Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Ko celt valsts svētku galdā?

Mārtiņa Sirmā sarkanbaltā pīle.

Šis jautājums ir aktuāls katru gadu. Valsts svētki ir īpaši gandrīz katrā ģimenē, un katru gadu gribas pārspēt pašiem sevi un  mieloties ar kaut ko īpaši gardu. Pavāri Mārtiņš Sirmais, Edgars Sanders, Signe Meirāne un Normunds Baranovskis sarūpējuši četras īpašas valsts svētku receptes no vietējiem produktiem, kuras šī gada svētkus padarīs īpašus garšīgus.  

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Kuram gan nepatīk garšīgi paēst? Arī mēs katru gadu domājam un plānojam, ko celt svētku galdā. Šogad esam padomājuši gan par tiem, kuri savā ēdienkartē izvēlas vegāniskos ēdienus un dārzeņus, gan tiem, kas dod priekšroku gaļai, un būs arī, ko uzkost uz kārā zoba.

Sarkanbaltā pīle (1 personai, 25 minūtes)

Nepieciešams:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 pīles fileja

50 ml ķiršu sulas

50 ml granātābolu sulas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 zvaigžņu anīsi

1 kanēļa miza

1 kardamons

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 smaržīgie pipari

100 g trekna skābā krējuma

1/2 citrona sula

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

7 lielogu dzērvenes

10 granātābolu sēklas

Pagatavošana

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pīli nosusini, apsāli un apcep uz pannas zeltaini brūnu no abām pusēm – lēnām, vispirms ar ādu uz leju. Cepšanu pabeidz iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 grādos 12 minūtes. Pagatavo sarkano mēci: ķiršu un granātābolu sulu lej mērču katlā, pievieno garšvielas un novāri līdz sīrupa konsistencei, tad pievieno dzērvenes un granātābolu sēklas. Pagatavo balto mērci: skābajā krējumā iecilā citrona mizu un sulu. Pīli pasniedz ar abām mērcēm, veidojot sarkanbaltsarkanu krāsu salikumu.

Vegāniskais rasols

Vegāniskais rasols (4 personām, 40 minūtes)

Nepieciešams:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

200 g marinētu gurķu (5–6 mazi gurķīši)

5 vidēja izmēra kartupeļi

150 g cietā tofu

130 g konservētu zaļo zirnīšu

200 g vārītas desas V-ego

6 ēdamkarotes ”Spilva” 4 sezonu majonēzes

Sinepes pēc garšas

Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

Kartupeļus novāri ar visu mizu mīkstus, atdzesē un nomizo. Gurķus, tofu, desu un kartupeļus sagriez mazos kubiņos. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Skudru pūznis

Skudru pūznis (6–8 personām, 2 stundas)

Nepieciešams:

380 g kondensēta iebiezināta piena*
105 g sviesta

Šķipsniņa sāls

Nedaudz vaniļas

1/2 bio citrona miza, smalki sarīvēta

400 g cepumu Selga, sadrupinātu dažāda izmēra gabaliņos

Pagatavošana

Liec kondensētā piena bundžu katlā, pilnībā pārklāj ar ūdeni un vāri 2 stundas, visu laiku pārbaudot ūdens līmeni. Tas izgaro, tāpēc ik pa laikam jāpievieno vēl karsts ūdens, lai bundža visu laiku būtu pārklāta ar ūdeni. Pēc divām stundām katlu ar bundžām un ūdeni pārcel uz izlietni, pārlej ar aukstu ūdeni un turpini to tecināt kādas 30 minūtes (ziemā var izlikt sniegā), lai pārtrauktu gatavošanas procesu, bet krēms paliktu ļoti maigs.

Katlā lēnām izkausē sviestu, pievieno kondensēto pienu, škipsniņu sāls, vaniļu un citrona mizu. Iemaisi, lai veidojas vienmērīga mērces konsistence. Ja šķiet, ka saiet kunkuļos, ņem blenderi un nedaudz sablendē, lai masa ir samtaina (to var darīt arī ar mikseri). Pieliec cepumus un samaisi. Paturi 10 minūtes istabas temperatūrā un tad veido skudru pūzni. Liec vēsumā, lai ievelkas, vislabāk uz 12 stundām.

* Izmanto bundžu bez attaisāmā slēdzīša, kas jāatver ar konservu attaisāmo un kuras sastāvā ir tikai piens un cukurs.

Biešu un kartupeļu sacepums

Biešu un kartupeļu sacepums (4 personām, 80 minūtes)

Nepieciešams:

1,5 ēdamkarote gī sviesta

1,5 ēdamkarote kviešu miltu Rimi Planet

1 ēdamkarote Provansas garšvielu maisījuma

1/2 tējkarote sāls

310 ml piena 2,5%

Virskārtai:

3 svaigas bietes

6 kartupeļi

2 ēd. k. rapšu elļas

1/2 tējkarote sāls

Svaigi maltu četru piparu maisījums

2 svaiga rozmarīna zariņi

Pagatavošana

Pannā sakarsē gī sviestu, pievieno garšvielas un sāli. Pieliec miltus un blanšē 1–2 minūtes. Pielej siltu pienu un savāri mērcē. Atstāj tajā pašā pannā vai pārlej piemērotā cepešpannā. Saknes nomizo un sagriez 2 mm strēmelēs. Kārto cepešpannā vienu otrai cieši blakus. Pa virsu pārlej eļļu, pievieno sāli un piparus un saspraud rozmarīnu. Cepeškrāsni sakarsē 160 grādus karstu režīmā ar ventilatoru. Cep 1 stundu. Pasniedz nedaudz atdzesētu.

Foto: publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.