Svinot brīvību un Latvijas neatkarību, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas ēdienu receptes – kārdinoši skaistu pankūku torti, kas lieliski iederēsies gan svētku brokastīs, gan pusdienu desertā, un krāsnī ceptas bietes arī īpašo mārrutku – maskarpones mērci svētku cepeša piedevām.
Sarkanā samta pankūku torte (Gatavošanas laiks: 15 minūtes)
Sastāvdaļas
3 olas
130 ml paniņu
350 ml piena
Pankūkām
160 g kviešu miltu (60 g pilngraudu miltu + 100 g augstākā labuma)
2 ēdamk. kakao pulvera
1 tējkarote cukura
1 ēdamkarote vaniļas cukura
1/2 tējkarote sāls
2 ēdamkarotes augu eļļas
sarkanā pārtikas krāsviela vai dažas ēdamk. koncentrētas biešu sulas
Krēmam
180 g krēmsiera
200 g grieķu jogurta
2 ēdamkarotes pūdercukura
1 tējkarote vaniļas cukura
avenes vai citas ogas rotāšanai
Pagatavošana
Pagatavo pankūkas:
- Lielā bļodā sajauc olas ar cukuru un paniņām.
- Pievieno izsijātus miltus un kakao pulveri un visu samaisi viendabīgā maisījumā.
- Pielej pienu, pievieno vaniļas cukuru, sāli, eļļu un pārtikas krāsvielu vai biešu sulu (lai pagatavotu biešu sulas koncentrātu, nelielā katliņā uzvāri 100 ml biešu sulas un vāri līdz gandrīz viss ūdens iztvaiko un katliņā paliek tikai 2 ēdamk. ar sulas koncentrātu).
- Visu vēlreiz kārtīgi samaisi ar slotiņu un atstāj uz 15 minūtēm.
- Izcep plānās pankūkas un ļauj tām pilnībā atdzesēties.
Pagatavo krēmu:
- Saputo krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļas cukuru, tad pievieno grieķu jogurtu un puto vēl 20 sekundes, līdz masa ir viendabīga.
Veido kūku:
- Saputoto krēmu plānā kārtā smērē uz pirmās pankūkas (plānā kārtā), liec virsū nākamo pankūku un tā turpini, līdz visas pankūkas ir apsmērētas.
- Rotā ar avenēm vai citām ogām.
Krāsnī ceptās bietes ar mārrutku-maskarpones krēmu
Sastāvdaļas
1 kg nomizotu biešu
4 ķiploka daiviņas
buntīte timiāna lapiņu vai 3 tējk. kaltēta timiāna
sāls, melnie pipari pēc garšas
olīveļļa
sula no ½ citrona
Mārrutku krēmam
250 g maskarpones siera
150 g grieķu jogurta
4-6 ēdamkarotes mārrutku
sāls, melnie pipari
1 tējkarote citronu miziņu
Pagatavošana
- Sagriez bietes palielos gabalos.
- Lielā bļodā ielej olīveļļu, pievieno caur ķiplokspiedi izspiestus ķiplokus, citronu sulu, sāli, piparus un timiāna lapiņas.
- Visu samaisi un ber bietes bļodā pie garšvielu maisījuma.
- Apmaisa masu tā, lai bietes ir vienmērīgi pārklātas ar eļļas maisījumu.
- Novieto bietes uz cepamās paplāts un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī 45 min – 1 stundu (līdz bietes ir mīkstas).
- Pagatavo krēmu – saputo krēmsieru kopā ar grieķu jogurtu, mārrutkiem, citronu miziņu un sāli ar pipariem.
- Baudi siltas bietes kopā ar mārrutku krēmu.
Foto: Viktorija Kožemjakina
Reklāma