Laikā, kas Latvijas dārzi slīgst ogu pārbagātībā, ir īstais brīdis tumīgu miltu mērcīšu un saldā krējuma garnīru vietā izmēģināt… mērci no Latvijas ogām! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone apstiprina – garšos kā restorānā un izskatīsies lieliski. Der atcerēties – kad svaigās ogas dārzā beigušās, mērcēm labi noder arī saldētavā esošie vasaras ogu krājumi.
Jāņogu un upeņu mērce gaļai (4-6 personām)
Gatavošanas laiks – 20 minūtes
Sastāvdaļas
150 g upeņu
150 g jāņogu
150 ml sarkanvīna
2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas
1 ēdamkarote balzamiko mērces
2 ēdamkarotes brūnā cukura
Pagatavošana
- Nomazgā ogas (jāņogām nav jānoņem kātiņi).
- Liec visas sastāvdaļas katliņā, uzvāri un lēni turpini vārīt aptuveni 10 minūtes.
- Izberz ogu masu caur sietu, šķidro masu lej atpakaļ katliņā.
- Pievieno ogām sarkanvīnu, ķiplokus, mērci un cukuru. Turpini gatavot uz mērenas uguns, kamēr iztvaiko aptuveni puse šķidruma.
- Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz cukura vai balzamiko mērces.
Baudi karstu pie iecienītajiem gaļas ēdieniem – lieliski garšos ar grilētu vistas, cūkgaļas vai pīles fileju, liellopa steiku. Sader arī ar grilētiem vai tvaicētiem dārzeņiem vai spinātiem.
Cūkgaļas fileja ķiršu mērcē
Gatavošanas laiks – 15 minūtes +30 minūtes gaļas paturēšanai istabas temperatūrā
Sastāvdaļas
1 cūkgaļas fileja
1 neliels sīpols
olīveļļa cepšanai
300 g ķiršu bez kauliņiem
1/2 tējkarote maltu kumīna sēkliņu
1 tējkarote maltu koriandra sēkliņu
200 ml iecienīta sarkanvīna
2 ēdamkarotes medus
2 tējkarotes Dižonas sinepju
10 g sviesta
Pagatavošana
- Cūkgaļas fileju apkaisi ar sāli un pipariem, ļauj pastāvēt istabas temperatūrā aptuveni 30 minūtes.
- Pēc pusstundas uz sakarsētas pannas, nelielā olīveļļas daudzumā apcep cūkgaļas fileju (no katras puses aptuveni 3 minūtes, līdz gaļa apbrūnē).
- Pārvieto gaļu sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādu karstumā) un cep vēl 10-15 minūtes, kamēr gaļa ir gatava, taču vēl arvien mīksta un sulīga iekšā. (Gatavošanas pakāpi var pārbaudīt, ar nazi nedaudz iegriežot gaļas viducītī, ārā jāiztek dzidrai sulai).
- Kad gaļa ir gatava, izņem to no cepeškrāsns un pārklāj ar foliju.
- Gatavo mērci – pannā, kurā iepriekš cepās cūkgaļa, apcep smalki sagrieztu sīpolu, kamēr tas kļūst mīksts.
- Pievieno sīpolam kumīnu un koriandru, un cep aptuveni minūti, pastāvīgi apmaisot.
- Pielej pannā vīnu un gatavo uz mērenas uguns, kamēr aptuveni pusi no vīna iztvaiko.
- Pievieno sinepes, medu un ķiršus, visu uzvāri un gatavo ap 10 minūtēm līdz mērcīte ir nedaudz sabiezējusies. Pasniedz pie cūkgaļas.
Foto: Viktorija Kožemjakina
Reklāma