Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Ogu mērces gaļas ēdieniem

Laikā, kas Latvijas dārzi slīgst ogu pārbagātībā, ir īstais brīdis tumīgu miltu mērcīšu un saldā krējuma garnīru vietā izmēģināt… mērci no Latvijas ogām! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone apstiprina – garšos kā restorānā un izskatīsies lieliski. Der atcerēties – kad svaigās ogas dārzā beigušās, mērcēm labi noder arī saldētavā esošie vasaras ogu krājumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāņogu un upeņu mērce gaļai (4-6 personām)

Gatavošanas laiks – 20 minūtes

Sastāvdaļas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

150 g upeņu

150 g jāņogu

150 ml sarkanvīna

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas

1 ēdamkarote balzamiko mērces

2 ēdamkarotes brūnā cukura

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagatavošana

  1. Nomazgā ogas (jāņogām nav jānoņem kātiņi).
  2. Liec visas sastāvdaļas katliņā, uzvāri un lēni turpini vārīt aptuveni 10 minūtes.
  3. Izberz ogu masu caur sietu, šķidro masu lej atpakaļ katliņā.
  4. Pievieno ogām sarkanvīnu, ķiplokus, mērci un cukuru. Turpini gatavot uz mērenas uguns, kamēr iztvaiko aptuveni puse šķidruma.
  5. Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz cukura vai balzamiko mērces.

Baudi karstu pie iecienītajiem gaļas ēdieniem – lieliski garšos ar grilētu vistas, cūkgaļas vai pīles fileju, liellopa steiku. Sader arī ar grilētiem vai tvaicētiem dārzeņiem vai spinātiem.

Cūkgaļas fileja ķiršu mērcē

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gatavošanas laiks – 15 minūtes +30 minūtes gaļas paturēšanai istabas temperatūrā

Sastāvdaļas

1 cūkgaļas fileja

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1 neliels sīpols

olīveļļa cepšanai

300 g ķiršu bez kauliņiem

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

1/2 tējkarote maltu kumīna sēkliņu

1 tējkarote maltu koriandra sēkliņu

200 ml iecienīta sarkanvīna

2 ēdamkarotes medus

2 tējkarotes Dižonas sinepju

10 g sviesta

Pagatavošana

  1. Cūkgaļas fileju apkaisi ar sāli un pipariem, ļauj pastāvēt istabas temperatūrā aptuveni 30 minūtes.
  2. Pēc pusstundas uz sakarsētas pannas, nelielā olīveļļas daudzumā apcep cūkgaļas fileju (no katras puses aptuveni 3 minūtes, līdz gaļa apbrūnē).
  3. Pārvieto gaļu sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādu karstumā) un cep vēl 10-15 minūtes, kamēr gaļa ir gatava, taču vēl arvien mīksta un sulīga iekšā. (Gatavošanas pakāpi var pārbaudīt, ar nazi nedaudz iegriežot gaļas viducītī, ārā jāiztek dzidrai sulai).
  4. Kad gaļa ir gatava, izņem to no cepeškrāsns un pārklāj ar foliju.
  5. Gatavo mērci – pannā, kurā iepriekš cepās cūkgaļa, apcep smalki sagrieztu sīpolu, kamēr tas kļūst mīksts.
  6. Pievieno sīpolam kumīnu un koriandru, un cep aptuveni minūti, pastāvīgi apmaisot.
  7. Pielej pannā vīnu un gatavo uz mērenas uguns, kamēr aptuveni pusi no vīna iztvaiko.
  8. Pievieno sinepes, medu un ķiršus, visu uzvāri un gatavo ap 10 minūtēm līdz mērcīte ir nedaudz sabiezējusies. Pasniedz pie cūkgaļas. 

Foto: Viktorija Kožemjakina

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.