ēku kompleksa būvniecība kokaudzētavā “Zābaki”

Kokaudzētavas “Zābaki” teritorijā Siguldas novada Krimuldas pagastā turpinās unikāla koka ēku kompleksa būvniecība. AS “Latvijas finieris” īsteno projektu, lai nodrošinātu stādu uzglabāšanu ziemā un mūsdienīgu darba vidi darbiniekiem. Būtiski – jaunā dzesētavas ēka būs šāda veida telpas koka būvniecības formā pirmais risinājums.

Ieceres īstenotāji pauž, ka individuālo koka ēku būvniecība Latvijā pakāpeniski pieaug, bet rūpniecisko objektu kategorijā Latvijā šādu projektu nav daudz. Kompleksa projektēšana un būvniecība “Zābakos” notiek sadarbībā ar zinātniekiem, jo tajā ieviesti jauni koka būvniecības risinājumi netradicionālam izmantošanas veidam. Unikālais ir tas, ka koks tiek izmantots aukstumā. Gūtās atziņas sniegs būtisku pienesumu turpmākai koksnes pielietošanai būvniecības projektos Latvijā un ne tikai.

Līdz ziemai plānots pilnībā pabeigt visu ēku būvniecību un sākt iekšdarbus, kā arī iekšējo komunikāciju izbūvi. Objektā ir noslēgusies ārējo inženiertīklu izbūve un pabeigtas monolītā dzelzsbetona konstrukcijas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saulkrastieši aktīvi pauduši viedokli par nūdistu pludmales robežām

Saulkrastu novada dome atlika lēmuma pieņemšanu, kas paredz grozījumus saistošajos noteikumos par Saulkrastu pludmales un peldvietas izmantošanu. Tos bija paredzēts apstiprināt domes sēdē augustā, bet iedzīvotāji iesniedza daudz priekšlikumu. Pašvaldība tos apņēmusies rūpīgi izvērtēt, lai meklētu risinājumu, kas ņem vērā visu iesaistīto pušu intereses.

Augusta vidū dome aicināja novada iedzīvotājus izlasīt saistošo noteikumu projektus, īpaši pievēršot uzmanību grozījumiem, kas attiecas uz Saulkrastu pludmales un peldvietas izmantošanu. Šajos noteikumos plānots noteikt precīzas robežas Saulkrastu peldvietai “Centrs” un novada nūdistu pludmalei. Nūdistu pludmales robežas bija iecerēts noteikt 1,2 kilometru attālumā no pēdējās mājas Bātciemā un 1,2 kilometru attālumā no pēdējās mājas pie Baltās kāpas. Tas nozīmētu, ka šī pludmale tiek pārcelta par apmēram 200 metriem tālāk no vietas, kur tā sākas šobrīd (skatoties no Baltās kāpas), un būtu mazliet tuvāk Bātciemam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saldus novada pašvaldība Ukrainai ziedos datorus un automašīnas

Lai atbalstītu Ukrainas iedzīvotājus un bruņotos spēkus, Saldus novada pašvaldība ziedos 11 datorus un divas automašīnas, domes sēdē nolēma pašvaldības deputāti.

Ukraina saņems pasažieru autobusu “Mercedes Benz Sprinter” ar 19 vietām, ugunsdzēsēju automašīnu GAZ 66 un 11 datorus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izklāstot lēmumprojektu, pašvaldības izpilddirektors Kristaps Osis uzsvēra, ka datori tiks nodoti Hersonas slimnīcai, kas palīdzēs veikt izmeklējums, datu uzskaiti un apkopošanu.

Šis ziedojums tiek veikts sadarbībā ar biedrību “Tev”, kura darbojas kopš 2022. gada un ir ieguvusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Biedrības galvenā mērķauditorija ir Ukrainas bruņotie spēki un iedzīvotāji gan Ukrainā, gan arī Latvijā.

Valmiermuižā veikta pazemes skenēšana

Valmiermuižas kultūras biedrība ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Valmiermuižas alus darītavas atbalstu īstenojusi projektu “Valmiermuižas kungu mājas zudušā korpusa ģeofizikālā izpēte”, kas ļāva nedaudz izzināt parka pazemes noslēpumus. Pieredzējušie SIA “SV Solutions” speciālisti ar saudzējošu metodi īsā laikā paspēja izpētīt 650 kvadrātmetrus lielu teritoriju.

Izmantojot modernu tehniku, parkā atrasti divi potenciāli seno būvju vai pamatu fragmenti, septiņi elektroniskie sakari vai kabeļi, kas iezīmēti plānā, kā arī trīs vietas ar potenciālām kanalizācijas vai cita veida caurulēm. Interesantākais objekts atrodas gandrīz teritorijas vidū, kas, pēc radarēšanas datiem, ir pat 10 metrus biezs. Šobrīd nav iespējams noteikt, kas tas īsti ir, bet, visticamāk, tas arī ir seno būvju vai pamatu fragments. Ja turpmāk parkā plānos būvniecības vai arheoloģiskos darbus, šī izpēte jau garantē tiem precīzu sākumu.

Valkas novadā attīstīs elektrouzlādes infrastruktūru

Valkas novadā sperti pirmie soļi elektrouzlādes infrastruktūras attīstībā.

Izsolē apbūves tiesības ieguvusī AS “Latvenergo” jau izveidojusi plānoto punktu vizualizācijas 10 adresēs. Kad tās apstiprinās, sāksies projektēšana. Uzlādes iekārtas un to infrastruktūra būs publiski pieejama jebkurā diennakts laikā. Iekārtas uzstādīt plānots 2025. un 2026. gadā.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”. Projektā “Novadu balss” sadarbojas “Zemgales Ziņas”, “Kurzemes Vārds”, “Izdevniecība “Auseklis””, “Vietējā” un “Radio SWH”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.