Svētdiena, 14. decembris
Auseklis, Gaisma
weather-icon
+0° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Par vietējo cukuru maksāsim vairāk

Augošo gāzes cenu, darba algu un citu izmaksu dēļ šajā pārstrādes sezonā akciju sabiedrība «Jelgavas Cukurfabrika» palielinās maksu par saražoto cukuru.

Augošo gāzes cenu, darba algu un citu izmaksu dēļ šajā pārstrādes sezonā akciju sabiedrība “Jelgavas Cukurfabrika” palielinās maksu par saražoto cukuru. Paredzams, ka tā cena turpinās kāpt un mūsu ražotnē iegūtais cukurs kļūs teju par ekskluzīvu preci.
Šajā pārstrādes sezonā saražotā cukura cenu palielinās par aptuveni pieciem procentiem. Pērn kilogramu fasēta cukura uzņēmums pārdeva par 50,5 santīmiem bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), savukārt šogad tas maksās 54 santīmus bez PVN. Cenas kāpumu uzņēmums skaidro ar inflāciju un izmaksu sadārdzināšanos, piemēram, maksas par gāzi un darba algu paaugstināšanos. To ietekmē arī tas, ka cukurfabrikām šogad jāveic maksājumi restrukturizācijas fondā, turklāt šajā sezonā par 8,6 procentiem tika samazināta arī cukura kvota, kas sadārdzina cukura ražošanu. Jelgavas Cukurfabrikas Sagādes daļas vadītājs Edgars Sondors skaidro, ka neatkarīgi no kvotas daudzuma ražotni biešu pārstrādes sezonai vajadzēja sagatavot pilnā apjomā, līdz ar to palielinājās uzņēmuma pašizmaksa.
Jelgavas Cukurfabrika šajā pārstrādes sezonā saražojusi 37 200 tonnu cukura plānoto 38 055,6 tonnu vietā. Jelgavas Cukurfabrikai, pagājušajā nedēļā beidzot cukurbiešu pārstrādi, nav izdevies pilnībā izpildīt tai piešķirto cukura kvotu, jo vairāki audzētāji nav spējuši nodot saldās saknes tādā apjomā, par kādu noslēgti līgumi. Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas izpilddirektore Aija Ukše atklāj, ka šāda situācija galvenokārt radusies nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ.
“Biešu audzētājiem ražotnei jānodod noteikts daudzums cukura, nevis biešu. Šogad sausuma un karstuma dēļ tas saknēs nebija bāzes līmenī, līdz ar to pārrēķinot radās situācija, ka cukurbietes, rēķinot tonnās, bija pietiekamā daudzumā, savukārt cukurs tajās – ne,” skaidro A.Ukše. E.Sondors stāsta, ka cukurbietes izaudzēt tādā apjomā, par kādu noslēgti līgumi, lielākoties nav spējuši zemnieki no Bauskas rajona, savukārt pret mūspuses un Dobeles lauksaimniekiem daba bijusi mazliet saudzīgāka.
Pašlaik tirgotāji Jelgavā ražotā cukuru cenu vēl nav paaugstinājuši. Veikala “Maxima XX” direktore Natālija Kudrjašova teic: “Kad maksu palielinās piegādātāji, cenu paaugstinās arī veikals.” Tāpat kā “Maxima”, arī “Rimi” pašlaik kilograms Jelgavas cukura maksā 65 santīmus. “Jelgavas Cukurfabrika” “Rimi” tīklu informējusi, ka no 18. janvāra cukura cenu paaugstinās vidēji par pieciem procentiem, tomēr tas nenozīmē, ka šajā datumā par tik tā tiks paaugstināta arī mūsu veikalos. Tuvojoties 18. janvārim, uzņēmumā spriedīs, vai maksu par cukuru celt,” SIA “Rimi Latvia” Sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Pumpure piebilst – ja to piekritīs paaugstināt, tad lems – kad un par cik santīmiem.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.