Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Latvijas rudens garšas

Mūsdienās, protams, var visu gadu gatavot ēdienus no viseksotiskākajiem augļiem un dārzeņiem, tomēr tas ir kaut kā pavisam īpaši gatavot no mūsu laika joslai raksturīgiem produktiem. Un kurš gan noliegs, ka rudenim Latvijā piestāv antonovka un dzērvenes!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rulete bez baltajiem miltiem

Sastāvdaļas:

● 5 olas,

● 4 ēdamkarotes cukura,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● šķipsniņa sāls,

● 2 ēdamkarotes rudzu miltu,

● 2 ēdamkarotes pilngraudu kviešu miltu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 1 ēdamkarote auzu miltu,

● 1 tējkarote cepamā pulvera,

● 1 tējkarote vaniļas cukura,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 4 āboli, vēlams antonovka,

● sauja lielogu vai parasto dzērveņu,

● pūdercukurs un cukurs pārkaisīšanai,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 1 tējkarote kanēļa.

ĀBOLUS NOMIZO, izņem serdes un sagriež mazos gabaliņos. Izber uz cepampannā ieklāta cepampapīra, turpat ieber arī dzērvenes. Visu pārkaisa ar nedaudz cukura un ar kanēli.

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumiem pievieno četras ēdamkarotes ar cukuru un vaniļas cukuru, saputo, līdz masa kļuvusi gaiša un palielinājusies apjomā. Olu baltumus ar sāli saputo stingrās putās. Miltus samaisa ar cepamo pulveri. Olu dzeltenumu masai pievieno aptuveni trešdaļu no olu baltumiem, iecilā, strauji nemaisot, pakāpeniski iemaisa miltu un cepampulvera maisījumu, noslēgumā iecilā atlikušo olu baltumu. Masu lej uz āboliem un dzērvenēm. Izlīdzina tā, lai nosedz visu. Cep cepeškrāsnī 15-20 minūtes. Kad biskvīts kļuvis zeltaini brūns, pannu apklāj ar tīru dvielīti vai cepampapīra loksni un apgriež otrādi tā, lai āboli virspusē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Satin ruletē. Pēc brītiņa, ja vēlas, apkaisa ar pūdercukuru un sagriež šķēlītēs.

Dzērveņu čatnijs

Sastāvdaļas:

● 500 g dzērveņu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 1 liels sīpols,

● 100 g cukura,

● 100 g ābolu vai cita etiķa,

● kanēļa miziņa,

● dažas krustnagliņas,

● 1 tējkarote sāls,

● 1/2 sasmalcināta čili pipara (ja vēlas asāku, liek veselu, nevis pusi).

SĪPOLU SASMALCINA, liek katliņā kopā ar dzērvenēm, pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Katliņu liek uz uguns un, reizēm apmaisot, lēni vāra, līdz vārījums sabiezē, vismaz 40 minūtes vai ilgāk. Ja čatniju vēlas uzglabāt, to karstu pilda burkās un aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Strauta foreles ar dzērvenēm

ŠEIT NEPIECIEŠAMO produktu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita. Izķidātas strauta foreles ierīvē ar sāli, tajās iekaisa maltus melnos piparus un nedaudz Vidusjūras garšvielu maisījuma. Katrā forelē ieliek plānās šķēlītēs sagrieztu ķiploka daiviņu un dažas plānas sīpola ripiņas, kā arī kādas četras dzērvenes. Cep cepeškrāsnī apmēram 200 grādu temperatūrā. Brītiņu pirms beigām uzkaisa nedaudz rīvēta parmezāna.

Teksts un foto: Agnese Leiburga

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.