Ja apnikuši klasiskie cepeši un trejdeviņi ēdieni, vai svinētāju pulkā gaidāms vegāniska uztura cienītājs, bet nav ideju, ko gatavot, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā receptes diviem gardiem Ziemassvētku ēdieniem. Viegli pagatavojamais tiramisū ar mandarīniem būs ideāls deserts, bet vegāniskā polenta ar sēņu ragū – sildošs un spēcinošs pamatēdiens.
Viegli pagatavojamais Ziemassvētku tiramisū
Sastāvdaļas
500 g rikotas siera
250 g maskarpones siera
2 ēdamkarotes medus
100 ml espresso
sula no 1 mandarīna (+ miziņas)
50 ml iecienīta liķiera (labi derēs mandeļu vai krēma liķieris, bet alkoholu var arī nepievienot)
125 g cepumu “Dāmu pirkstiņi”
100 g tumšās šokolādes
80 g 10% saldā krējuma
rīvēta šokolāde rotāšanai
Pagatavošana
1) Pagatavo šokolādes glazūru – ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi, pielej
saldo krējumu, sildot maisi, līdz masa kļūst viendabīga. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
2) Lielā stikla traukā vienā slānī izkārto cepumus.
3) Samaisi espresso ar mandarīnu sulu un liķieri.
4) Vienmērīgā kārtā aplej “dāmu pirkstiņus” ar espresso maisījumu.
5) Tikpat vienmērīgā kārtā uz dāmu pirkstiņiem uzlej šokolādes glazūru un liec ledusskapī
vai saldētavā, lai nedaudz sacietē.
6) Saputo kopā rikotas un maskarpones sieru, medu un pusi no mandarīna miziņām.
7) Siera maisījumu kārto virsū cepumu kārtojuma un izlīdzini.
8) Rotā ar rīvētu šokolādi un mandarīna miziņām.
9) Liec ledusskapī uz dažām stundām (var atstāt uz nakti).
Vegāniskā polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē
Sastāvdaļas
400 g sēņu maisījuma (šampinjoni, šimeji, šitake sēnes)
1 liels sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 ēdamkarotes kokosriekstu sviesta vai augu eļļas cepšanai
1 ēdamkarote svaiga timiāna lapiņu (vai 1 tējk. kaltētu)
150 ml sarkanvīna
1 ēdamkarotekukurūzas vai kartupeļu cietes
900 ml dārzeņu buljona
200 g kukurūzas putraimu (polentas)
100 ml kokosriekstu piena
1 ēdamkarote sāls
1/2 tējkarote rīvēta muskatrieksta
Pagatavošana
1) Lielā katlā uzvāri 800 ml dārzeņu buljona (100ml atstāj mērcei), pieber kukurūzas
putraimus un sāli, vāri aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Vārīšanās beigās
pielej kokosriekstu pienu un pievieno muskatriekstu.
2) Kamēr gatavojas polenta, pagatavo sēņu ragū. Sagriez sīpolu, smalki sakapā ķiploku un
visu apcep uz pannas dažas minūtes.
3) Sagriez plānās šķēlītēs sēnes, pievieno tās sīpoliem un ķiplokiem.
4) Pieber sāli, piparus un timiāna lapiņas.
5) Apmaisot cep aptuveni 10 minūtes, līdz sēnes ir gatavas (paliek zeltaini brūnas).
6) Pielej sarkanvīnu un cep vēl dažas minūtes, līdz vīns gandrīz iztvaiko.
7) Izšķīdini cieti aukstā dārzeņu buljonā, pielej to klāt sēnēm un apmaisot gatavo vēl
aptuveni, līdz izveidojas mērces konsistence.
8) Baudi karstu poletnu, pārlejot ar sēņu ragū un rotājot ar timiāna lapiņām.
Foto: Viktorija Kožemjakina
Reklāma