Uzturā ogām ir tāda pati nozīme, kā citiem ikdienā lietojamiem pārtikas produktiem – kartupeļiem, gaļai, maizei.
Uzturā ogām ir tāda pati nozīme, kā citiem ikdienā lietojamiem pārtikas produktiem – kartupeļiem, gaļai, maizei. Ogas nav barojošas, tām nav daudz kaloriju, jo satur līdz 90 procentiem ūdens. Taču ogās ir maz olbaltumvielu, kas ir ļoti svarīgas. Visvairāk olbaltumvielu ir zemenēs – apmēram 1,5 procenti. Ogas praktiski nesatur taukvielas, tāpēc var būt kā labs diētas papildinājums. To sastāvā ietilpst ūdens, šķiedrvielas, pektīni, vitamīni, minerālvielas, mikroelementi, organiskās skābes, miecvielas, dažādu veidu cukurs un citas vielas. Kuras ogas ir vērtīgākas, spriediet paši (skat.tabulu).
***
Uzturvērtība dārza ogās (mg/100g)
Ogas; Nātrijs; Kālijs; Dzelzs; C vit.; Šķiedrv.; Org.skābes
Avenes 10 224 1,2 25 – 30 5,1 1,5
Jāņogas 21 275 0,9 25 – 30 2,5 2,5
Upenes 32 350 1,3 200 – 300 3 2,3
Mellenes 6 51 7 5 – 10 2,2 1,2
Zemenes 18 161 1,2 60 4 1,3
Ērkšķogas 23 260 0,8 30 – 40 2 1,3
Vīnogas 26 255 0,6 3 – 6 0,6 0,8
Ķirši 20 256 0,5 15 0,5 1,6
Mežrozīšu augļi 5 23 11,5 650 4 2,3.