Lai gan gaļas pārstrādātāji šogad cūku audzētājus ar augstām iepirkuma cenām nav priecējuši, tomēr cūkgaļas ražošana vēršas plašumā.
Lai gan gaļas pārstrādātāji šogad cūku audzētājus ar augstām iepirkuma cenām nav priecējuši, tomēr cūkgaļas ražošana vēršas plašumā.
Oktobrī par 1. kategorijas cūku dzīvmasas kilogramu visaugstāko cenu Ls 0,75 maksāja Rēzeknes gaļas kombināts un SIA «Ventspils miesnieks». Taču cenu atšķirības starp ekstra, pirmās un pārējo kategoriju cūkām bija minimālas trīs līdz pieci santīmi jeb pieci līdz septiņi procenti. Tas nozīmē, ka gaļas pārstrādes uzņēmumi vismaz finansiāli nestimulē kvalitatīvākas cūkgaļas ražošanu.
Ražotājiem neatliek nekas cits, kā censties samazināt ražošanas izmaksas. Ja viena dzīvmasas kilograma ražošanai nobarošanas periodā cūku audzētāji iemācītos izlietot tikai trīs līdz trīsarpus barības vienības, tad uz katru nobaroto cūku tiktu ietaupīts vismaz septiņi līdz 12 latu.
Barības izmantošana paaugstināsies, ja tiks izmantotas piemērotu šķirņu cūkas nobarojamo sivēnu ieguvei. Svarīga ir arī turēšanas tehnoloģijas izvēle un ražošanas apjomu palielināšana.
Rajona lauksaimniecības konsultāciju birojs aicina uz semināru par liesās gaļas palielināšanas iespējām kautķermenī visus cūkkopības nozarē strādājošos un speciālistus, iesācējus un praktiķus. Seminārs notiks 12. novembrī pulksten 12 biroja telpās Ozolniekos, Rīgas ielā 34. Tālrunis 3050555.
Pieredzē dalīsies un par jaunākām atziņām cūku ēdināšanā, pareizu šķirņu izvēli krustojumcūku ieguvei un par lopu mītņu rekonstrukciju un celtniecību stāstīs konsultāciju centra, Lauksaimniecības universitātes un firmu speciālisti.