Kartupeļu pankūkas. Tās katrā mājā gatavo citādi.
Kartupeļu pankūkas
Tās katrā mājā gatavo citādi. Atšķiras pat kartupeļu sasmalcināšanas paņēmieni. Viena saimniece atzīst tikai uz smalkās rīves rīvētus kartupeļus, otra rīvē skaidiņas ar dārzeņu rīvi. Zaļos kartupeļus var samalt arī gaļasmašīnā kopā ar vārītiem.
Rīvētajiem kartupeļiem pēc gaumes pievieno nedaudz miltu, olu, šķipsniņu sāls vai «Vegetas». Ja vēlas – kā piedevu var izmantot rīvētu ābolu vai kabaci.
Bet, ja mājās ir tikai kartupeļi un eļļa, pankūkas var cept šādi.
Kartupeli sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un uzreiz, lai tas nepaliktu tumšs, uz pannas sakarsētā eļļā liek nelielas robotas pankūciņas. Apkaisa ar sāli. Cep, kamēr pankūkas malas ir kraukšķīgas, tad apcep otru pusi. Kamēr cepas nākamā porcija, apēd gatavās ar skābu krējumu.
Mūsmāju kartupeļu pankūkas
Kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves. Nospiež kartupeļu sulu un nostādina cieti. To pievieno kartupeļu masai, pielej verdošu pienu, masa paliks gaiša, un pieber nedaudz sāls. Sakarsētā eļļā cep mazās pankūkas. Ēd ar skābu krējumu vai brūkleņu ievārījumu.
Sacepums
Ja saimniecei slinkums stāvēt pie karstas pannas, no šīs pašas mīklas var gatavot ēdienu, kuru sauc arī par kuģeli.
Kartupeļu masai pievieno sagrieztu žāvētu cūkgaļu, ja vēlas, arī sīki sagrieztu sīpolu. Masu liek ar taukvielu ieziestā vai cepamo papīru izklātā veidnē un cep cepeškrāsnī. Kad kuģelis jau ir nedaudz apcepies, tā virspusi var noziest ar krējumu vai uzliet nedaudz piena.
Variants. Žāvēto gaļu var nejaukt kartupeļu masā, bet sagriezt šķēlītēs un ar tām izklāt cepamo veidni.
Kartupeļu kotletes
700 g vārītu kartupeļu, 2 olas, 1/2 glāze miltu, sīpols, sāls pēc garšas.
Kartupeļus samaļ gaļas mašīnā. Tiem pieliek olas, sīki sagrieztus un apceptus sīpolus, miltus. Masu labi samīca.
Veido iegarenas kotletes. Tās apmērcē sakultā olā, tad rīvmaizē. Cep sakarsētā eļļā. No šīs masas var cept arī pildītas kotletes. Pildījumam izmanto apceptu žāvētu gaļu, sēnes vai biezpienu.
Smalkas kartupeļu kroketes
180 g vārītu kartupeļu, 180 g miltu, 180 g piena, 80 g sviesta, 6 olas, sāls (pēc garšas), eļļa vārīšanai.
Vārītos kartupeļus izmaļ caur gaļas mašīnu vai sarīvē. Uzvāra pienu ar sāli, tajā uzreiz iemaisa visus miltus. Pievieno sasmalcinātos kartupeļus. Kad masa nedaudz atdzisusi, pakāpeniski pieliek olas. Maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga.
Ar karoti ņem mandeļveida mīklas gabaliņus un vāra lielā eļļas daudzumā.
Pasniedz kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem.
No Līgas recepšu grāmatas