Ziemassvētki ir bērnības atmiņu laiks. Laiks, kad mammas rosās ap kūpošu pavardu, uz galda smaržo piparkūkas un, sniegam gurkstot, ar eglīti pār plecu priecīgs nāk mājās tētis.
Ziemassvētki ir bērnības atmiņu laiks. Laiks, kad mammas rosās ap kūpošu pavardu, uz galda smaržo piparkūkas un, sniegam gurkstot, ar eglīti pār plecu priecīgs nāk mājās tētis. Lai katram izdotos izbaudīt šo Ziemassvētku burvību, šodienas mājturības lappusē stāstīsim par Ziemassvētku simbolu – piparkūkām.
Piparkūku vēsture tiek saistīta ar Francijas klosteriem, kuros Kārļa Lielā valdīšanas laikā tika cepti medusrauši – gardas piparkūkas. Taču, iespējams, dekoratīvās piparkūkas radušās daudz agrāk, jo tās cepuši gan senie romieši, gan ēģiptieši.
Piparkūku māksla ir bezgala aizraujoša. Pedagoģijas maģistre, Amatu kameras meistare Jelgavas Amatu skolas konditoru un maiznieku skolotāja Gunta Briede ne vien pati cep brīnumainas piparkūkas, bet māca to darīt arī saviem audzēkņiem. Šoreiz pievērsīsimies sarežģītākiem, bet ne mazāk interesantiem Ziemassvētku našķiem – piparkūku mājiņām. Nepieciešams tikai laiks, iedvesma un pacietība.
Lai mīkla būtu kvalitatīva
Lai mīkla izdotos garda un kvalitatīva, jāņem vērā, ka milti, cepamais pulveris un garšvielas jāizsijā caur sietu. Par taukvielām var izmantot sviestu, margarīnu, skābo vai saldo krējumu. Mīklai ieteicams pievienot arī nedaudz medu, vislabāk griķu. Tas jāsasilda līdz 50 grādu temperatūrai karstā ūdens peldē, savukārt mīklas nogatavošanās vēlama 12 grādu temperatūrā.
Garšvielu maisījuma saturs procentos
– Kanēlis – 60 %
– Krustnagliņas, smaržīgie pipari – 12%
– Melnie pipari, kardamons – 4%
– Ingvers, muskatrieksts, koriandrs – 8%
– Nedaudz var pievienot arī sasmalcinātas mandeles un riekstus
Vecmāmiņas piparkūkas
– Milti – 400 g
– Sviests – 100 g
– Cukurs – 75 g
– Sīrups – 100 g
– Olas dzeltenums – 2 gab.
– Cepamais pulveris – 1 tējk.
Garšvielas
– Apelsīna miziņa
– Apaļie pipari – 7 gab.
– Kardamons – 1 tējk.
– Koriandrs – 1ēdamk.
– Muskatrieksts
– Kanēlis – 1 tējk.
– Ola pārziešanai
Sviestu, pusi cukura un sīrupu uzvāra. Pēc tam verdošā masā iekuļ pusi miltu, garšvielas. Kuļ tik ilgi, līdz mīkla atlec no katla malām. Atdzesētai pievieno olu dzeltenumus un atlikušo apbrūnināto cukuru. Masu sakuļ, piesijā tai miltus un cepamo pulveri. Mīklu mīca, kamēr tā kļūst spīdīgi gluda un pietiekami cieta, pēc tam to vismaz uz stundu noliek “atpūsties”.
Kad mīkla gatava, to veltnē plānā plāksnē, ar formiņām izspiež piparkūkas, pārziež ar sakultu olu un dekorē. Piparkūkas cep 180 – 200 grādu temperatūrā.
Franču piparkūkas
– Milti – 640 g
– Sviests – 200 g
– Sīrups – 250 g
– Cukurs – 150 g
– Konjaks – 20 g
– Kanēlis – 1 tējk.
– Ingvers – 1 tējk.
– Samalts muskatrieksts – 1 tējk.
– Samaltas mandeles – 1 tējk.
– Cepamais pulveris – 1 tējk.
Sviestu saputo ar cukuru un pakāpeniski pievieno pārējās sastāvdaļas – izsijātus miltus un cepamo pulveri. Mīklu saveltnē rullī, no kura griež plānas šķēlītes un spiež formiņas. Piparkūkas cep 180 – 200 grādu temperatūrā 7 minūtes.
Citrona glazūra
– 1 olas baltums
– 150 g pūdercukura
– 1/2 citrona sulas
– 1/2 tējk. kartupeļu miltu
Olas baltumu sakuļ ar pūdercukuru un citrona sulu. Pēc tam, lēni maisot, pievieno kartupeļu miltus.
Karaliskā glazūra
– 1 olas baltums
– 250 g pūdercukura
– 1/2 tējk. citrona sulas
Olu baltumu sakuļ putās. Lēni, pa vienai karotei pievieno izsijātu pūdercukuru, pēc tam citrona sulu. Kuļ 10 minūšu. Glazūru izmanto, vienmērīgā kārtā noklājot cepuma virsmu un sānus. Daļai glazūras var pievienot ķiršu sulu, lai tā kļūtu rozā.
Piparkūku mājiņas
Piparkūku mājiņas gatavošana prasa lielu pacietību, rūpību un precizitāti, taču gandarījums par izdarīto ir neatsverams.
Uz tīras virsmas piparkūku mīklu izveltnē puscentimetra biezumā. Pēc iepriekš sagatavotiem kartona šabloniem izgriež piparkūku mājiņai paredzētas detaļas un sīkākas daļas žogam, akai utt. Uzmanīgi noņem lieko mīklu un izgrieztās detaļas novieto uz ieziestas plāts. Tās var likt arī uz cepamā papīra. Ja mājiņai paredzēti durvis un logi, tad pirms cepšanas viegli, līdz galam neizgriežot, ar nazi iespiež to kontūras un cep 200 grādu temperatūrā. Izceptās detaļas novieto uz līdzenas virsmas. Kad tās atdzisušas un sacietējušas, var sākt mājiņas “būvniecību”.
Mājiņas salikšana
Mājas pamatnei var būt brīvi izvēlēta forma (taisnstūra, apaļa vai ovāla).
Vispirms salīmē visas sienas, pielīmē jumtu un māju piestiprina pie pamata. Detaļu salīmēšanai izmanto olbaltuma glazūru (katru nākamo detaļu pielīmē, kad iepriekšējā piekaltusi), var izmantot arī karstu dedzināto cukuru (dedzinātā cukura temperatūra ir ap 200 grādu). Sīkās detaļas vispirms izrotā un tikai tad pielīmē. Dekorēšanai var izmantot latviešu un citu tautu rakstu elementus.
Izstāde Amatu skolā
Trešās Adventes laikā Jelgavas Amatu skolas 2. kursa konditoru grupa skolā cepa piparkūku namiņus un pilis, ko interesenti varēja apskatīt izstādē. Ideja par piparkūkām skolā radusies pirms trim gadiem, un tā dzīvo joprojām. Eksponātu vidū viens mākslas darbs izcēlās īpaši – Antras Lejnieces veidotā baltā baznīca. G.Briede stāsta, ka reiz sapnī redzējusi baltu skaistu dievnamu. Viņa ļoti vēlējusies tādu izveidot savām rokām. Kādu dienu skolotāja pamanījusi savas audzēknes Antras veikumu – balto piparkūkas baznīcu. Izstādē tā ieņēma goda vietu un bija visvairāk apjūsmotā.