Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Kolagēna veidi un to nozīme cilvēka organismā

Kolagēns ir viens no svarīgākajiem proteīniem cilvēka organismā, ko organisms dabiski ražo pats. Tas nodrošina audu elastību, izturību un struktūru. Lai saprastu to, kā kolagēns palīdz uzturēt mūsu veselību un izskatu, ir svarīgi izprast kolagēna veidus un to funkcijas.

Galvenie kolagēna veidi

Cilvēka organismā ir vairāk nekā 16 kolagēna tipi, bet visbiežāk sastopamie un nozīmīgākie ir četri veidi: I, II, III un IV.

I tipa kolagēns

Tā galvenā funkcija ir nodrošināt struktūru un izturību galvenajiem saistaudiem, tostarp ādai, cīpslām, kauliem un citiem audiem. Liellopu gaļa, olu baltums un zivis ir bagāti ar šo svarīgo proteīnu, un regulāra to lietošana uzturā var palīdzēt uzturēt veselīgu ādu un stiprus kaulus.

II tipa kolagēns

Tas darbojas kā spilvens starp kauliem, aizsargājot tos no nodiluma un berzes. 

Vistas gaļa, jo īpaši vistas āda un kauli, ir bagātīgs II tipa kolagēna avots.

III tipa kolagēns

III tipa kolagēns bieži tiek saistīts ar I tipa kolagēnu, jo abi šie veidi strādā kopā, lai uzturētu veselīgu ādu un audus. Regulāra liellopu gaļas, ādas un kaulu lietošana uzturā var palīdzēt stiprināt asinsvadus un veicināt muskuļu veselību.

IV tipa kolagēns

Tas nodrošina audu struktūras saglabāšanu un palīdz reģenerācijas procesā. IV tipa kolagēns arī spēlē svarīgu lomu nieru darbībā, nodrošinot filtrācijas sistēmas darbību.

Kolagēna uztura bagātinātāji: vai tie ir efektīvi?

Papildu uzņemtā kolagēna efektivitāti uzlabo uztura bagātinātāja lietošana kopā ar citiem vitamīniem un minerālvielām, kas palīdz veicināt kolagēna sintēzi organismā. Piemēram, kolagēna uztura bagātinātāji, kas kombinēti ar C vitamīnu, būs īpaši vērtīgi un efektīvi, jo C vitamīns veicina kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai asinsvadu, kaulu, skrimšļu, smaganu, zobu un ādas veselībai. Tomēr ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvus produktus un konsultēties ar speciālistu, lai atrastu piemērotāko veidu un devu!

Pētījumi rāda, ka kolagēnu saturoši uztura bagātinātāji jālieto vismaz 8-12 nedēļas, lai novērtētu ādas, locītavu, saistaudu veselības stāvokļa uzlabošanos.

Kur iegādāties kvalitatīvus kolagēna produktus?

Lai gan kolagēnu var uzņemt ar uzturu, bieži vien ar pārtiku uzņemtais kolagēna daudzums nav pietiekams. Tādēļ daudzi izvēlas uztura bagātinātājus, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamajām vielām. InternetAptieka.lv piedāvā plašu kolagēna produktu klāstu, sākot no tabletēm un kapsulām līdz pulverveida formām un hidrolizētam kolagēnam.

Ja neesi pārliecināts, kurš kolagēna veids Tev ir piemērots, vari sazināties ar InternetAptieka.lv farmaceitiem attālināti, izmantojot Whatsapp vai telefonu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.