- “BROKASTNĪCAS” īpašnieces Rota Greiškalne-Eglīte (no kreisās) un Ilze Dobrāja.
VĒRTĒJAM 2023. GADU
Gandrīz gadu Jelgavas vecpilsētā ir jauka vieta, kur mājīgā atmosfērā baudīt rīta kafiju pirms darba gaitām vai nesteidzīgas brokastis kopā ar ģimeni un draugiem brīvdienās. Tikai pērn dibinātais uzņēmums SIA “Brokastu māja” šoruden konkursā “Gada uzņēmējs Zemgalē 2023” guvis atzinību kategorijā “Gada jaunais uzņēmējs”.
Par to, kā pagājis šis gads, stāsta kafejnīcas “Brokastnīcas” saimnieces Ilze Dobrāja un Rota Greiškalne-Eglīte.
Kafejnīcas koncepts Jelgavā ir kas jauns – “Brokastnīca” ar savu maizes ceptuvi apmeklētājus darba dienās gaida jau no pulksten 7.30, bet brīvdienās no pulksten 9.
Ideja par šāda tipa kafejnīcas izveidi abām jelgavniecēm radusies pirms dažiem gadiem. “Esam draudzenes kopš vidusskolas pēdējām klasēm un jau sen bijām novērojušas, ka pilsētā pietrūkst vietas, kur aiziet ieturēt brokastis darbdienu rītos vai brīvdienās. Gribējām satikties ar draugiem, piemēram, svētdienā un mājīgā atmosfērā iedzert kafiju un pabrokastot. Arī esot ārzemēs, cenšamies vienmēr apskatīt vietējo piedāvājumu, lai atrastu foršu vietiņu, kur brokastot,” atklāj I. Dobrāja un R. Greiškalne-Eglīte. Ilgāku laiku aizņēma piemērotu telpu meklējumi, līdz radās iespēja savu ideju realizēt vecpilsētā blakus Dzīvesziņas un arodu sētai. Šobrīd Vecpilsētas ielas kvartāls jau kļuvis par jelgavnieku un pilsētas viesu iecienītu vietu.
Dažādi gardumi no vietējām izejvielām
“Brokastnīcas” ēdienkartē iekļauti dažāda veida olu ēdieni, putras, karstmaizes, pankūkas un vafeles, kā arī veģetāriešiem piemēroti produkti. “Klasiskus pamatēdienus mūsu ēdienkartē atrast nevar, jo nemainīgi liekam uzsvaru uz brokastu piedāvājumu, kas ir gana sātīgs un sabalansēts, lai to baudītu jebkurā dienas laikā. Ziemas sezonā ēdienkarte ir papildināta arī ar mainīgu sildošu zupu. Cenšamies būt elastīgi un sortimentu ik pa laikam pamainām, pielāgojot sezonai vai klientu paradumiem,” teic R. Greiškalne-Eglīte. Ikdienā piedāvātie ēdieni nav ļoti sarežģīti vai kā īpaši izskaistināti, bet vienkārši gaumīgi noformēti. Izmantotas arī dažkārt piemirstas senas receptes jaunā izpildījumā. Pamieloties var ar daudzās ģimenēs iecienītiem našķiem – cepumu šokolādes desu un vafeļu trubiņām, kas atsauc atmiņā bērnību.
Pārsvarā ēdienu gatavošanā izmantotas vietējo ražotāju izejvielas – piena produkti, olas, milti, dārzeņi, sezonā ogas un augļi. “Mums ir būtiski sadarboties ar vietējiem ražotājiem, kaut arī cenas ziņā tas, protams, izmaksā dārgāk. Neiztikt arī bez eksotiskiem augļiem vai citām lietām, ko Latvijā iegūt nevar,” stāsta kafejnīcas īpašnieces. Vasarā pagalma puķu kastēs aug garšaugi, kas ir lielisks papildinājums atspirdzinošiem dzērieniem, bet jāņogas no krūma noder kūku dekorēšanai.
Kafejnīca var lepoties ar pašceptu maizi un konditorejas izstrādājumiem.
Sadarbībā ar tuvējās apkārtnes ražotājiem kafejnīcā tapis arī dāvanu stendiņš, kur iegādāties kādu dāvaniņu saviem vismīļākajiem cilvēkiem vai palutināt pašam sevi.
Iecienīta vieta svētku brokastīm
Kafejnīca lieliski papildina Vecpilsētas ielas kvartāla ansambli un jau guvusi pozitīvu novērtējumu apmeklētāju vidū. “Mūsu klienti jeb, kā mēdzam teikt, ciemiņi ir tie, kam patīk brīvā un nepiespiestā atmosfēra, kas šeit valda. Prieks, ka mums ir droša vide – norobežots zaļš pagalms, kuru novērtē jaunās māmiņas. Var teikt, ka jau no atvēršanas dienas ir izveidojies pastāvīgo klientu loks, un katram no viņiem jau ir savi iecienītie ēdieni,’’ stāsta I. Dobrāja un turpina: “Esam devuši jelgavniekiem iespēju pabrokastot ārpus mājas, un cilvēki to novērtē. Ir, kas izvēlas baudīt svētku brokastis kāzu jubilejā, dzimšanas dienā vai citā sev nozīmīgā dienā. Rīkojam dažādus privātus saviesīgus pasākumus – šeit ir svinētas īpašas gadadienas, kristības, izlaidumi, ballītes…”
“Brokastnīcas” pirmajā stāvā līdzās mazajiem galdiņiem kā centrālais elements ir īpaši liels masīvkoka galds. Tas noteikti ļauj gan draugiem, gan ģimenei, gan nejauši sastaptiem blakussēdētājiem sajust brīvu un atvērtu māju gaisotni. Otro stāvu, kur valda mierīgāka atmosfēra, bieži izvēlas cilvēki, lai pie tējas un kafijas tases netraucēti pastrādātu pie datora. Kafejnīca un tās pagalms ir suņiem draudzīga vieta, kas licies pašsaprotami, un problēmas ar suņiem un to saimniekiem nekad nav bijušas.
Atšķirībā no citām kafejnīcām un restorāniem, kas lielākoties pirmajā jaungada dienā būs slēgti, “Brokastnīca” piedāvā iespēju baudīt svinīgas svētku brokastis, uz kurām gan iepriekš jāpiesakās.
Rīko brīvdabas pasākumus
Kafejnīcas teritorijā notiek brīvdabas pasākumi, uzņēmums iesaistās dažādu pilsētas aktivitāšu norisē, kā arī veido sadarbību ar citiem uzņēmumiem. Šovasar te varēja skatīt improvizācijas teātra izrādi un koncertu, bet Vecpilsētas ielas svētkos “Brokastnīca” apmeklētājiem piedāvāja brīvdabas kino. “Apzināti pasākumus veidojām dažādus, un bija prieks, ka apmeklētāji tos novērtēja. Mūsu klientu atsaucība un labās atsauksmes vienmēr ir iedvesmojošas,” teic īpašnieces.
Arī šogad pirms pašiem Ziemassvētkiem “Brokastnīcā” bija iespēja piedalīties piparkūku dekorēšanas darbnīcā, kur, liekot lietā savu radošumu un iztēli, ikviens varēja izgreznot saldo ziemas laika gardumu.
Ar optimismu un enerģiju turpināt iesākto
“Pirmais gads ir paskrējis ļoti ātri, un tagad gribam nedaudz līdzsvarot un izbaudīt procesu, ko darām. Gads biznesā ir īss laika posms. Sabiedriskās ēdināšanas jomā esam jaunpienācēji, tādēļ nesteidzamies izdarīt būtiskus secinājumus. Šajā periodā esam daudz līdzekļu ieguldījuši uzņēmuma attīstībā. Atveroties uzņēmām klientus tikai pirmajā stāvā, tagad ir iekārtots arī kafejnīcas otrais stāvs. Esam optimistes un nemēdzam žēloties par izaicinājumiem, lieliem nodokļiem, darbaspēka trūkumu vai tamlīdzīgi. Mūsu mērķis bija radīt pilsētā vietu, kādu mēs to bijām iecerējušas, un tas ir arī lielākais dzinējspēks neapstāties. Strādājam, ievērojot savus principus, un, iespējams, tikai pēc vairākiem gadiem varēsim labāk saprast un redzēt, vai ieguldītais darbs un enerģija ir sevi attaisnojis,” teic I. Dobrāja un R. Greiškalne-Eglīte.
Uzņēmums pašlaik nodarbina 11 darbiniekus, bet vasarā komanda ir plašāka. Īpašnieces ir pateicīgas, ka ar labu darbinieku piesaisti līdz šim ir veicies; veidojot darba attiecības, galvenais ir atvērtība un savstarpējā saskaņa. “Nebaidāmies no izaicinājumiem un esam atvērti jebkuram strādāt gribētājam, būtiskā ir vērtību un principu saskaņa.
Prieks, ka labās klientu atsauksmes ir ne tikai par kvalitatīvu ēdienu un atsaucīgu apkalpošanu, bet arī par mājīgo un īpašo atmosfēru, kas valda mūsu mājā un pagalmā. Noslēdzoties pirmajam darbības gadam, mums pašiem ir īpaši pacilājoši to dzirdēt, jo stāsts vienmēr ir bijis par kopējo vidi,” atzīst uzņēmuma īpašnieces.
Reklāma