Svētdiena, 16. novembris
Banga, Glorija
weather-icon
+1° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Pēdējās ledus epopejas

Zivis kļūst aizvien ieinteresētākas uz barošanos.

Gaidījām, gaidījām ziemu un saņēmām tik daudz, ka tagad netiekam no tās vaļā. Izskatās, ka vismaz martu tā arī pavadīsim mīnusiem un sniegputeņiem tieši pa vidu. Naktīs turpina piesalt, turklāt to sala vecis dara ne pa jokam, bet dienā saulīte spēj kausēt tikai prātus, ne sniegu un ledu. Taču marts ir viens no tiem ziemas mēnešiem, kas sola zemledus makšķerniekam pavisam citus piedzīvojumus kā ziemas viducī. Asaris, breksis, rauda, vimbas, salakas un arī lucīši (ja vien tiek tiem klāt) ir pārpilni jaunu emociju pavasara gaidās un kļūst aizvien ieinteresētāki uz barošanos. Atliek vien atrast pareizos rīkus un vietas.Vai humāni sevi apzagt?Pašreiz ziemas mēnešu mērķa zivis numur viens ir piepildītas ar ikriem līdz ausīm (ja drīkst tā izteikties). Apetīte viņām ir milzīga, un būtu grēks šo brīdi neizmantot. Tas no vienas puses. No otras – it kā nebūtu humāni sevi vārda tiešā nozīmē apzagt, jo katrs nārstojošs asaris atnesīs jaunus asarēnus, kas pēc pāris gadiem priecēs makšķernieku pannas un gardēžu vēderus, kas asaru pārstrādei, manuprāt, ir vienmēr gatavi kā pionieri kaut vai bez sarkanajām «kaklarotām».     Pašlaik asari vairs neuzturas baros, bet ir pašķīrušies, un to meklēšana parasti sākas un beidzas ar diviem trim eksemplāriem no āliņģa. Tad jau soļo uz citu ledus urbumu. Martā asara aktivitātes mēdz būt izsekojamas pa stundām. Pieminēšu vienu piemēru, kas varētu raksturot visu dienas copi ar iespējamo ēsmu uz āķa. Vecumnieku purva strīpaiņiAptuveni pirms pāris nedēļām pabijām Vecumnieku purvos, un patiesībā šī pavasara prakse ir jau iegājusies no gada uz gadu. Teritorija milzīga, ja neesi to apguvis vasarā, lai saprastu, kur ir bedres un kur sēkļi, tad noteikti vajadzētu kādu zinošu vietējo. Taču daudz ko nodod iemītās pēdas sniegā vai ledū, tad jau var aptuveni pateikt, kas kur ir meklēts. Līdz aptuveni pusdienas laikam lomā ir divi sprīža gari «ašuki» un viens tāds pannas asaris. Uz visu četru cilvēku kompāniju tas bija praktiski nekas. Tā nu klīdām un meklējām. Metru pa metram, shematiski ejot cauri, strādājām, kā ierasts, ar šķērsbļitkām un vertikālajiem mānekļiem. Rezultāta nekāda. Tad vienkārši ienāca prātā izmēģināt mormišku, kas šajā ezerā nekad nav devusi jēdzīgus rezultātus. Kreisās puses dīķī, aizsoļojis līdz sēklim, izurbu vairākus āliņģus un, katrā ielaidis pa mikro šķipsnai motiļa, vienkārši apsēdos, lai, pirmkārt, ievilktu elpu un, otrkārt, iekostos sviestmaizē. Pēc šīs ļoti patīkamās pauzes paņēmu vienu no sacensību mazmakšķerītēm ar aukliņu 0,65 milimetru diametrā (nu pilnīgs āzis) un, uzspraudis pāris motiļu uz otrā numura mormiškas, nolaidu pirmajā nosacīti iebarotajā āliņģī. Viens pacēliens, otrs, un sardziņš tā minimāli noliecas. Piecērtu, un jupis viņu! Jūtu, ka bija labs, bet tievā aukliņa un es pats kaut kam tādam nebijām gatavi. Taču nu jau āķis lūpā un kaut kas ausī čukst, ka būs. Ņemu nākamo sporta makšķerīti un tajā brīdī apstājos… Nu ne velna, mīlīši! Tad samainu pret to copenīti, kam ir aukliņa ar 0,85 milimetru diametru. Tiklīdz esmu nolaidis ēsmu lejā, tā uzreiz sardziņš palecas, piecērtu «pa zobiem».Jūtu, ka sāku kļūt nervozs, jo zivs taču apakšā ir. Uzspraužu jaunus motiļus un nu jau ieeju sporta režīmā, jo man taču vajag zināt, kas tur apakšā zem ledus mani āzē! Mormiška ar motiļiem lejā, pāris šūpojumu, un izdodas kaut ko noturēt vairākas sekundes. Kaut arī laižu auklu vaļā, tomēr zivs aiziet ar visu «pīrsingu» vaigā. Nu jau šāda rīcība tiek traktēta par bezkaunību, un mēs tagad laižam pa nopietnam. Ņemu atpakaļ 0,65 milimetru auklu, bet citas kvalitātes, kas copes lietu veikalos maksā itin smuku naudiņu un parasti tiek taupīta sacensībām necopes dienās. Atkal atkārtojas tas pats, kas iepriekš. Tiklīdz ēsma ir lejā, tā burtiski acumirklī kāds nospiež sardziņu sparīgi, bet nu jau esmu tam gatavs.Pāris stundās ap 20 skaistu asaruPēc neliela cīniņa uz ledus spārdās aptuveni 400 gramu smags «kup­rainis». Nu pa skaisto, nodomāju, jo cerību uz kaut ko vairāk tiešām nebija, ja it sevišķi ņemtu vērā visas dienas notikušo copi. Taču sākās interesantas lietas. Man pievienojās visi pārējie copes kolēģi, un sākām uz mormiškas vilkt itin skaistus «strīpaiņus». Pie reizes pateikt, ka nedaudz arī iesvīdām urbjot, nozīmētu neteikt neko. Krastā nācām, sviedros peldot, jo no katra āliņģa vairāk par vienu, diviem vai, maksimums, trim asariem izvilkt nebija iespējams. To vienkārši tur nebija! Nepārtraukta urbšana un meklēšana. Turklāt izmēģināju arī šajās vietās metāla mānekļus, un rezultāts līdzinājās pilnīgai nullei. Tas pieredzei, marta asarus meklējot. ReceptesLaša zupaSastāvdaļas100 g laša filejas 150 g kartupeļu 100 g burkānu 100 g seleriju kātu tējkarote olīveļļas sāls, pipari, buljona kubiņš lauru lapa1 – 2 ēdamkarotes citrona sulas tējkarote zaļumu PagatavošanaFileju sagriež gabaliņos. Dārzeņus notīra, sagriež un apcep uzkarsētā eļļā. Pievieno sāli, piparus, buljonu, lauru lapu un vāra 10 minūtes. Pievieno lasi un vāra vēl 10 minūtes. Pārkaisa zaļumus un iespiež zupā citrona sulu. Cepts lasisSastāvdaļas1 kg svaiga laša filejas 3 palieli sīpoli majonēze sāls, piparigaršviela zivju ēdieniemPagatavošana  Laša fileju sagriež ne pārāk lielos gabaliņos, apkaisa ar sāli un pipariem, cep uz pannas no abām pusēm, noņem. Tad sagriež sīpolus un apcep. Ņem veidni, ieklāj foliju un liek mazu kārtiņu ar apceptajiem sīpoliem, tad nedaudz pārlej majonēzi un mazliet pārkaisa ar garšvielu zivs ēdieniem, pa virsu liek laša gabaliņus, tad atkal sīpolus, majonēzi, garšvielu un laša gabaliņus. Nobeidz ar sīpoliem un majonēzi. Liek apmēram uz pusstundu cepeškrāsnī 180 – 200 grādos, lai pasautējas. Labi garšo kopā ar rīsiem. Lasis krējuma mērcēSastāvdaļas laša steikspaciņa skābā krējumacitronscitronpipari1 – 2 ķiploki, sālsPagatavošanaLaša steika gabaliņus noskalo remdenā ūdenī. Pannā ieklāj foliju. No abām pusēm steikus apkaisa ar sāli un bagātīgi noklāj ar krējumu. Saliek uz pannas, pa virsu uzspiež citronu un ķiplokus, pārkaisa ar citronpipariem. Pārklāj ar foliju un liek krāsnī cepties 180 grādos 30 – 40 minūtes.  Grilēts lasisSastāvdaļas0,5 kg laša filejas     2 tējkarotes «ekstravirgin» olīveļļas     2 tējkarotes citrona sulas     2 ķiploka daiviņas     rozmarīns     sāls, pipariPagatavošanaĶiploka daiviņu izspiež, sajauc kopā ar olīveļļu, citrona sulu, sāli, pipariem un rozmarīnu, sajauc viendabīgā masā. Laša fileju sadala četros gabalos, ierīvē ar mērci, cepj uz grila četras piecas minūtes no katras puses.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.