Karstā laikā aktivizējas arī zarnu infekcijas. Sabiedrības veselības aģentūras Jelgavas filiāles Infekcijas slimību epidemioloģijas daļas vadītāja Elvīra Brūvere informē, ka gandrīz katru dienu tiek reģistrēti saslimšanas gadījumi ar zarnu infekcijām. Jelgavā un rajonā pagājušajā nedēļā vien tādu bija septiņi. Aptaujājot slimniekus, lielākā daļa ir pārliecināti, ka ēduši svaigus, labus produktus, pirktus tirgū, veikalā vai gatavotus mājās.
Jāuzmanās iepērkoties…E.Brūvere neiesaka iegādāties pārtikas produktus ārpus oficiālajām tirdzniecības vietām – proti, no tirgoņiem pagalmos, ceļmalās, vilcienos un citur. Pērkot produktus veikalā, jāpievērš uzmanība derīguma termiņam, kam jābūt uz iepakojuma labi redzamā vietā. Ja produkts nav fasēts un rodas šaubas par tā svaigumu, no pārdevēja jāpieprasa kvalitāti apliecinoši dokumenti. Nedrīkst pirkt produktus pēc to derīguma termiņa beigām, pat ja tie ir nocenoti! Ārstēšanās izdevumi būs desmitkārt lielāki nekā ietaupītie santīmi, šādu produktu iegādājoties.Svarīga nozīme produktu izskatam un tam, kā tie tiek glabāti veikala vitrīnā. Aukstuma vitrīnu termometram jārāda no plus diviem līdz plus sešiem grādiem. Vienā vitrīnā nedrīkst atrasties gan jēlie, gan gatavie izstrādājumi. … un mājāsVisi ātri bojājošies produkti (svaiga gaļa un tās izstrādājumi, piena produkti, zivis un to izstrādājumi, olas, konditorejas izstrādājumi ar krēmu, dažādi salāti, sajaukti ar mērcēm, pusfabrikāti) jāglabā tikai ledusskapī, turklāt ievērojot saderību – jēlos produktus novietojot uz apakšējiem plauktiem, lai šķidrums, kas izdalās no tiem, nejauši nenokļūtu uz gatavajiem ēdieniem.Vasarā nav ieteicams iepirkt produktus un gatavot ēdienu ievērojamos daudzumos. Ilgstoša pārtikas glabāšana palielina iespēju savairoties mikrobiem, kas var izraisīt saindēšanos. SVA speciālisti brīdina, ka saslimstību ar zarnu infekcijām var izraisīt jēlas olas un no tām gatavoti ēdieni. Der atturēties arī no nevārīta ūdens dzeršanas un nemazgātu augļu, ogu un dārzeņu ēšanas, pat ja tie ir no paša dārza. «Ja esat saslimis, jums sāp vēders, ir slikta dūša, vemšana, caureja, paaugstināta temperatūra, izsauciet savu ģimenes ārstu, bet ēdiena gatavošanu uzticiet kādam no veselajiem ģimenes locekļiem,» uzsver E.Brūvere.