Vakar Zaļenieku pagasta «Mežacīruļos» notika kārtējās lauku dienas, kurās saimnieki Vija un Juris Cīruļi klātesošos iepazīstināja ar skābbarības vākšanas un sagatavošanas jaunāko tehnoloģiju Latvijā.
Vakar Zaļenieku pagasta «Mežacīruļos» notika kārtējās lauku dienas, kurās saimnieki
Vija un Juris Cīruļi klātesošos iepazīstināja ar skābbarības vākšanas un sagatavošanas jaunāko tehnoloģiju Latvijā.
«Mežacīruļos» aprūpē 100 slaucamu govju un vairāk nekā 60 nobarojamo lopu. Tik apjomīgā saimniecībā svarīga lieta ir kvalitatīvas un augstvērtīgas lopbarības sagatavošana ziemai. Šim nolūkam saimnieki šogad iegādājušies modernu vācu «Krone» tehniku rotējošo pļaujmašīnu un 48 kubikmetru lielu pašgājēja smalcinātājpiekabi, ko pagaidām vienīgie Latvijā iegādājušies Cīruļi.
Lai maksimāli īsākā laikā sagatavotu 600 tonnu skābbarības, bija jānomaina vecā tehnika pret jaunu ekonomiskāku un izturīgāku. Vajadzīgo daudzumu ar jauno tehniku var sagatavot trīs četru dienu laikā, saka Juris.
Saimnieks atzīst, ka augstas klases sasniegums ir «Krone» 3,2 m platā pļaujmašīna, kas dienas laikā bez problēmām nopļauj 20 ha zālāja (ātrums 15 km/h). Pļaujmašīna ir nodrošināta pret dažādiem šķēršļiem darba laikā, tā ka praktiski tā nevar salūzt. Aptuvena cena no Ls 2900 līdz 4000.
Kad zāle nopļauta, tā divas dienas tiek vītināta un tad vākta. Ne mazāku interesi izraisīja modernā savācējpiekabe, kas nopļauto savāc, sasmalcina, reizē iegūstot vītinātu masu, un tiek izmantota kā transportlīdzeklis zāles mājās vešanai. 130 zirgspēku jaudīgā piekabe speciāli pielāgota lielajam «John Deere» traktoram. Šī pagaidām ir vienīgā savācējpiekabe, kas Latvijā darbojas, tādēļ ar to vēl daudz jāmācās strādāt.
«Mežacīruļu» saimniecībā ražotās skābbarības analīzes uzrādījušas augstus rezultātus ne vien Latvijā, bet arī Izraēlā, kur Vija Cīrule mēnesi apguva turienes piena lopkopības pieredzi.
Augstvērtīgas skābbarības ieguvei «Mežacīruļu» saimnieki izmanto lucernu, timotiņu, kamolzāli, daudzgadīgās airenes. Zāļu maisījumam klāt tiek liktas arī pupas, sajauktas ar stiebrzāli. Tas barībā paaugstina proteīna daudzumu. Juris stāsta, ka pupas nedrīkst pielikt par daudz. Proporcijās tas varētu būt ne vairāk kā viens pret pieci (katra piektā piekabe tiek pildīta ar pupām). Skābbarību jāsāk gatavot, kad zāle nav gluži pāraugusi, bet arī nav tālu no tā. Tad tajā ir samērā daudz kokšķiedras, un lopbarības produkts iznāk augstvērtīgs.
Pēc jaunākās tehnoloģijas demonstrējumiem saimniece Vija dalījās ar Izraēlā gūtajiem iespaidiem un cienāja visus ar pēcjāņu gardumiem.